Троян гостува на София с изложба за своята светица

Етнографския музей в столицатаИзложбата «С преклонение пред Света Петка» на Музея на занаятите в Троян бе открита днес /4 април/ в залите на Етнографския музей в столицата. Експозицията е посветена на една от най-обичаните и почитани християнски светици – Света Петка Търновска, патрон на църквата в Троян и покровителка на града. Изложбата представя образа на светицата в църковното изкуство и в народните вярвания. Посетителите ще видят изображения на Св.Петка от  XІX и XX в., като най-стара е иконата от 1839 г., дело на Атанас Минчов от Батошево, Севлиевско. Чрез старопечатни книги със служба за Петковден е отделено внимание и на църковното богослужение.

Как Св. Петка присъства в дома на българина е вторият аспект в изложбата, обясниха от Музея на занаятите. Музейните специалисти са подготвили информация за обредните хлябове, които носят името на светицата, представили са връзката й с предхристиянските вярвания,  както и образа й на покровителка на дома, семейството, децата.

Освен това е отделено място на изследванията, посветени на култа към светицата на Балканите, както и на по-интересни места, свързани с нейния образ и име.

 

One thought on “Троян гостува на София с изложба за своята светица”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.