Затвориха Китайския ресторант

Едно от емблематичните заведения в Троян – прочутият китайски  ресторант „Съчуан” в центъра на града, от първи септември спря да работи. На вратата може да се прочете благодарност към тези, които 18 години са били негови клиенти. Причината – непосилният наем на общинското помещение и намалелите приходи. За тях пък причините са всеизвестни и имат едно лице – кризата.
Затварянето на това заведение лишава не само троянци, но и гостите на града от възможността да се насладят на вкусна и  здравословна храна, каквато другаде не се предлага, в една приятна атмосфера и с чудесно обслужване. „Решението ни не е изненадващо”, сподели собственикът Христо Вълчевски. Той обясни, че от началото на годината балансът им е бил отрицателен, а оборотът не стигал да се покрият задълженията. „Още в началото на годината обявихме, че от септември ще затворим ресторанта, но явно никой не го е взел на сериозно. Изчакахме да мине лятото, та дано съберем някой лев поне да си покрием задълженията, но пак не случихме с „многобройните туристи, посетили Троян“ да се отбият и при нас”, каза ресторантьорът. Проблемите, довели до закриването, трябва да се търсят и в свиването на т.н. „потребителска кошница“, намалялата покупателна способност на населението, миграцията на троянците в търсене на работа, непрестанното увеличаване на стоките и услугите, на ел. енергия и другите консумативи в този бизнес, периодичното увеличаване на данъчната тежест за фирмите и като следствие от всичко това – невъзможността да се плаща високият наем на помещението, собственост на Общината. Кметът Донка Михайлова и зам.-кметът Кольо Кацаров казаха, че наемите на общинските помещения са определени от Общинския съвет и че не може да бъдат променяни, освен това се разчита на приходите от тях. Така в тази патова ситуация губещи остават клиентите и бизнесът.

Някои съзират в затварянето на Китайския определен символ – като нов, атрактивен бизнес за този край и един от първите в България ресторантът тръгна преди 18 години в малко помещение в блок „Ракета”. Тогава, след Лукановата зима и първите демократични промени беше време на големите надежди за просперитет на всички, които бяха предприемчиви и не се бояха да рискуват, като станат самостоятелни.

Вкусните блюда бяха приготвяни от Събина Димитрова – майката на Христо Вълчевски, на чието име е и фирмата, открила ресторанта.   Ястията на Събина бяха по-вкусни и от това, което може да се заръча в китайски ресторант с готвачи от Далечния Изток, признаваха не един и двама. Ресторантът се разшири, бе преместен на мястото в бившето кафе до още по-бившето кино. Имаше подбрана клиентела, която идваше тук заради тихата атмосфера и храната кулинарно откритие. Собствениците доведоха  и млад китайски готвач, чийто наследник Жен се роди в България и проговори на български именно в Троян. После майка и син се принудиха отново да поемат готвенето сами, защото работата взе да намалява. За да се стигне до финала, който носи разочарование на всички почитатели. Като поредно тъжно доказателство за тенденциите в проспериращия преди Троян. И макар всичко това да звучи тъжно, във фейсбук страницата на ресторанта приятелите, разбрали за хлопването на кепенците, изразяват надежда за нов разцвет. Защото са убедени, че хубавото начинание трябва да се събуди за нов живот. Дано!

5 thoughts on “Затвориха Китайския ресторант”

 1. А само преди седмица посрещнахме благата вест, че община Троян е финансово най-стабилната община в Ловешка област и на 40-то място в България от 267 общини.
  По-паметливите сигурно помнят, че предишния кмет г-н Акимов многократно повтаряше, че сме финасово много стабилни и с все по-голям кредитен рейтинг. Всичко това, заради постоянните обвинения от ПП Атака Троян по време сесиите на ОбС мандат 2007-2011, че Герб и БСП водят Троян към гибел с неадекватната си политика на територията на община Троян.
  Същото е и на национално ниво. Лъжите на Герб лъснаха от поредния доклад на СБ от миналата седмица. България се оказа по-зле от много държави от третият свят. Ето ви и малка справка:
  За 2011г. ръстът на БВП на Република България според Световната Банка се равнява на 1,7 %. За същата 2011г. ръстът на БВП на Албания е 3 %, Алжир – 2,5%, Ангола – 3,4 %, Армения – 4,6 %, Бангладеш – 6,7 %, комунистически Беларус – 5,3 %, Бенин- 3,1%, Бутан – 8,4 %, Боливия – 5,1 %, Ботсвана – 5,1 %, Буркина Фасо – 4,2 %, Бурунди – 4,2 %, Камбоджа – 6,2 %, Камерун – 3,8 %, Демократична Република Конго – 6,9%, Еквадор – 4,8 %, Екваториална Гвинея – 7,1 %, Еритрея – 8,7 %, Етиопия – 7,3%, Габон – 4,8 %, Гамбия – 5%, Гана – 14,4%, Гватемала – 3,9 %, Гвинея Бисауи – 5,3%, Хаити – 5,6%, Хондурас – 3,4%, Йордания – 2,6 %, Косово – 5%, Лесото – 5,8%, Либерия – 8,5%, Македония – 3%, Малави – 4,5%, Молдова – 6,4 %, Монголия – 17,3%, Мароко – 4,5%, Мозамбик – 7,1%, Никарагуа – 4,7%, Нигер – 2,3%, Пакистан – 2,4 %, Папуа Нова Гвинея – 9%, Перу – 6,9%, Руанда – 8,6 %, Сенегал – 2,6 %, Шри Ланка – 8,3%, Танзания – 6,3%, Източен Тимор – 10,6%, Уганда – 6,7%, Замбия -5,9%, Зимбабве – 9,3% и много други.
  *
  Въпроси: Нали Кризата е световна? Нали местните и националните управленци все с нея се оправдават, а медиите като папагали ги преповтарят и им мажат филиите? Я погледнете каква трагедия е България? Какво по-различно да е в община Троян?
  *
  Основен въпрос с цитат 1:
  „Кога ще ги стигнем тези от третия и четвъртия свят? /не американците/ Когато започнете да разсъждавате и изритате непоколебимо всички тези, които Ви управляваха през последните 23 години. Когато престанете да бъдете жертва на манипулацията ! Когато вътрешно приемете за даденост, че трябва да живеете по-добре от един гражданин на държава от Третия свят. Когато строшите оковите на робското мислене, когато спрете да се страхувате, когато осъзнаете че сте деца на велики българи, когато се възпротивите на неправдата, когато АТАКА дойде на власт!!!“
  *
  Цитат 2:
  „Нали уж мутро-милиционерите мислят за народа ? Защо отхвърлиха предложението на АТАКА за премахване на ДДС върху храни, лекарства, бензин, учебници. Ето колко мислят за вас ! Те мислят за вас единствено като за стадо , което трябва да бъде яздено и доено. За Борисов ( и не само за него) вие сте нищо повече от избиратели, които ще бъдат излъгани отново. Купени, измамени, манипулирани и накрая отново бедни. Колко живота имате ? Ще пропилеете ли живота си в мизерия зависи само от вас ! Бяхте нагло и брутално излъгани от СДС, БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ ! Благодарение именно на тях, 23 години след промените – вие сте най-бедни в цяла Европа ! Именно те ви управляваха и крадоха !!! Ако живота ви харесва, пак гласувайте за тези лъжци !“

 2. Китайския разпродава кухненско и трапезно оборудване на добри цени:
  -чинии от китайски порцелан – 1.00 – 1.20 лв.
  -вилици, лъжици, ножове – 1.00 лв.
  -бели чинии различни големини – 1.20 – 1.50 лв.
  -съдове от алпака – ц.според големината.
  -работна маса с неръждаемо покритие – 200 лв.
  -маса + четири стола +покривки – 100 лв.
  -кръгла маса Ф-160 см. + 10 стола + покривки 400 лв.
  -китайски фенери – 10 лв.за брой
  -китайски ветрила – ц.според големината.
  -фризери, хладилници, аплици.
  Всеки ден след 11.00 ч. в ресторанта.

 3. Денонощния магазин, Китайския ресторант ….
  И сега колко взема общината от това празно помещение ?

 4. Мога да позная веднага! 🙂 Един гол (да не се бърка със златен) КОР взема ‘секи божий ден! Логиката ми е проста и за това познах от раз! 🙂
  Всичко ни е просто в общината, вероятно защото сме си прости.. ;(

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.