Троянското БКС страда от калпавия Закон за обществените поръчки

Троянското БКС страда от калпавия Закон за обществените поръчкиСтагнацията в строителството и липсата на пазар за бетоновите изделия на общинската фирма БКС ЕООД в Троян са основна причина рязко да намалеят нейните приходи през м.г., като крайният финансов годишен резултат е отрицателен, стана ясно на последното общинско заседание. Постъпленията от строително-монтажни работи са спаднали с 55 %, а от продажба на бетонови изделия – с 82 %. Поради тежката ситуация дружеството не е успяло да изплати на Общината и пълния размер на дивидента за 2009 г.
Съветниците Илиян Пеевски от Атака и Даниел Сираков, новият лидер на ВМОРО /Каракачанов/ в Троян, обикновено опоненти в ОбС, сега изразиха единодушие – те разкритикуваха липсата на политика и конкретна визия за развитието на общинските дружества и в частност на БКС, подчертавайки, че поръчките на Общината съставляват само 12% от обема на работата на БКС-то.
Пеевски предложи да се направи инженерен одит на фирмата, след което тя да започне да прави нови производи и да се занимава с точно определени дейности, които биха я превърнали в предпочитан подизпълнител на големи фирми за големи обекти. Според Сираков може да се помисли за преобразуване на дружеството в общинско предприятие, както стана с „Комунални услуги“. Кметът Минко Акимов се съгласи, че дружеството има нужда от сериозна оздравителна програма. За да е конкурентно на пазара, то има нужда от милиони левове, подчерта градоначалникът. „БКС спечели обществената поръчка за кърпенето на улиците, обаче няма модерна асфалтополагаща техника, техника рязане и окрайчване, за товарене“, обясни г-н Акимов. Според него, докато не се промени Законът за обществените поръчки така, че да се гарантира предимството на общинските фирми при изпълнение на общински обекти, БКС не може да се стабилизира. В Западна Европа все по-често се налага практиката да не се прави обществена поръчка, когато кандидатства общинска фирма, в България подобна промяна в закона вероятно ще бъде отменена от Конституционния съд, каза още кметът.

One thought on “Троянското БКС страда от калпавия Закон за обществените поръчки”

  1. Вие виждали ли сте цените на БКС??? Кой ще си купи нещо, което може да бъде намерено на по-ниска цена??? В БКС всичко е доста по скъпо. Купвах си разни неща в големи количества и май за 1 година нищо не взех от БКС. Бетона – ужасно и неоправдано скъп, вар- също, тротоарни плочки – също. За съжаление БКС е в условия на празарна икономика. И тези неоправдано високи цени говорят за друго. Или искат да го приватизират на безценица или пък нещо му куца управлението … не занам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.