Хипермаркетите за Троян остават в евентуалното бъдеще

Неуспешни остават опитите на Община Троян да привлече голяма верига магазини на своя територия, за да се увеличи предлагането и да се повлияе върху цените в посока, благоприятна за населението. Това откровение направи кметът Минко Акимов пред местните предприемачи на срещата с тях в понеделник. Градоначалникът изтъкна, че са водени разговори с представители на всички фирми с хипермаркети на българска територия – „Лидл“ и „Пени Маркет“, „Била“, „Пикадили“, „Кауфланд“, „Плюс“…Уклончивостта на някои от тях или пълната незаинтересованост са свързани с няколко причини – в Троян няма държавна администрация, която е платежоспособна и съответно може дългосрочно да се разчита на нея като на клиентела, както е в съседния Ловеч например с неговите към 3000 държавни служители, а и освен това не може да предложи подходящ терен. Исканията са към терен,преценяван като най-добро за мащабна търговия място в разтегнатия на дължина Троян – или Автогарата, или теренът на „Стоково тържище“, но в Общината са на мнение, че и в двата случая не могат да откликнат, тъй като трябва да се защити общественият интерес. В противен случай има опасност да останем без автогара, каквото на нашия град не му прилича. В цялата проблематична ситуация има и някаква светлина – веригата „Плюс“ има закупено място при нас, макар все още строежът да не тръгва. Очакванията от предната година бяха този месец хипермаркетът да бъде готов, но тъй като сделката на „Плюс“ с „Лидл“ е на дневен ред сега, тя е осуетила подобни действия до момента. Що се отнася до веригата „Кауфланд“, за която неотдавна се писа, че ще строи в Троян, кметът Акимов заяви, че тя наистина е сключила предварителен договор за собственост вътре във фирма „Елма“, но до какво ще се стигне по-нататък, все още не се знае.

17 thoughts on “Хипермаркетите за Троян остават в евентуалното бъдеще

 1. Светлин Русенов: Много слаб кмет. Определено няма да го преизберем. Освен ако той е единствената алтернатива де :/
  преди 4 часа ·

  Plamena Dimitrova: amiii to kakto izglejda nqma da imame dr alternativa ;( :(((
  преди 4 часа ·

  Momchil Vlahovski: работата изглежда че отива на към много зле…май на следващите избори предишния олигофрен от който тръгна унищожаването на Троян(дилян енкин),ще се завърне на бял кон като месия спасител…ужас…
  преди 4 часа ·

  Светлин Русенов: Ами за съжаление … Но вижте сега, има и друго. Дори да не можем да се осигурят пари от държавния бюджет, има евро програми … Този не можа да спечели една за две години. Прекалено е! Не може Ловеч да са толкова напред, а ние само да затъваме …
  преди 4 часа ·

  Tihomir Vlahovski: Кмете, суфра няма, ти сватбари каниш!
  преди 4 часа ·

  Nadia Phillips: Хипермеркатите няма да дойдатв Троян само заради добрата идея – те искат да печелят пари. Троянци готови ли са да харчат?
  преди 2 часа ·

  Tihomir Vlahovski: Кога не са били?! Обаче! Харчиш ако имаш. 🙂
  Имаше времена когато се биеше път до съседен град, че и по далечен, само и само да си купиш същото нещо, на по-висока цена, което го има и в Троян само и само да си „по-различен“. Едва ли някой сега може да си позволи този лукс с лека ръка. Но темата е друга 😉
  Хипермаркет когато има клиентела… За сега хоремака 🙂
  преди около час ·

 2. Кауфланд са сключили предваритения договор с Елма за подготовка на терена. Това означава да се разчисти територията над и под земята, за строеж. Все пак е някаква първа стъпка…

 3. Бива ли да сте толкова зле!?!? Погледнете нещата от гледната точка на собственик на една такава верига. Бихте ли, тогава, направили такава огромна инвестиция в град, в който безработицата расте и почти няма действащи фирми вече, нито тенденция да се открият нови?! При това положение кой ще пазарува там?!!? Ние нямаме покупателна способност, да не кажа, че не останаха много хора в общината. Загиваме бавно но сигурно, за което вина носи не само сегашния кмет, да не кажа какво е виновен човека, че се закри индустрията в общината, да не би той да е затворил сам предприятията. Обаче няма лошо, като смятате, че той е виновен, до година ще има избори. Тогава може да изберете пак Енкин, че да си направи още един хотел, или фирмичка, или просто да се дообогати малко повече, като за последно! Но най-добре ще е да търсим някой човек с по-иновативно мислене. Защото трябва много реформи да се направят, преди нещата да тръгнат, най-вече в общинската администрация.

 4. Права е ´´Vendetta´´. Времето за построяване на супермаркет май поотмина и не е подходящо.Това трябваше да се случи преди няколко години,а що се отнася за населеното място мога да ви кажа че съм виждал в Румъния “ Плюс “ и “ Лидел“ в по-малко населени места от Троян, така че не е оправдание това. Не си мислете, че и някой от собствениците на оборотните магазини в троян помагат това да не се случи, както става и с бензиностанцийте в общината.Не се ли питате защо няма “ Шел“ , „Лук оил“ или “ ОМВ „. Отговорете си сами. Така ,че да не чакаме такива инвестиций за сега в общината, а за г-н кмета смятам че не е достатъчно да сме били полицай и да преминем от страната на ГЕРБ.Трябват млади хора за управлението на общината, омръзна ми от стари кадри нека ги подменим, но ще е малко трудно защото както ми беше казал един комунист когато падна режима и трябваше да се реши какво да се прави с бившата резиденция на Т.Живков “ Вие какво искате да го превърнете в кебапчийница това ли ? “ , а ние искахме просто място където да се събираме младежите по онова време и вижте сега на какво прилича на това ще прилича и общината докато има такива управляващи.“ Време е да ижвърлим боклука “ троянци.МИСЛЕТЕ КОГАТО ГЛАСУВАТЕ

 5. Е как що няма бе ?
  Щото ако дойдат – на Мецов ще му секне търговийката и ще требе да се задоволява с шепата клиенти, които ще му останат…
  Нали той и саратниците му спряха строежа на Лукойл бензиностанцията на Калеешкото. Бяха стоварени инертните материали там, беше всичко готово да се започне да се строи.

  Така е и с големите магазини.
  Собственика на СБА и неговите дебеловрати приятели пречат на Кауфланд итсетра да дойдат тук. Нищо, че като влезеш в СБА в Троян и мирише на пор вдовец, а 50 % от стоките са с изтичащ/изтекъл срок на годност…

  Но за това – ние сме си виновни. Докато си мълчим и псуваме всички наум – няма да има промяна ! Нека ни !

 6. А за гласуването – какво да Ви кажа…
  Не ходете да гласувате. Казвайте, че няма смисъл…оставете бай мангал и полуживите пенсии да дават 80% от гласовете, пък после ми ревете по форумите колко са зле нещата. Еми нека !

  Не че има за кого да се гласува де…г-н Акимов спечели сега, само защото бе кандидат на ГЕРБ. Който и да бе на негово място – щеше да спечели. Просто това е Бат Бойко стъф !

  Аз лично си мисля на следващите избори да дам шанс на „публичния таралеж“, дето се е родил с бодли – г-н инжинера-естет Пеевски.
  Поне да видя дали той поне ще я свърши някаква, или и той е само на думи…

 7. Абе кой ще дойде в град без поминък! Не ви е виновен кметът! Просто градът трябва да премисли и определи изначално на нова стретегията си за бизнес! А това не се получава към момента? Както видяхте, срещата на бизнесмените при кмета не даде очаквания резултат! Е, какво, кметът ли да ви даде рецептата как да живеете! Сами трябва да го измислите, а от кмета се иска да ви помогне, да създаде условията, за да постигнете мечтите си. Ама да стоите и да чаката той да ви извади от кашата, няма да стане! Личната инициатива. Това е спасението! Това е хубавото, но и лошото на капитализЪма! Запрятайте потурите и действайте!

 8. ясно е че трапчанското полицайче не става за кмет.незнам дали сте видели какво става с троянските улици.в окаяно състояние са.почнали са тук там да ги разкопават.затварят ги.правят абсурдни ремонти и не работят троянски фирми.а някои улици плчат за ремонт.енкин като пражи ботеж изцяло е направи.а акимов горната част на ботев само посредата я асвалтираха и сега я кърпеха е това не е нормално.не ли се почне сега с ремонта наулиците.зимата ли ще е.незнам каво чакат толкова.ая има спечелени проекти.
  а относно до друг голям магазин то е ясно че няма да има.

 9. Аз имам няколко въпроса.
  Защо Общината да търси терен за строежа на магазин от ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ? Да не би общината да е намерила терен на някой от малките частни магазинчета? Или може би е подпомогнала развитието на един такъв малък магазин да се развие като му въвела данъчни облекчения или му е осигурила поне 5 парко места? Аз мисля че общинската администрация по всякакъв начин пречи на малките магазини да се развиват.
  Бих искал някой от „големите“ в този сайт да напише статийка в този сайт със заглавие „Защо магазините не издават редовно касови бележки“.

 10. Браво господин анонимен, ако и другите имат твоето мислене изглежда Енкин пак ще стане кмет. Защото Енкин за 3 мандата направи, грубо казано, една улица, но ето че хората помнят точно тази улица. Иначе като засегна темата с проектите, Акимов спечели няколко проекта по оперативните програми. Точно по такъв проект се направи Ботев от паркинга на центъра нагоре. Точно защото проектът не включваше цялостно асфалтиране сега улицата е в този вид. Т.е. може да я смяташ за все още неремонтирана, просто смениха канализацията под нея. Има подаден проект за улица Макдония, Балкан и Мизия, но дали ще се одобри е божа работа, пък и дори да стане, ремонта ще започне не по-рано от следващата пролет. С други думи улиците няма начин да се ремонтират за 1 година, още повече всичките. А замисли ли се драги ми анонимен, поинерция-говорещ форумец, че точно защото Енкин за 3 мандата направи само една улица сега състоянието на пътищата е толкова плачевно?!? Асфалтът има определен живот. Понеже не може наведнъж да се асфалтират всички улици в един град, защото първо изисква време, а освен това и огромен паричен ресурс, това трябва да се прави оперативно. Т.е. всяка година трябва цялостно да се преасфалтира определен процент от улиците. Какъв да бъде процентът, трябва да се изчисли съобразно един основен фактор, а именно трайността на асфалтовата настилка. Ако „живота“ на една новоасфалтирана улица е, примерно, 10 години, тогава всички останали улици(поне пътните артерии) в населеното място трябва да се асфалтират в рамките на 10 години. По този начин след като минат тези 10 години и въпросната улица вече има нужда от ремонт, всички останали улици ще са ок. На следващата година друга част от улиците ще са достигнали 10-те години „живот“, тогава ще се оправят те, на следващата друга част и т.н. По този начин на планиране(при наличието на добра организация и достатъчен паричен ресурс) би трябвало постоянно да се радваме на прекрасни улици. Ще се получи ситуация, в която всяка година ще има 4-5 улици за асфалтиране и всяка година ще се асфалтират 4-5 улици. А не само да кърпим и кърпим, а в същото време шофираме само по копки и дупки. Но при Енкин това го нямаше. Получи се един период от 12 години, през които, по мое наблюдение, процента на реновираните улици драстично намаля (мисля дори в цялата държава) и поради тази причина сега имаме прекалено много улици, които имат нужда от цялостен ремонт, но нямаме толкова много пари. Ето това е един съществен проблем, който смятам, че с повече трезва мисъл и воля може да се реши, но на дали.

 11. Вендетаааа…защо само си правим устата тук.
  И Енкин и Акимов и който и да е било друг, който ще стане кмет сега – все едно и също ще е. Трябва да се изкорени ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ в тая община. Защото всекиму е ясно, че хората там НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА. Има и изключения, разбира се. За да се оправят нещата, трябва да се ПРОМЕНИ и оправи системата. А тя е от преди 20-50 години и не вярвам даже батко Ви Бойц да се наеме да я пипне.

  Относно улиците – всички приказваме напразно. Смятям троянските млади хора станаха свитедели как Община Свищов успя само за ТРИ МЕСЕЦА да преасфалтира, очертае и организира ПЪТНАТА НАСТИЛКА В ЦЕЛИЯТ ГРАД СВИЩОВ – само от Юни до Септември 2007-2008 година. Как там може, а тука – не ?
  Там откъде намериха пари, а ние не можем ?
  Там имат 100 предприятия или какво ? Имат промишленост по-развита от нашата ли ???
  ГЛУПОСТИ !
  Причината за текущото състояние винаги ще остане скрита от всички нас. Всичко се прави ниско под масата, а на медийте се хвърлят измислени приказки, колкото там да има нещо…
  Имало било корупция на всички нива – ХАААААА, Евала – открихте Америка . Правителството на Бойко какво прави ?
  Откак е стъпило на власт – САМО КОНСТАТИРА…. че е срано преди тях 50 години – верно е.
  Ще увеличава ДДС на 22%….ХААААААААА…умно. Познайте при 20 % ДДС ако се укриват МНОГО данъци, дали при 22% няма да се укриват ПОВЕЧЕ ???
  Вместо да го направи да речем 18% , за да повиши събираемостта – той кара хората още повече да бягат от закона….да живей Дянков..

 12. Рицарю! Не си прав, че са виновни хората от общинската администрация, за несвършената работа! Кучето скача според тоягата.
  Повечето са изпълнители и за да не е свършена някоя работа е виновен началника. А точно началника го слагаме ние избирателите. Ако той не може да накара хората си да работят, значи не му е там мястото.
  Автогарата например тъне в мизерия и прах. Като извие вятър се дига пепел до 5-тия, 6-тия етаж. Как го вижадаш да бъдат накарани собствениците на автогарата, да почистят двора си? Просто да го пометът. Толкова са затънали всички с разни правила и ораничения, че искаш ли да не свършиш работа, имаш поне 10 основания. В такова кофти време, на града му трябва кмет като Лечков например, готов да наруши правилата, но градът да върви напред. А не да се отказва веднага щом някой каже, че това или онова не става. След Фичев това е втория ни кмет, който е умен, спокоен и добър човек, но просто не става за кмет. За кмет човека трябва да е или по-злобен или по-напорист или по-глупав и безпардонен или по-добър администратор-тарикат, но не и добър и спокоен. Добряк и спокоен трябва да е чичо Доктор или любимия ни дядо, но не и кмета!!!

 13. Уважаеми Спокоен..
  няма начин да накараме автогарата да си изметат поради причината, че ТОВА Е ЧАСТНА ФИРМА вече… Там власт има само собственика и държавата е с вързани ръце. Това е един от минусите на пазарната икономика – липсва централизиран контрол. Всяка фирма сега е независима, а ограниченията, поставяни на фирмите от законите са твърде …ниски.
  Никъде не съм виждал да има изисквания за хигиена и чистота към частните фирми. ХЕИ си затварят очите само за по некой друг лев под масата. Мога да изброявам десетки заведения и магазини , в които чак ме е гнус да вляза.
  Да вземем например селското стопанство. Защо трудно дават субсидии ? Ами защото не отговаряме на изискванията откъдето и да го погледнеш – медикаменти за животните, чистота на оборите и помещенията..всичко бе, всичко. Не може да имаш един обор на село, собственост на ТКЗС-то отпреди 50 години и да искаш субсидия при тази мизерия, в която си гледаш животните. Това едно на ръка.
  ЧУждестранните туристи не били доволни от условията в България. Че кой българин е доволен от условията, дето му предлага да речем една стая в двузвезден/тризвезден хотел ??? (масата няма пари за по-нагоре – там ходят само тия дето дядовците им са крали едно време, както спомена Вендета )… Навсякъде почти тъне мизерия и мръсотия. Наскоро мой приятел, занимаващ се с онлайн реклама на хотели ми каза, че напоследък един от най-важните критерий на туристите за избор на хотел онлайн е именно ЧИСТОТАТА. Запитайте се защо ли…няма да Ви е трудно да си отговорите 😉
  Но не е само по хотелите така. Просто българинът си е немърлив и нелюбезен към „чуЖдинцитИ“. Идват румънски туристи на хотел в България и – ХААА крадат им колата…познайте кога пак ще се върнат в България…
  Автобус на БиоМет изгорял в движение. Не стига, че пъниците се шашнали, ами моля ти се не им раздали поне вода и успокоителни – ИСКАЛИ ИМ ПАРИ за това…защо да говорим повече…по-голяма НАГЛОСТ от българската – айде намерете ми !

 14. Ами констатациите са правилни.Въпроса е повечко хора да се позамислят така за проблемите.Решението според мен е да се поемат инициативи,които да бъдат в обществена полза и то от обикновените граждани на тази страна.Изводите сме си ги направили,всеки знае за нашия манталитет,“трудолюбие“ -а го е имало без кавички,възпитание ,култура и т.н.Хайде сега всеки,който има себе си за разумен и интелигентен,да помисли с какво може да е полезен на другите и да вземе да направи нещо,да търси съмишленици,възможности за реализация на идеите си,за по-добро бъдеще на нашата страна.Не само на себе си.Сигурно е трудно и ще бъде трудно,сигурно ще ни отказват разни малоумници и себелюбци,сигурно цялото статукво ще иска да ни спре,но никой няма да ни оправи къщичката освен самите ние.Левски е казал-“Ако загубя,губя само себе си,ако спечеля,печели целия народ“.

 15. Много ми харесва написаното, Марто, напълно съм съгласна…но съм пълен песимист, че може да се получи – трудолюбието се е изпарило , справка – всичко около нас. Оня ден минах край един жк /е, малък, от троянските, но затова пък – типичен, с всичката му ориенталщина/ – млад татко седеше край детенцето си в ленивия следобед, то обикаляше наоколо – а там мръсотия, хартийки и всичко, което лично мен много ме трови, защото ми е обидно да го гледам. На човека обаче не му правеше никакво впечатление, а с 2-3 навеждания и една торбичка би могъл да събере боклука…Вярно, може да не го е направил той, ама кой, ако не ние трябва да правим нещо. Обаче не щем, то е под достойнството ни. Имам позната, която преди години ходеше ей така, от чиста любов към природата и от желание да е полезна, да прибира боклука по Капинчо – и върхът беше, когато от базата на туристите, турист.дом, някаква жена си подала главата и й наредила да почисти под прозореца й…докато я има тарикатщината и това „съзнание“ да не се прецакаш, а да преметнеш другите, докато все някой друг е виновен или длъжен – няма да се получи…Забележете, че в Троян никакви общополезни акции не стават – концерти и забавлеиня да не броим, имам предвид акции с пряка практическа цел. Направеното в обявения от кмета ден за почистване бе все пак с нареждане „отгоре“. Да не говорим, че е имало граждани, които се подсмивали на усилията на общ.служители.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.