Паметникът на Иван Хаджийски отново нагорещи страстите, но ще го има

Извънредно заседание с нагорещени изказвания проведе  Троянският общински съвет./предлагаме го и на видео по-долу/.Поводът – първата точка от краткия дневен ред за промяна на предишно решение, свързано с мястото, където да се постави готовият вече паметник на народопсихолога Иван Хаджийски. Става дума за решение от 2009 г., което гласи, че на мястото на демонтирания антифашистки паметник между двете музейни сгради в центъра на града трябва да се постави символ на Троян, определен чрез конкурс.  В крайна сметка най-голямо одобрение получи идеята на арх.Пламен Цанев и скулптора Борис Борисов за паметник на Хаджийски, показващ учения с велосипед. Ще припомним, че преди време Специализираният експертен съвет за изобразителни изкуства към Министъра на културата, който трябва да съгласува поставянето на композицията според законовите изисквания, не даде своето „за” и препоръча да се потърси друго място. Причината – костницата на антифашисти в основите на разрушения тоталитарен паметник. Следващите стъпки на Общината – авторският колектив да избере друго място за скулптурата, обществено обсъждане и търсене на мнение на експерти, постигна съгласие скулптурата да се постави пред Конака.  За което е нужно съответното решение на общинските съветници и което бе поставено като въпрос от представителя на ДСБ в местния парламент Милко Станчев. Междувременно Общината бе подготвила мястото пред Конака, за да се постави там паметникът на Хаджийски.

Кметът Донка Михайлова се извини на съветниците, ако някой се е почувствал пренебрегнат от действията на Общината, като заяви, че са водени от единственото желание да се сложи край на проточилата се във времето сага около този паметник в Троян, както и да се постави достоен знак на почитание за 105 години от рождението на Иван Хаджийски, които се навършват на 13 октомври. Особено активен по тази точка бе съветникът от Атака Илиян Пеевски, който постави в типичния си силно емоционален стил няколко важни въпроса: Кога и кой е решил, че Иван Хаджийски е символ на Троян; защо се пренебрегва т.1 от решението от 2009 г., която гласи, че трябва да се намери решение на проблема с костите под паметника; защо е бутнат този паметник. „Нет паметник, нет комунизм в Троян”, перифразира популярна мисъл на Сталин съветникът, за да иронизира своите опоненти. По-късно Пеевски заяви, че този път ще сезира  европейските институции, защото в Троян е бутнат паметник на антифашисти и защото от паметник са направили партизанско гробище, с което е нарушена и Женевската конвенция. Пеевски призова Михайлова да спре това безумие и я предупреди, че става жертва на приятелски огън.

Бившият председател на Общинския съвет и настоящ заместник на Минко Акимов – Ангел Балев, заяви, че трябва да се върви към решаването на проблемите, а не към тяхното политизиране. В отговор на обвиненията на Пеевски той цитира решение номер 458, с което е гласувано да се изгради паметник на родения в Троян социолог.”Няма как върху костите да се изгради паметник”, напомни съветникът с дълъг стаж в местните парламенти Станислав Съев. Съветникът от ГЕРБ Йордан Данков попита защо е избрано мястото пред Конака, след като Хаджийски е човек на книжовността и по-логичното място за него е пред читалището. Това предизвика саркастичното изказване на Пеевски, че „на един готов паметник се чудим де да намерим място, „де да го турим”, както казвали някогашните троянски баби.  Скулпторът Борис Борисов бе повикан за разяснения и каза, че е прочел целия Хаджийски и избрал да направи фигура с колело, тъй като не искал да изглежда „паметникарски”, а човешки, земно. Според него мястото пред Конака е хубав фон за композицията, пред читалището тя ще изглежда дребно. Бившият кмет Дилян Енкин каза от трибуната, че този дебат е трябвало да се води преди години, както и че е съгласен с някои доводи на Пеевски.  Енкин предложи да се намери по-малкото зло, тъй като процедурата е извървяна. Той каза още, че трябва да се продължи с проектиране на пространството около Музея и Конака. Според него е кощунство да се вадят костите, пространството трябва да се моделира така, че да не дразни никого. Кметът  Донка Михайлова предложи 6-месечен срок за новото решение и подчерта: „Само ако се помирим по тази ябълка на раздора, която е пред очите ни всеки ден, може да вървим напред”. Решението бе прието с минималния брой изисквани гласове, за да „мине” – 12, предимно от БСП, а Пеевски отказа да гласува.

3 thoughts on “Паметникът на Иван Хаджийски отново нагорещи страстите, но ще го има”

 1. Уважаема Galap, не ми е ясно защо не подреждате фактите последователно и в тяхната пълнота. Защото така хората биват заблуждавани и манипулирани. Да караме подред:
  1. В това решение от 2009 пише нещо съвсем друго и то не предопределя конкурс за паметник на Хаджийски. Ето ви това решение:
  Р Е Ш Е Н И Е № 274/02.04.2009
  На основание чл.21, ал.1 т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и в изпълнение на Решение на Общинския съвет № 197/27.11.2008 г., Общинският съвет Троян РЕШИ:
  1. Общинската администрация да проведе срещи с близките на убитите партизани и се съобрази с тяхното желание за преместването на костите им.
  2. На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:
  – паметник на народния майстор-занаятчия;
  – паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и пръв български социолог Иван Хаджийски;
  – паметник на 34-ти Троянски полк;
  – други идеи за символ.
  От представените идеи, след широко обществено обсъждане да бъде избрана онази творба, която най-убедително – като историческа традиция, и най-ярко – като художествено произведение, може да се определи за паметник-символ на Троян.
  3. Общинската администрация да разработи статут на конкурса, който да бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.
  Гласували 27 общински съветници:
  “за” – 23 общ. съв.
  “против” – “няма”
  “въздържали се” – 4 общ. съв.
  Въпроси:
  1. Къде видяхте и кога някой е взел Решение за ДЕМОНТИРАНЕ на паметника, след което да се прави каквото и да е „на мястото на демонтирания паметник“? /преди или след това решение 274/
  2. Къде видяхте в това Решение 274, че ще се прави паметник на Хаджийски? Това е само една от идеите за символ на града.
  3. Кога и къде беше направено това обществено обсъждане и къде е Протоколът от това обществено обсъждане в което е решено, че Хаджийски е символ на Троян?
  *
  Цитирате това решение, след което почвате да обяснявате каква била процедурата и конкурса конкретно по изработване паметника на Хаджийски.
  А кога беше решен въпросът с костите?
  А кога беше решено на обществено обсъждане и прието в ОбС това обсъждане, че символа ще е Хаджийски?
  Кога изобщо беше изпълнена и една от точките в това Решение 274?
  НИКОГА!!!!
  Сещате ли се сега защо казвам че отново се манипулира?
  *
  Следваща манипулация.
  След десетките ми обяснения, изявления и декларации, че на това място не може да се прави нищо, докато не се решат законово нещата с костницата и след като от НИПК потвърдиха това мое мнение в официално писмо – ЗАЩО БЕШЕ БУТНАТ ПАМЕТНИКА?
  ТОВА НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ!!!!
  Въпроси:
  1. Колко пъти казвах, че се нарушева драстично българското и европейското законодателство? Защо троянските медии си мълчаха за това?
  2. Как ОбС Троян взема Решение 458 за конкретно поставяне на изготвения вече паметник на мястото на съществуващ друг паментник без ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪГЛАСУВАНЕ с НИПК, дали това изобщо е възможно? Къде е Протокола от общественото обсъждане с последвало Решение на ОбС, че Хаджийски е символа на града? Тези хора неграмотни дебили ли са?
  3. Знаете ли още колко други закона са нарушени в градоустройствен аспект по самото бутане на паметника? А за Женевска конвенция да сте чували, драги европейци?
  *
  Защо не цитирате хленча и мрънкането на цитираните от вас общ.съветници и властимащи, които и на тази и на предната сесия си САМОпризнаха – „Сбъркахме“, „Не сме знаели“, „ама то такава била политиката преди, по-преди и сега“…. „мрън-мрън“?
  Кое сгрешиха и кое не са знаели – ЗАЩО ТОВА КРИЕТЕ?
  Трябва ли да си с птичи мозък, за да не ти е ясно, че върху един паметник с костница отдолу НЕ МОЖЕ да се поставя друг паметник с друга цел и възприятие? Защо не изброите тези птичи мозъци, които решиха първоначално да правят тази дивотия? Защото вие, троянските медии, им пригласяхте на безумията ли?
  *
  ОСНОВЕН ВЪПРОС КЪМ МЕДИИ И ЖУРНАЛИСТИ – До кога ще държите хората в неведение, ще ги манипулирате и ще покривате зулумите на властта?
  Защо нито един журналист и медия в Троян не поискаха да им дам огромния фактологически материал който събрах по цялата тази сага с паметниците, довела до това КРИМИНАЛНО унищожаване на една обществена собственост?
  До кога ще се държите като слуги и ПиАр на властта? До кога ще цитирате САМО мненията и изявленията на властимащите като ЕДИНСТВЕНАТА истина и единственото право? Я вижте до къде е докаран този град с „тяхната Истина“?
  Да се чувствате поне малко отговорни и съучастници в този, целия и всеобхватен погром над Троян… пак само заради „тяхната Истина“
  Някаква милост към това население ще проявите ли някога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.