„Машстрой” на търг за 2,8 млн.лв

Троянската фирма „Машстрой” АД обяви търг с явно наддаване за продажба на съвкупност от обособени обекти и движими вещи, може да се прочете в сайта на публичното дружество. В уведомлението за това се казва, че Съветът на директорите на „Машстрой” АД счита, че за обезпечаване интересите на акционерите е по-благоприятно да се реализират приходи от продажба на активите. Търгът е при начална тръжна цена от 2,8 млн. лв. Оглед може да се извърши от  днес,17 септември,  до 25 септември, при условие че има закупена тръжна документация, струваща 50 лв.  Депозитът за участие в търга възлиза на 140 000 лв. Правото на собственост ще бъде придобито от лицето, спечелило търга само ако Общото събрание на акционерите на „Машстрой” АД одобри продажбата, гласи още уведомлението. Посочените в списък обособени обекти и движима собственост се продават анблок и не може да бъдат придобити на по-ниска цена от първоначалната. Стъпката за наддаване е 1% от 2,8 млн.лв. За купувач ще бъде обявен предложилият най-висока цена. Търгът е на 28 септември, петък, в административната сграда на предприятието в Троян, от 11 ч.

Преди вече 3 години някога голямото троянско предприятие – производител на стругове, с пазари по целия свят, премина в режим поддържане на технологичен капацитет, тъй като икономическата криза се отрази крайно негативно върху машиностроителната индустрия и от 75-90 машини месечно производството спадна на 5-10 броя. Същевременно бе съкратен и 95% от персонала. Първоначално идеята на ръководството бе да се изчакат по-добри времена в сектора и да се съхранят производствените мощности, като текущите задължения се обслужваха чрез продажби на морално остарели или ненужни активи. Миналата година за кратко  дори имаше надежда, че производството ще се възстанови – направена бе серия от 19 струга, но стартирането на активно производство на металорежещи машини се оказа невъзможно. Затова през юни 2011 г. Общото събрание на акционерите   реши да бъде спряно това производство и да се търсят възможности за ново. Опитите на ръководството да осигури до момента са без резултат, затова се предприема новата стъпка за продажба на активи, които са много за дейността и същевременно изискват разходи за поддръжка.

Троянци отдавна са преживели загубата на големите си предприятия – сещат се за тях обикновено, за да илюстрират популярната тук теза, че градът загива и се свива до голямо село. Сега обаче по-запознатите се опасяват, че купувачите ще търсят материали за скрап, а надарените с житейски оптимизъм се надяват да се появи инвеститор, който да разкрие някое и друго работно място с добро производство.

4 thoughts on “„Машстрой” на търг за 2,8 млн.лв”

 1. Честито на печелившите и на „печелившите“?
  Ех, колко удобна се оказа тази криза. С нея се обяснява всичко и за всичко. Отделно удобството по замазване на следите.
  Преди около 17-18 години в Машстрой можеше /и трябваше/ да започне производството на пречиствателни съоръжения по канадски лиценз, с подготвено финансиране от Световната банка и със съдействието на един американски институт. Съоръжения, които трябваше да конкурират най-добрите такива на западноевропейският пазар и за които се очертаваше огромен бъдещ пазар в източноевропейските държави. Само че едни бивши ръко-водни кадри на БКП бяха решили да харижат това предприятие на едни бивши ръко-водни кадри на ДКМС. Бяха решили, направиха всичко възможно да го направят…. и го направиха. Един троянски вестник много им се радваше на тези комсомолски величия-приватизатори. С такова умиление пишеше за тях и за тези около тях, докато си почиваше между два /вероятно поръчани от сини и червени комуняги и милиционери/ материала озаглавени и номерирани – „да влезе психиатъра“.
  Е, „психиатъра влезе“! Влезе, защото не само на маймуни, на луди ви направиха с тази /и не само с тази/ „приватизация“.
  Едва ли някой си спомня битката на ПП АТАКА да прокара закон за Ревизия на приватизационните сделки и за репреватизация при неизрядните „приватизатори“. Със сигурност вече никой не помни това. Но със сигурност се помни колко били „луди“ и „ненормални“ тези от ПП АТАКА. Защото 7 години продажните български медии не спряха да плюят по АТАКА и да я сатанизират, а милиционерите да и правят „активни мероприятия“ за да я дискредитират пред обществото.
  Плюхте по Атака и си избирахте да ви управляват палачите на българската икономика и продажниците на българските интереси. Днес защо ревете, че Троян загивал и бил заприличал на село?
  Всъщност – няма значение. След време и това ще се „преживее“ и дори няма да се спомня, че някога Троян е бил град с перспективи.
  Да се надяваме да останат в бъдеще поне селски медии, които да отразяват напоително поредните успехи на едните и същите вечни управляващи, но и да бъдат много критични, когато видят някоя овца да пасе на мегдана или някоя дупка на пътя. А дупки ще има в изобилие след реализирането на онзи проект за 37 млн за т.нар. „воден цикъл“ и който предвижда 21 км разкопаване на улици, полагане на тръби, зариване на дупката и толкова. Асфалтирането ще трябва жителите на Троян да си го поемат като разход от местните приходи в бюджета, защото такова не се предвижда в проекта, а и нямаме право да асфалтираме с европейски пари по друга програма. С днешните и все по-западащи местни приходи в бюджета и това което може да се отдели от него – за има няма около 200-250 години ще успеем да асфалтираме тези улици.
  Хубавото е, че троянските бъдещи селски медии изобщо не ви информират какво става в този все още град и община. Като ви дойде до главата – те ще отразят „събитието“, а от вас се иска удобно да го „преживеете“ и забравите. Само не забравяйте колко е „лоша“ Атака, че идат избори и трябва отново да си изберете палачите, а и да уважите т.нар. медии, които толкова пот проляха да ви промиват мозъците…. е, и да прибират пачките, защото „черните кампании“ по обругаването на този или онзи струва доста пари. Да не си мислите, че го правят от едната простотия?

 2. ИП – само Машстрой ли е така?
  Преди него нито едно предприятие на прецакаха?
  И нито един работник не излъгаха?
  И защто някой работник ще стой и ще работи за фирма без да си е получавал 3-и месеца заплатата? Тези работници да на се слабоумни или имат здравословни проблеми? Ясно ми е мизерия, глад, безработица, нямат шанс – ама така хем работили без пари хем и пари не взели, по-добре да си бяха стояли в къщи?

 3. Прав сте, г-н хикс игреков. Не само в Троян, в цяла България лъгаха, мамеха, крадоха… не се накрадоха. И продължават да ни лъжат, мамят и крадат. Ако някой надигне глава – смачкват го, обявяват го за луд и стоварват цялата държавна машина върху него, докато заприлича на днешния средностатистически смачкан, обезверен и превърнат в икономически роб българин. Нямам обяснение защо и до кога българите ще търпят тази тотална гавра с тях.
  Станахме за смях на гърците. Вече стачкували тихо и по терлици за да не събудели българите. Може и да е виц, ама е много показателно.
  Наричат ни идиотите на Европа. Кой от където се появи и започва да си прави експерименти с цялата ни държава и народ. Като при лабораторните морски свинчета.
  Нямам обяснение защо поне не се срамува съвременният българин от такова отношение към нас българите.
  Нямам обяснение защо българинът си сваля радиаторите, а не сваля кое да е корумпирано, крадливо и некадърно правителство.
  Нямам обяснение и на вашият въпрос – защо работят ангария на поредният крадец-приватизатор и защо си траят и чакат някой друг да защити правата им.
  Всъщност, имам обяснение, но, изпитвам някакъв ужас дори да го напиша!
  Това обяснение започва и се базира още от края на 14-ти век, когато един овластен идиот е казал „този ли ще ни управлява, по добре да дойдат турците“. След което турците наистина дошли и така – 5 века. Това обяснение минава и през Априлското въстание, когато само 2-3 % от населението се включва, а Бенковски е ходил по селата и махалите да пали къщи и обори, та българинът да разбере, че има нещо по-голямо и по-значимо от овцата, скъсаната черга и цървулите. Че Свободата и достойнството на един народ са преди всичко останало. И т.н.
  Там е „заровено кучето“, г-н хикс игреков, в усещането и чувството за Свобода и Достойнство.
  Каква Свобода и какво Достойнство днес? В масовият случай, защото има и изключения.
  Каква Свобода при днешните икономически роби, които са навряни в ъгъла на недоимъка, всеки ден им вдигат цените, всеки ден фалират малките им фирмички, всеки ден ги изхвърлят от работа, а на „работещите“ плащат месечно, колкото дневната надница на един среден европеец, всеки ден ги крадат овластените сатрапи, частни и държавни монополисти, цигани и кой където ги свари, всеки ден…… Всеки ден, но стоят, не реагират и чакат.
  Какво Достойнство в държава, на чийто пенсионери нито един световен учен не е в състояние да обясни как са живи при тези пенсии. Какво Достойнство с това здравеопазване, образование, икономика, селско стопанство, наука, култура и т.н.? Какво Достойнство чужди държави да стопанисват и да ни препродават собствената еленергия, други да ни изнасят златото, трети да ни тровят земята за шистов газ, четвърти да ни пробутват на трапезата химикали и всякакви ГМО-храни и т.н.?
  *
  Това обяснение включва и нещо друго – защо бе създадена АТАКА и защо 7 години бяхме подложени на такъв правителствен, политически и медиен терор. Особенно медийният терор, с който трябваше да промият мозъка на същият този днешен икономически роб, та заедно с палачите си и той да се включи в инвазията и ненавистта към АТАКА.
  АТАКА е срещу ВСИЧКИ, повтарям – ВСИЧКИ партии и политически котила, които управляваха през последните 23 години и докараха българина до просешка тояга и безизходица.
  Ако можете да обясните защо същият този българин днес плюе по АТАКА или я неглижира като на практика застава на страната на собствените си палачи – ще можете да си обясните и защо той работи ангария, търпи и позволява да се гаврят с него, с роднините му, с държавата му, с историята му, с бъдещето му…. ако такова изобщо се предвижда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.