Тревожни данни за здравословното състояние на децата в Троян

Голям брой заболели от варицела миналата седмицаСъгласно изискванията на здравното министерство, обобщен анализ за здравословното състояние на децата и учениците за миналата учебна година е изготвен от двамата лекари д-р Поля Станчева и д-р Меглена Георгиева.

Списъкът на заболяванията включва почти всички органи и системи, като най-голям относителен дял имат: заболяванията на дихателната система – 92 деца и ученици (36,5% от всички заболявания), в т.ч.: с астма 30, алергии и хронични бронхити 32 и пневмонии 30 случая.

Тези тревожни данни ни показват, че е необходимо да се подобри профилактичната дейност: навременни прегледи в здравните кабинети и при личните лекари; Недопускане на самолечение и/или неадекватно лечение (по-кратко или с медикаменти по преценка на родителите).  Счита се, че зелените и пътуващите училища, особено тези на черноморието, допринасят за профилактиката на белодробните заболявания и укрепване имунитета на децата и учениците.

Наднорменото тегло при децата е рисков фактор за ранната хипертонична болест и сърдечно-съдови проблеми. От анализа на данните, 10 деца и ученици са с наднормено тегло. Заболявания на очите са установени при 23 деца и ученици. Ежегодно се извършват профилактични прегледи на всички деца и ученици, а при чести оплаквания от главоболие и липса на концентрация в часовете се насочват към специалист офталмолог за навременно специализирано лечение.

Заболявания на храносмилателната система са открити при 12 деца. Тревожен е факта, че те са на възраст от 3 до 7 години, а са с язва на дванадесетопръстника. В тази ситуация се правят срещи с родителите, за да се изясни социално-битовата среда в която израстват, има ли недохранване, фамилна обремененост. Насочват се за лечение към личните лекари и специалистите в доболничната помощ. Ежегодно медицинските специалисти от здравните кабинети представят на всички ученици лекции за здравословно хранене, вредата от тютюнопушенето и употребата на алкохол, както и пагубното въздействие на наркотичните вещества.

По рядко срещани са болестите на отделителната система – пиелонефрити, поликистози, аномалии на уретера. При възпалителни заболявания на бъбреците се проследява провеждащото се лечение, което е по-продължително. При откриване на вродени заболявания  децата се насочват към специалист за диспансеризиране, наблюдение и поддържащо лечение.

Болести на опорно-двигателния апарат имат 5 деца, които се водят на диспансерен отчет и периодично се насочват към специалист-ортопед.

На територията на общината учат две деца със злокачествени новообразования, които са в ремисия, две деца с вроден порок на сърцето, едно с епилепсия и едно с диабет.

При контактите с деца, ученици и родители медицинските специалисти се стремят да повишат здравната им култура, с оглед профилактика и промоция на здравето. Здравето на нацията е национална ценност и всеки е длъжен да спомага за неговото опазване, най-вече лекарите и всички медицински специалисти.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.