Защо постоянните комисии в Общински съвет Троян не подкрепят градивни предложения?

eproektПредставям на вашето внимание предложенията за финансиране на общински проекти през бюджетната 2014 година, които съветник Илиян Пеевски предложи на постоянните комисии в Общински съвет Троян.

Както ще прочетете, предложенията са много конкретни и аргументирани. Разработката вероятно е отнела много време, изисква познания и сериозна работа, както е и видно от конкретиката.

Има само един проблем – никой в Общински съвет Троян не иска да се занимава с нещо различно от натискане на бутончетата за гласуване. Никой реално не иска да работи за създаване на по-добри условия за живот и бизнес за троянци.

Всъщност, проблемът е системен и с пълна сила важи и за Ловеч, както и за останалите общини от областта. Навсякъде, съветниците доброволно са приели ролята си на придатък към съответният кмет и не осъзнават, че Общински съвет е върховният орган на местно самоуправление, не само по закон.

За съжаление, фактите към днешна дата са такива. Въпреки това, предлагам на вниманието ви конкретните предложения на Илиян Пеевски за Троян, които още веднъж подчертавам, са помислени, аргументирани, посочена е целта и необходимите ресурси, и най-важното, има средства за тяхното реализиране.

Единственото, което липсва е ангажираност от страна на троянските съветници и реално желание за подобряване на живота на троянци.

Защо постоянните комисии в ОбС Троян не ги подкрепят, се надявам да си отговорите сами.

Друг важен въпрос, който се поставя с конкретните предложения на Пеевски е свързан с европейските проекти. Разбирането, че те не са панацея, прозира именно в целите на предложенията. Европроектите би трябвало да помагат на регионите, да повишават качеството на живот на хората, но дали е така и дали се изпълняват реални цели и се решават важните и реални проблеми на местното население.

От предложенията виждаме, че във фокус са поставени ярко различими решения на местни проблеми, които явно не са намерили адекватно еврорешение. Създаване на по-добри условия за местен малък и среден бизнес, изпълняване на проектите от местни предприемачи, предпоставките за разширяване на портфолиото туристически дейности, само може да доведе до съживяване на предприемачеството и предлагане на квалифицирани работни места за троянци.

Би трябвало европроектите да са достъпни за малкият занаятчия, обущаря, цехчето за столове и мебели. Реалността е малко по-различна. Народът мъдро е казал: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“. Именно това предложение на Илиян Пеевски, троянци да си помогнат сами, а не да чакат само на „големите“ европроекти, среща тоталното неразбиране от страна на общинските съветници в Троян! Жалко!

Павлин Иванов – http://lovechtoday.eu/

 

1 thought on “Защо постоянните комисии в Общински съвет Троян не подкрепят градивни предложения?

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Защо постоянните комисии в Общински съвет Троян не подкрепят градивни предложения?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.