Спорове около спирането на тока за икономии

Предприетата от община Троян мярка за икономии да се гаси уличното осветление по за няколко часа всяка нощ в града и селата предизвика бурни спорове в Общинския съвет. Радетелите за туристическо развитие на Троян са категорично против тази мярка, която ще отблъсне евентуалните туристи и ще бъде удар върху имиджа на града и общината. В този смисъл се изказаха Илиян Пеевски и Даниел Сираков, редовно опоненти и влизащи в словесни схватки един с друг в местния парламент. В селата няма движение в този часови пояс, заяви кметът Акимов. В града пък то било минимално, лично той се уверил в това, като престоял три часа на главната улица в една нощ по времето, когато се спира електричеството. Светлото технически е невъзможно да се спира само на определени улици, затова в мрак ще тънат и градът, и селата цялостно, стана ясно от изказванията. Според градоначалника и опасенията за увеличаване на престъпленията са напразни – досега не се наблюдавало подобно нещо.  Що се отнася до икономиите, които ще се реализират – те са между 2000 и 4500 лв. месечно според различни изчисления. Не си струва за някакви 2000 лв. да се излагаме, каза Даниел Сираков. Кметът подчерта, че проблемът е в обявеното от държавата заради кризата – община Троян няма да получи 730 000 лв. и трябва да съобрази бюджета си с този факт. Недостигът няма как да се компенсира – не могат да се очакват по-високи приходи, досегашните разчети сочат, че са на нивото от предходната година. На следващото общинско заседание ще се пристъпи към актуализиране на бюджета. „Автогол“ и „антиреклама“ нарекоха Пеевски и Сираков спирането на тока по улиците. Рамо на кмета даде Иван Христов, кмет на Голяма Желязна, който каза, че месечните разходи за осветление са още по-големи и трябва да се икономисва. В експозето си кметът заяви, че ако има голямо недоволство от населението, няма да е проблем да се пуска осветлението.

2 thoughts on “Спорове около спирането на тока за икономии”

  1. Що за глупости, няма да се увеличат престъпленията??? Че то кражбите вече са увеличени, и то в централната част на града. Ето тези почивни дни удариха и социалния патронаж. А и пожечето помещения на къшите около него са претарашени.

  2. Аз съм за тази мярка. Добър ход. Прав е кмета, че през нощта няма движение по улиците и светлина никому не е нужна. А престъпността – едва ли ще се повиши.
    Аз ако искам да открадна нещо – ще го направя със и без улична светлина.
    Само после да ни покаже съвета колко средства са спестени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.