Кметът на Троян Донка Михайлова разговаря с Вицепремиера Симеон Дянков и с Божидар Димитров за бъдещето на “Состра”

Кметът на Троян Донка Михайлова разговаря с Вицепремиера Симеон Дянков и с Божидар Димитров за бъдещето на “Состра”Вчера, в района на “Состра”, кметът на Троян Донка Михайлова и заместник директорът на НИМ и наш съгражданин Иван Христов посрещнаха Вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и Директора на НИМ Божидар Димитров. Като повод за тяхното идване може да се определи интересът на вицепремиера към археологическото наследство по българските земи. Той прави поредица от неформални посещения на различни археологически обекти, имащи потенциала за развитие.
Разговорът бе в посока по-нататъшното разработване и развитие на местността. Добрата новина е, че в Републиканския бюджет е заложена сумата от 30 х.лв. за финансиране на разкопките и че “Состра” фигурира в Норвежката програма за сътрудничество като обект, който има потенциала да бъде финансиран. Сега започва втори етап от програмата. Финансирането е в рамките на 4 приоритетни оси, като едната от тях е свързана с археологията. Българското правителство е това, което ще определи кои археологически обекти имат потенциала да бъдат включени в нея, след което кандидатстването става на конкурсен принцип с проекти.
Г-жа Михайлова пое ангажимент обектът да бъде включен в бюджета на общината за финансиране и бързо да бъде разработен проект за неговото развитие. Тя постави пред вицепремиера и директора на НИМ два важни проблема касаещи “Состра” и търсещи своето решение от доста време: съгласуването на Общ устройствен план от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности и даване права на община Троян да стопанисва обекта като паметник от Национално значение, за което е получила тяхното уверение за съдействие и помощ при решаването на тези въпроси.
Маргарита Генкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.