Троянски ученици бяха в Германия «по дирите на енергията в Европа»

Троянски ученици бяха в Германия «по дирите на енергията в Европа»8 ученици от 10 а и 11а класове и трима преподаватели от СОУ “Васил Левски” в Троян бяха на работна визита в Германия по проекта за многостранно партньорство „По дирите на енергията в Европа” към секторна програма „Коменски” на Центъра за развитие на човешките ресурси. От 8-ми до 13-ти май те бяха гости на гимназия „Одеркирхен” в северногерманския град Мьонхенгладбах.  Международната група от България, Испания, Италия и от о. Сао Жорж, Португалия, бе посрещната от кмета на 250- хилядния град, известен с един от най-успешните футболни отбори в страната – „Борусия – Мьонхенгладбах”.

Учениците и прудружаващите ги учители посетиха  откритите мини за лигнитни въглища Tagebau Garzweiler в провинция Северен Рейн-Вестфалия, които са с площ 66 кв. км, включват 1,6 млрд. тона лигнитни находища и представляват значителен процент от електродобивния капацитет на Федералната република.  Видяха и уникалната в световен мащаб соларна електроцентрала в гр. Юлих до гр. Аахен, която се състои от 2 500 подвижни огледала, разположени на площ, равна на 11 футболни игрища. Те прехвърлят слънчева светлина към кула, висока почти 50 метра, която преобразува енергията в екологичен ток и снабдява с него 350 домакинства.

Интересно беше посещението и на Института за слънчеви изследвания в германския Aerospace Center (DLR) в Кьолн, който работи по развитието на концентриране на слънчеви системи за генериране на електрическа енергия, топлинна енергия и горива.

Домакините бяха подготвили и  културна програма за гостите си от България, Испания, Италия и от Азорския остров Сао Жорж. Организирани бяха посещения на Катедралата в Кьолн, на Музея на модерното изкуство в гр. Мьонхенгладбах,  на най-западно разположения немски град Аахен, известен с катедралата си, построена от Карл Велики. Атрактивен беше обядът  на корабче по река Рейн.

Учениците и преподавателите от СОУ „Васил Левски” имаха възможност да изпитат съвършената железопътна система на Германия, да хапнат традиционното за страната свинско с картофи в различни варианти, да се насладят на потъналите в зеленина дворове и на задължителните за всеки прозорец орхидеи.

След срещата с дисциплинираните и все бързащи немци на работещите по проекта „Коменски” предстои визита през септември на твърде далечните, но екзотични Азорски острови.

 

Цветлина Митева – координатор по проекта за СОУ „Васил Левски”, гр. Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.