Предизвикателствата на годината пред троянското управление

Осигуряването на по-голяма заетост и по-високи доходи на населението, политиката по проблемите на отпадъците, тежкото състояние на пътната инфраструктура, включително входът и изходът на града, младежката и демографската политика са сред най-важните проблеми, които ще стоят на вниманието на общинското ръководство в Троян през тази година. Това стана ясно от изказването на кмета Донка Михайлова пред общинските съветници, в което тя даде отчет за първата година от мандата си. Сред важните задачи, които ще стоят на дневен ред, е и по-високото качество на услугите, които предоставя общинската администрация. Михайлова каза, че проблемите на младежта досега са били оставени на по-заден план, но до началото на февруари ще започне активен диалог с младежите.

От отчета за свършеното се разбра, че като най-голям успех през изтеклата година общинското ръководство определя това, че Троян е влязъл в списъка на 56-те български града, които ще получат добро финансиране в следващия програмен период.  Михайлова подчерта, че ръководеният от нея екип  прави планиране „с хоризонт 20-25 години”, а не само в рамките на този мандат. Защото добрата политика изисква да се гледа далеч напред, да се чертаят перспективите за развитие и да има приемственост, за пореден път изтъкна тези си виждания троянският кмет.  През 2012 г. в Троян са изпълнявани 16 проекта на стойност 45,9 млн.лв. – на практика управлявахме не един, а три бюджета, каза Михайлова. Тя очерта и трудностите, пред които са били изправени в работата по проектите: некачественото проектиране, пример за което е водният цикъл на Шипково, тромавата процедура  на обществените поръчки, както и обжалването им, което се е превърнало в бизнес за някои фирми и което спъва навреме да започне пряката работа, некоректните изпълнители. Михайлова сподели, че общинското ръководство се опасява от обжалване на процедурата за водния цикъл на Троян, тъй като така ще се попречи да се спазят заложените проектни срокове.

Донка Михайлова отчете  и разрешаването на, както ги определи, „брадясалите проблеми” на Троян: асфалтирането на големите мостове при фирмите „Лесопласт” и „Елма”, ремонта на въжените мостове, почистването и укрепването на речното корито, старта на Старческия дом в Добродан.

Че общината е постигнала финансова устойчивост за градоначалника аргумент бе преминаването от 104-о на 40-о място в страната по този показател и приключването на годината с остатък от 3,6 млн.лв., увеличаване на приходната част на бюджета с 11,3 %.

Остро изказване по общинския отчет направи съветникът от Атака инж.Илиян Пеевски, който зададе основния според него въпрос: „Кое е по-важно – хората на този град или каналите на този град?” Пеевски каза, че никога в Троян приоритет на управниците не са били хората и очерта апокалиптична картина на бъдещето, тъй като младите хора бягат оттук, ще има канали, но няма да има жители. Проектите, които се реализират, кого ще обслужват, риторично запита той. Илиян Пеевски посочи като пример Австрия, където всички инвестиции са насочени към човешкия ресурс, съответно гордост на тамошните управляващи са запазените или новоразкрити работни места. „Българските администратори чиновници на Брюксел ли са?”, бе другото обвинение на Пеевски в спазване на чужди изисквания и загърбване на належащите проблеми на обществото.

 

One thought on “Предизвикателствата на годината пред троянското управление”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.