Честито БЛАГОВЕЩЕНИЕ

БЛАГОВЕЩЕНИЕДнес е един от най-големите християнски празници – Благовещение., денят, в който Света Богородица получила благата вест, че ще стане майка на Сина Божи. В храмовете ще бъде отслужена светата служба.  Народът  нарича този ден  Благовец , свързва го с пролетното равноденствие и изпълнява различни ритуали, за да прогони змии, гущери, болести и всякакво друго зло.

Преди дни обичаят Благовец бе пресъздаден от  учениците – участници в клуб „Краезнание“ към Общинския педагогически център под ръководството на учителката Цветелина Мутафова. Те влязоха в различни семейни роли – на стопанина и стопанката, на челядта, за да покажат кой член на семейството какво е правел и казвал на този ден, за да се изпълни магическата му задача.

Днес на 82 години става поетът Хари Недев, чието присъствие в Троян прави чест на града, а дейността му на общественик и културтрегер е пример за останалите. Честит рожден ден, Хари, да си жив и здрав! По традиция Хари Недев ще отбележи своя рожден ден с премиера – на книгата „С поглед към светлината“. Мястото е зала „Форум“ на читалището, началото – в 18 ч.

One thought on “Честито БЛАГОВЕЩЕНИЕ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.