ЕКСКЛУЗИВНО! Ива Митева: Силно се надявам ИТН да участва в следващото управление на страната!

Какво е вашето мнение за разкритията на Бойко Рашков, че от 60 млн.лв. от общо  80млн.лв. са изнесени в сакове?

На първо място буди моето възмущение, като на всеки български гражданин. Това доказва за пореден път, че това което си говорим и мислим за корупцията в България е вярно. Освен това е безобразие да виждаме тези магистрали разбити и в същото време да се опитват да ни убеждават колко много са направили за България и по какъв хубав път се движим. Според мен бившите управници не се движат по тези пътища и ми се струва, че те въобще не ги виждат. По време на капанията пътувам много, предполагам, че и вие и виждаме как влизаме от дупка в дупка и колко е опасно придвижването не. Неслучайно са и катастрофите по пътищата. Заради това трябва да се стигне до край, трябва да се направи истинско разследване, заради това алармираме и за промяна в съдебната система, защото всички безобразия и прикриването до момента трябва да излязат наяве. Знаете, че ние сме за промяна в Закона за обществените поръчки за това преразглеждане инхаус във възлагането, затова че се работи с подизпълнители, затова че не може да се установи къде отиват парите. Между другото преди няколко дена ми попадна доклад на сметната палата, в който има 11 препоръки към НАП към 31.12.2020 г., когато е трябвало да бъдат изпълнени и от тях само две са изпълнени. Там има препоръки за методика за данъчни несъответствия, за да се правят анализи на данъчни липси за ДДС. Има препоръки във връзка с неиздаване на разпореждания на публични изпълнители за събиране на публични задължения. 2016 г. е посочено, че към 31.12 има несъбрани публични задължения в размер на 29 млрд. лв. като с промяна в закона през 2016 г. са опростени около 10 млрд. лв. задължения като се позовават на абсолютната погасителна давност. Това наистина са безобразия. Нали разбирате за какви пари става дума, а в същото време се казва, че няма пари за пенсии, за заплати, няма пари да оправим тази държава като цяло. Аз бях в моя роден град – Разград, където съм и водач на листата, това което виждам е наистина потресаващо. Има изградена една белодробна болница, която е необорудвана и не е пусната и запустява. Тази база може да се използва за един старчески дом. Видях разбити катерушки, видях хората от организацията на глухите, които не могат да си платят членския внос и са изпратени в помещение в края на града. Всичко това е потресаващо и няма нормален човек, който да види тeзи неща и да не се потресе. Аз не съм в политиката, за да получавам от нея. Определено не сме тук, за да грабим. Искам да започнем нещо, ако можем да направим и заради това призовавам съвсем открито и искрено всички хора да се включат. Всички хора заедно трябва да се преборим с тези нередности, които са в момента в държавата и ако не се обединим всички заедно няма да стигнем до никъде.

А очаквате ли арести за автомагистрала „Хемус“ и някой да понесе отговорността за тези грабежи?

Силно се надявам да има арести и силно се надявам всички компетентни органи да си свършат работата.

В актуализацията на бюджета бяха заложени 1,6 млрд, които ще дойдат от Плана за възстановяване. Той най-вероятно няма да бъде приет до края на годината и ще има една дупка в бюджета от 1,6 млрд.лв.Как ще се преодолее тази дупка според Вас?

До колкото знам са заложени едни проекти в Националния план за възстановяване и може би този въпрос трябва да го отправите към Любо Каримански, за да не се изказвам аз сега като лаик. Там има много проекти, виждам, че апетитите на много партии са насочени към този Национален план, но определено искам да кажа, че ние нямаме интереси в нито един проект и сме абсолютно открити. Ако сме имали някакви бележки те са били принципни бележките ни. Затова нека да наблюдаваме реализирането на проектите и да видим кой проект при кого ще отиде, за да можем да разберем дали хората отново са излъгани или не.

Преди малко хората тук в Ловеч коментираха, кога най-накрая ще бъде въведена субсидия от 1 лев за глас? Ще предложите ли това отново в 47-то Народно събрание?

Ние ще предложим това, защото ни е кауза. Това го обещахме на хората и ние наистина влязохме в политиката, за да изпълним  това, за което гласуваха хората на референдума, колкото и вече изтъркано да е. Наистина при една конфигурация доста раздробена в парламента не знам наистина дали ще стигнат гласовете, защото знаем че всички партии се обявяват против субсидията от 1 лев. Аз много добре си спомням дебата, когато субсидията стана 8 лв. по настояване на БСП и се чудя защо това не се казва. Тогава ако си спомняте, когато стана 1 лев. След скандала с надвзетите субсидии, тогава се премахнаха праговете за юридическите и за физическите лица.  В момента Конституционния съд обяви за противоконституционни текстовете по отношение на юридическите лица, но субсидията пък се вдигна на 8 лв. благодарение на БСП и знаете там с едно трето гласуване и всъщност хем субсидията е 8 лв., хем в същото време финансирането за физически лица остана абсолютно отворено и заради това виждаме какви дарения отиват към някои партии в какви огромно количества са. Наистина аз съм малко скептична по отношение на това, защото имам реална представа кой на каква позиция стои. Категорично смятам, че „Демократична България“ няма да промени тази промяна от 1 лев., това няма да го направят и БСП, също и ГЕРБ> При ГЕРБ знаете, че нещата винаги са популистки. Те обикновено казват, да ние ще го подкрепим и включително в дебата много разпалено те обясняваха как ще ни подкрепят, а пък накрая не ни подкрепиха. Ако бяха ни подкрепили законът можеше и да мине, така че аз не им вярвам определено на техните говорения. Определено те правят едни заявления, че са с нас с надеждата, че те няма да минат, ДПС знаете, че и те са против, така че това предложение много трудно ще мине, но ние ще си внесем закона и ще си направим дебата, за да могат хората да чуят кой къде стои.  

 „Има такъв народ“ ще участва ли в следващото управление на държавата?

Силно се надявам, да! Смятам, че трябва да водим един наистина разумен диалог, смятам че трябва да бъдем мъдри и смятам че трябва да постъпим наистина отговорно. Наскоро прочетох един разказ, в който се казва че по-рано сме държали Българя в ръцете си, а сега сме я захвърлили като стара, ненужна, извехтяла, вече с бледи цветове черга. Ще ми се отново да започнем да държим България в ръцете си  и вярвам, че всички ще проявим необходимото смирение, за което толкова говорим, ще преодолеем егото си и наистина ще бъдем честни един към друг. Според мен основното е да бъдем честни един към друг и да започнем да си имаме доверие. Аз не съм се отрекла от нито една дума, която съм казала и ако съм си стиснала ръцете с някой не  съм се отметнала от това, което съм поела като обещание. Надявам се всички да бъдем така честни както бяхме ние.

А очаквате ли партиите на статуквото ГЕРБ, БСП, ДПС да направят правителство без малките партии? Това го заяви и Бойко Рашков, че е имало такава среща между ГЕРБ и ДПС.

Аз се съмнявам БСП да се включи в такава коалиция. Мисля, че си дават сметка до какво ще доведе това и мисля, че няма да го направят. Аз чувам заявки включително от „Продължаваме промяната“ , че биха се коалирали с ГЕРБ при определени обстоятелства, така че нека да не спекулираме с това кой и какво заявява в предизборната кампания. Все пак предизборната кампания е кампания на обещанията, но се надявам да не е кампания на нагли лъжи и на празни обещания. Нека да сме открити пред хората. Затова аз наистина дълбоко се съмнявам, че това наистина ще го направят и мисля, че  ако искаме наистина промяна ние трябва да вървим към нея поне тези партии, които заявяваме това много открито. Вече месеци.

Защо хората да гласуват за „Има такъв народ“?

Аз се захванах с този проект, защото видях едни честни и открити хора. Почтени хора, които независимо че бъркат, независимо че падат и стават, виждам че може да им се има доверие. Затова смятам, че това са хора, които поне няма да се отметнат от думата си, няма задкулисие зад тях и това, което е записано в програмата ни, доколкото зависи от нас ще направим всичко, за да бъде изпълнено.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Публикувано в Горещо, Интервюта, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021. Постоянна връзка.