Ще правят обществена тоалетна в Троян с пари от туристическия данък

Ще правят обществена тоалетна в Троян с пари от туристическия данъкЕдна от години нерешена нужда, каквато е обществената тоалетна в Троян, е на път да се реализира. За нея в предложеното от общинската администрация разпределение на събрания туристичесикя данък бяха заделени над 60 000 лв., но съветниците се възпротивиха и поискаха тази сума да бъде намалена наполовина. Оказа се, че има подходящо място за целта – градинката в централната градска част, и че тоалетната няма да бъде подземна, а изцяло ще е над земята, като по подобие на ловешката ще е с всички съвременни екстри. Искането за подобно съоръжение, което ще запълни една празнина в обществения живот, необходимо както за жителите, така и за туристите, се поставя на вниманието на управата от няколко мандата, но едва сега се обръща сериозно внимание на въпроса. До края на годината Троян най-после ще има европейска тоалетна. Обсъждането на въпроса предизвикваше усмивки у съветниците, докато по-трезвомислещ техен събрат не припомни, че става дума за най-естествената човешка нужда.

През 2011 г. в община Троян е събран туристически данък в размер 38 095 лв., от такса за категоризации са постъпили 9 896 лв., преходният остатък е 28 467 лв. Така общо за разпределяне има малко над 76 000 лв.

В приетото предложение е заложено с 3000 лв. от «туристическите» да бъдат направени рекламни материали и библиографичен указател във връзка с 50-годишния юбилей на Музея на занаятите в Троян. Юбилеят ще бъде отбелязан подобаващо през октомври, а материалите ще бъдат готови още през юни и ще бъдат в полза на туристите. С 1700 лв. ще бъдат издадени 500 афиша за троянския музей, 2000 дипляни за природонаучния музей в Черни Осъм, ще бъде направено информационно табло за курорта Чифлик Предложението 1750 лв. от туристическата такса да бъдат заделени за 500  бизнес каталози за 2012 г. и за членски внос в Тур Клуб РеМарк предизвика критичното изказване на общинския съветник Даниел Сираков, който има многогодишен опит в областта на туризма. Сираков попита каква е ефективността на каталозите, къде се разпространяват те, както и къде бива представен Троян от РеМарк. Според обяснението към предложението в туристическата борса „Ваканция 2012” в София на  щанд на РеМарк са били предложени дипляни от общината. На предстоящите борси „Културен туризъм „ във ВеликоТърново, „Зелена енергия „ в София и в Русе отново Троян ще бъде представен от тези партньори. За поощряване на местата с туристически потенциал, които редовно внасят данък, към тях ще бъдат разпределени над 6000 лв., като се препоръчва средствата да се изразходват след консултации с хотелиерите, според тяхното виждане.Най-големи средства по това перо ще бъдат насочени към Чифлик, Шипково и Орешак.

3 thoughts on “Ще правят обществена тоалетна в Троян с пари от туристическия данък”

  1. Целия град е една огромна тоалетна! Не са необходими големи инвестиции, само една табела „WC“……………

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.