Троянското читалище печели на втора инстанция спора за бившия киносалон

Троянското читалище печели на втора инстанция спора за бившия киносалонРешение 332 на Великотърновския апелативен съд с председател Лидия Чобанова потвърждава решението на Ловешкия окръжен съд, който през юни м.г. е отхвърлил иска на кооперация „Троянска популярна банка“ за собственост върху недвижим имот в центъра на Троян. Става дума за някогашен киносалон, който помнят само старите троянци, преди няколко години преобразен в модерна дискотека от Мобилтел, когато операторът взе имотите в центъра под наем от общината и се оказа, че там /ресторант „България“, подземният етаж и т.н./ в сградата на бившата ДСК, се преплитат интересите на няколко собственици – Общината, Читалището, Кооперация „Троянска популярна банка“, която междувременно бе възстановена. Ресторантът кооперацията си получи като имот и го отдаде под наем, но искът за бившия киносалон Ловешкият окръжен съд е отхвърлил като неоснователен и недоказан. Имотът, за който се спори, е 564 кв.м, от които бившият киносалон е 456 кв.м, останалото са фоайе, кабина и стълбища.  Адвокатът на кооперация „Троянска популярна банка“ твърди пред съда, че обжалваното решение е неправилно, тъй като при постановяването му са допуснати съществени нарушения на материалния закон и съдопроизводствените правила, както и че е необосновано. Чрез своя представител адвокат Венелин Ангелов читалището от своя страна твърди, че правилно и законосъобразно съдът е приел,че ищецът няма статут на възстановена кооперация и не е доказал правото си на собственост върху процесния имот.
От решението по делото става ясно, че регистрираната през 1915 г. „Троянска популярна банка“ е придобила собствеността върху имота през 1939 г. С ПМС от март 1951 г., с което новата комунистическа власт преустройва банковата система, активите на популярните банки са преминали върху Българската народна банка., Дяловият капитал на членовете на популярните банки се изплатил след установяване реалността на активите и пасивите, като БНБ предава на Държавна спестовна каса сградите, в които са се помещавали популярните банки в съответните градове, включително в Троян.
40 години по-късно с настъпилите промени в обществото въпросното ПМС е отменено с ново ПМС, което възстановява собствеността. Съгласно чл. 1,ал.1 от ДР на ЗК/99г. правото на собственост на кооперациите върху иззетото, одържавено или преразпределено по какъвто и да е начин имущество след 10.09.1944г се възстановява, ако искането за това е направено до 07.02.1993г – т.е. в 18- месечен срок. В съдебното решение сред мотивите е и този -през 1951 г. популярните банки са прекратени не с решение на кооператорите, а по нормативен път, и са уредени имуществените последици. След като е била лишена от правосубектност, кооперацията не е могла да формира свои органи и да възстанови дейността си, поради което следва да се приеме, че е налице новоучредена кооперация, нов правен субект. Така липсва правоприемство между ищцовата кооперация и прекратената „Троянска популярна банка“. А щом тя не е възстановена или съществуваща кооперация, според закона не настъпва реституция на недвижимия имот в нейна полза като ищец.
Решението е обжалвано пред Касационния съд като последна инстанция, който предстои да се произнесе по него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.