Остатъкът от паметник демонтиран до половината

Остатъкът от паметник демонтиран до половинатаПочти до средата е демонтиран  вече остатъкът от паметник на центъра, между двете музейни сгради. Демонтажът започна още миналия понеделник.  Почти 20 години  за този остатък имаше спорове и очаквания да се намери най-доброто решение, за да бъде естетизирано пространството. Големият проблем през годините бе костницата на партизани, положена в основите на монумента. Самата скулптурна композиция на върха на постамента е била премахната още в началото на 90-те години. Решението да бъде направен паметник на народопсихолога Иван Хаджийски на това място бе взето след доста дебати при управлението на кмета Минко Акимов. Бе избран проект на творци от Велико Търново. Стигна се до изпълнението на поръчката. Кметът Акимов обаче не успя да осъществи докрай поставянето на паметника и това остана като задача за новия кмет Донка Михайлова. Оказа се обаче, че предприетото от Община Троян е било в нарушение на Закона за културното наследство и на Закона за устройство на територията. Предприети бяха необходимите действия за спазване на законовите изисквания, гласи съобщение от администрацията, предоставено на журналисти на последната кметска пресконференция. С нарочно писмо на зам.-министъра на културата арх.Георги Стоев е получено разрешение за премахване на остатъка от паметник. Специализираният експертен съвет за изобразителни изкуства, чийто председател е акад.Светлин Русев, е излязъл през ноември м.г. със становище, че костницата трябва да бъде на мястото, където е в момента, и че Общината трябва да я обозначи по подходящ начин. Освен това експертите препоръчват да се потърси друго място за ситуирането на паметника на Иван Хаджийски. Преди дни от Министерството на културата е пристигнало писмо, в което се потвърждава решението на експертния съвет, като се предлага да се потърсят повече варианти за паметника на Хаджийски. Намерението на ръководството на община Троян е в най-скоро време да бъдат поканени на среща проектантът на площада и членове на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства към Министерството на културата, за да се обсъди най-подходящото място за паметника на големия троянец така, че да бъде отдадено дължимото уважение към неговата роля в миналото и настоящето на Троян, да се потърси хармонирането на паметника с площадното пространство и да бъдат спазени всички изисквания на законите на страната, гласи прессъобщение от Общината.
Междувременно от партия Атака в Троян разпространиха изявление, в което окачествяват като криминално деяние демонтажа на антифашисткия паметник. Декларацията на Атака е публикувана в този сайт.

3 thoughts on “Остатъкът от паметник демонтиран до половината”

 1. 1. Защо не цитирате Решение на ОбС Троян за премахване на паметника? Единствен възможен отговор – защото НЯМА ТАКОВА!!!!
  2. Давате ли си сметка, че Министерството на културата са ИЗМАМЕНИ, че има такова Решение и че всичко друго е наред с изключение съгласувателно писмо от дирекция Паметници на културата? Давате ли си сметка в каква каша е забъркано това министерство, което НЯМА НИКАКВИ ПРАВА да разрешава бутането на един паметник на територията на една общност?
  3. Някой дава ли си сметка каква ГАВРА бе извършена също и с Иван Хаджийски? С тази скулптура на колоездач за НИКЪДЕ и за НИКОЕ място. На чийто готов и ПЛАТЕН паметник сега ще му се търси компромисно място.
  4. Какво става с паметната плоча на загиналите в Испания троянци, като част от европейската съпротива срещу фашизма? Къде са „указанията“ на министерството? Поругана е паметта и достойнството на видни наши съграждани с ЕВРОПЕЙСКО самосъзнание!
  5. Как така се префасонира един паметник без проект и то ОДОБРЕН и СЪГЛАСУВАН проект?
  6. Някой ще поеме ли отговорност за създаването на това ново градско гробище в центъра на града? Защото от паметник с костница – днес вече ще имаме едно най-обикновенно гробище с надгробна плоча.
  *
  Въпрос на въпросите – в крайна сметка какво постигнаха днешните троянски талибани и неофашисти с тази показна и нарушаваща много закони вандалщина?
  Премахвайки и поругавайки паметта на антифашистите, загинали в Испания, както и на други имена от паметните плочи – от един антифашистки паметник с костница, вече ще имаме едно неоспоримо партизанско гробище в центъра на Троян.
  На „колоездача“ Хаджийски все ще му намерят някъде място. Дано е по-близо от където минава колоездачната обиколка на България. Може и да не се намери място. За Васил Иванов Кунчев – Левски, не се намери място на троянския площад.
  Да ви е честито!!!
  ИП

 2. ИП , изреди талибаните и неофашистите поименно за да ги разбере цялото население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.