Пчеларите се оплакват от ниски добиви

Пчеларските сдружения в Троян /”Майка”/ и в Карлово/”Лавандула”/,  организираха традиционната национална пчеларска среща „Север-юг” в последната събота на август. Съорганизатори бяха Общините Троян и Карлово и в.”Пчела и кошер”. На срещата имаше много производители от близо и далеч, а сред официалните гости бе цялото общинско ръководство на Троян начело с кмета Донка Михайлова, инж.Михаил Михайлов – председател на Съюза на българските пчелари, и гл.редактор на специализираното издание за пчеларство  Димо Димов. Кметът на Троян поздрави присъстващите, като изрази признателност към тези, които с труда си допринасят много не само за обществото, но и за природата. Михайлова пожела кошерите да се множат, медът да се увеличава, цените да стават по-добри.

Шефът на Пчеларския съюз каза, че тази година добивите на мед са по-слаби от предходните по редица причини, основно – температурните аномалии. Той прогнозира увеличаване на цените на меда на дребно. Михайлов изтъкна, че за първи път пчеларите са получили помощ от държавата чрез фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието и храните чрез схема за подпомагане „де минимис” в общ обем 3,2 млн.лв. Парите са отишли при онези пчелари, които имат регистрация като земеделски производители и са подали съответните документи за финансиране. Михайлов говори още за необходимостта от своевременно зазимяване на пчелите тази година след необичайните температурни контрасти.

Пчеларската среща продължи с традиционната за нея образователна лекция – изнесе я ст.н.с. д-р Калинка Гургулова, която говори по темата „Причини за загубите и борба с болестите по пчелите”. Съпътстващият срещата на пчеларите базар бе богат, този път наред с меда и останалите пчелни продукти за храна и лекарство тук имаше и козметика, както и инвентар, специализирана литература, препарати за борба с болестите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.