Пчеларите искат да се плаща опрашването от пчелите

Пчеларите искат да се плаща опрашването от пчелитеЕжегодно държавата да плаща до 20 евро за опрашителната дейност на пчелите. Това е едно от исканията, които поставя на дневен ред новосъздаденият „Съюз на българските пчелари“, огласи на традиционната пчеларска среща „Север – юг“ на Беклемето през уикенда представителят на тази организация инж.Михаил Михайлов. Аргументът според лектора – всяка година пчелите дават 1,2-4,8 млрд.лв. доход на държавата чрез опрашването на културните и дивите растения, затова пчеларите трябва да получат заслуженото. Писма с това искане са изпратени до всички институции, които имат отношение, както и до сродните европейски институции, за да се реши въпросът на по-високото ниво. Г-н Михайлов говори за състоянието на българското пчеларство в момента, за което в тригодишната национална програма са предвидени 22 млн.лв., повече от предходната, но парадоксално броят на пчелните семейства у нас намалява. Докато през 2008 г. те са били 715 000, през 2009 вече са с почти 100 000 по-малко- 617 442. В страната има около 30 000 пчелни стопанства, като в почти половината има между 1 и 10 пчелни семейства, а над 150 семейства има само при 1,1% от пчеларите. Така излиза, че у нас професионалните пчелари са само 1 процент, тъй като по международните стандарти за професионално пчеларство се брои наличието на поне 150 пчелни семейства в стопанството. Миналата година в България е добит 9500 т мед, от тях изнесени са 5500 т. Непродадени са останали 853 т мед, но това не е проблем, особено като се има предвид, че сега се очакват по-ниски добиви, има вероятност и да поскъпне тази здравословна благина. В някои части на страната дори се говори, че медът ще е половината от миналогодишния, съответно и цената му ще стане по-висока, прогнозира Михайлов. Новата пчеларска организация иска още освобождаване на пчеларите от данъци – както е било до скоро, защото носят голям доход на държавата. Те обръщат сериозно внимание и на една силно занемарена страна при отглеждането на пчели –  прегледите и здравословното им състояние, чиято картина сега е напълно неясна, както изтъкна Михайлов. Срещата бе открита лично от кмета на Троян Минко Акимов, присъстваха много производители от цялата страна, за които тя е начин да обменят информация и да научат много полезни неща. На щандовете близо до събора  можеше да се закупят различни видове мед и други пчелни продукти, добити в различни краища на страната / не само в Троянско, но и в Калоферско, Твърдица и т.н./,кои от кои по-полезни за здравето. Имаше пчелен инвентар и книжнина, към която производителите проявяваха много силен интерес. Основен организатор на проявата бе пчеларско дружество „Майка“ в Троян с председател Пламен Цвятков.

9 thoughts on “Пчеларите искат да се плаща опрашването от пчелите”

  1. Аз пък искам пчеларите да ми дават мед, задето пчелите ходят на паша в моята бахчия…

  2. Искането на пчеларите ми напомня за искането на кебапчията към Хитър Петър, който като няма пари да си купи кебапче извадил коричка хляб от джоба си и я поднесъл над скарата та да се затопли с мирис на кебапче. Когато кебапчията(като пчеларите)поискал да му плати-Хитър Петър му платил със звън на монета. Държавата може да запише шум от машина за броене на банкноти и да го изпрати на уважаемите пчелари.
    За злите езици пояснявам ,че аз също отглеждам пчели-8 кошера, но нямам подобни претенции.

  3. Ти се радвай, че твоите съседи не претендират, че ти хранят пчелите и да ти искат по бурканче мед всяка есен. 🙂

  4. Към първия разбирач: Какво ще търсят пчелите бахчата ти? Към всички: Знаете ли, че слънчогледът не може да се опраши, ако не го посети насекомо? 98% от тази деинотст се пада на пчелите. Пише го в ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ, но не тези с народните приказки. Хайде сега ходете да четете, ех който го може. А онзи с 8-те кошера да се отдаде на хобито си и да не се бърка на пчеларите!

  5. 🙂 🙂 razbirachi, аз пък искам в моята бахчия да влизат пчелите само на „онзи с 8-те кошера“ и на него да плащам – твоите не ги ща 🙂 🙂 🙂

  6. Теа коментатори от коя детска градина ги изтърваха, и учителката им нищо ли не им е говорила за пчеличката Мая, или още са с памперсчета, явно в тази градина само се карат за кукличките и парцалките, като си ги подхвърлят и после си ги искат обратно. За приказката на Хитър Петър и дрянкънето на монетата, може да напомним, че у нас е имало и готованци които са искали освен кръвен данък, и данък за това че са си изтърквали зъбите докато са ги гощавали с последната си сиромашка кокошка. От нескопосани държавни пчеларски политики, в Америка останаха без пчели – и заговориха за синдром на празния кошер, но те са по напред ние още си баем на празната капацуна, и тук там из кошерите ни се мърляват, ноцемни пчелички или с по модерния американски гнилец. За теа от детската градина, растете по бързо, че да ви видя ката китайците накацали по дръвчетата с метлички да опрашвате цветовете им.

  7. Или инж.Михайлов се сбъркал нещо с цифрите, или джурналистката не ги е записала правилно, но от този съюз вече си поискаха 35 евро, имали решение за 30 евро. Пчеларите из страната като ги сравняват еврата с това което другите пчелари от Европа искат а някъде и ги получават, както зеленчукарите ни, тютюнджиите и др. арендатори, сромничко е даже да се искат 40 евро на пчелно семейство – без значение, кой зелентиквовец ще ни завижда. Ние не им завиждаме за техните евра субсидия, но когато ни тровят пчелите, с техните модерни коктейли от щадящи /а такива няма/ и не щадящи препарати – за пчелите, немедлено да им се отнемат субсидиите, и да се внесът във фонд – спасете пчелите, за който още само се говори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.