Бунт срещу олигарха Н. Банев вдигат елпромци

Николай БаневНай-големият производител на електромотори средна мощност у нас и на Балканите е затворен, машините се режат за скрап, докато стотици работници, въпреки спечелени съдебни дела, не получават неизплатените си трудови възнаграждения.

Бивши работници от троянския завод „Елма” АД, част от „империята” на олигарха Николай Банев (АКБ Форес), разпратиха протестна нота, предшестваща акциии на гражданско неподчинение заради неизплатени заплати в периода от 2008/2009 г. до днес.  Стотици работници, въпреки спечелените съдебни дела, не могат да си получат неизплатените им трудови възнаграждения в порядъка от няколкостотин до 6-7 хиляди лева. Работниците и техните семейства разчитат на подкрепа от централните и местни медии в битката си за справедливост.Въпреки спечелените дела срещу собственика на фалиралото предприятие, спрягания за роден олигарх Николай Банев (АКБ Корпорация), стотици бивши работници не могат да си получат заработените заплати за периода от 2008 г. до днес. Инициативният комитет за протеста се оглавява от бившия генерален директор на „Елма” Георги Гачевски, подал оставката си през м. ноември 2003 г. заради несъгласия с некоректните действия към работниците на приватизатора Банев, информира вестник Троян 21.

Повечето от дължимите суми са от порядъка на няколко хиляди лева, като има „ужилени” с над 6 бона; само при един троянски адвокат – адв. Красимир Немски, има 76 изпълнителни дела на бивши работници на „Елма” АД за неизплатени трудови възнаграждения на обща стойност 158 000 лв. С подобни дела са затрупани и още няколко троянски адвокати, като досега над 150 работници са спечелили съдебните си искове и чакат съдия-изпълнителите да се преборят с длъжника Николай Банев, за да си получат парите.

Но въпреки извървените съдебни процедури и спечелените дела потърпевшите работници на „Елма” АД (Троян) имат своите притеснения, че отново ще бъдат изиграни. Което ги тласка и към крайна мярка като гражданското неподчинение. Казваме отново, защото и в годините, когато „Елма” все още произвеждаше и печелеше, заплатите бяха бавени с месеци и недоволствата към работодателя Банев бяха големи.

През м. октомври 2009 г. народният представител от Ловешкия избирателен район Кирил Гумнеров отправи официално парламентарно питане към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков във връзка с фалита на четири големи троянски предприятия: мебелното „Хемус” и машиностроителните „Елма”, „Машстрой” и „Унитех”. Същината на питането бе има ли начин държавата да потърси отговорност на собствениците на тези предприятия, които с действията си съсипват икономическия облик на община Троян, според хората – умишлено.

В отговора си министър Дянков заяви: „С изключение на „Елма” АД срокът за следприватизационен контрол по отношение на цитираните дружества и за разтрогване на тези договори вече е изтекъл, така че и ние, и вие сме поставени пред свършен факт (…) Единственото дружество, което все още е в сроковете, в които ние можем реално да направим нещо, това е „Елма” АД”. В репликата си пък депутатът Гумнеров подчерта: „Явно е, че когато държавата иска, тя може да влияе. Това е случаят с „Елма”. Важното е, че няма бездействие, а има започнати мерки”. Година по-рано – през м. декември 2008 г., тогавашният кмет на община Троян Минко Акимов изпрати, по искане на протестиращите работници от „Елма” АД, две писма до прокуратурата и до премиера Сергей Станишев; причината – неизплатени заплати и принудително спиране на завода по вина на работодателя.

Две години и половина след парламентарната разговорка и три години след споменатите кметски писма, нещата не са се променили към по-добро и мерките на държавата, ако изобщо ги е имало, са били неефективни. Нещо повече – влезлите в сила десетки и стотици съдебни решения за изплащане на дължими трудови възнаграждения на работници от „Елма” АД (Троян) не могат да бъдат изпълнени?! Което е на косъм да изкара хората на улицата. „Закъсняхме, но по-добре късно, отколкото никога”, коментират пред Троян 21 потърпевши от некоректността на собственика Николай Банев.

Източник: ФрогНюз

One thought on “Бунт срещу олигарха Н. Банев вдигат елпромци”

 1. „Бунт срещу олигарха Н. Банев вдигат елпромци”

  Кога, уа? Кога са го вдигали този бунт ужилените елпромци?

  От публикуването на тази статия на 12.04.2012 г., до днес, 13.09.2012 г., нито един елпромец не е написал и ред коментар, аз съм първият, без да съм бил елпромец.

  Какво бе това овчедушие, какъв е този български ген? Да не ти изплащат заплатата НАВРЕМЕ, на 100%, а ти да ходиш на работа! И после били ужилени с по над 6 000 лв. Познавам елпромци ужилени с по 10 000 лв. Оставям настрана темата кой и колко съзнателно е работил, или е пил ракия, или дали въобще е работил, или е ходил да коси сено в работно време, или прочие работнически „хватки” от соца.

  Кой после ходи на работа, без да са му изплатили навреме и на 100% заплатата? Кой? Някой в Германия, Англия, Испания, Австрия?

  А бе, овчи глави елпромски, като видяхте, че не ви е платено, защо ходихте на работа? Не ходи на работа, напусни, – с повече от 1 месечна заплата няма да те минат. Сега си минат с десетки заплати. Като един няма да ходите на работа, да видим националният престъпник и убиец на „Елпром”, който не различава ротор от статор, какво ще прави!

  И профсъюзи на местно ниво имало ли е въобще, когатото тълпата не знае, не иска и не може да защити правата си?

  Ето, взех го оттук, от сайта, редове от „Елегия” на Хр. Ботев:

  „Той ли? – кажи ми. Мълчи народа!
  Глухо и страшно гърмят окови,
  не чуй се от тях глас за свобода:
  намръщен само с глава той сочи
  на сган избрана – рояк скотове,
  в сюртуци, в реси и слепци с очи.”

  Мълчи! Клатят го яко, а той мълчи. Не е виновен този, който яде зелника, а този, който му го дава. Защо мълча, народе? И защо и сега мълчиш? Какво постигнахте, като мълчахте? Заплатите ли ви изплатиха, завода ли спасихте? Накрая дойдоха мангалите с ъглошлайфовете да обезкостят каквото може да се обезкости. Грозно, грозно!

  Ебанев – престъпникът, некадърникът, унищожителят, ви го вкара яко, сега си пие ракията безнаказано, а вие продължавате да мълчите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.