Ирена Атанасова: Влизане в Еврозоната, но когато доходите и стандарта са изравнени

Въпроси от Troynapress.com към всички народни представители от 11 МИР – Ловеч в 46-то Народно събрание:

1.За или против влизането на България в еврозоната през 2024 г. и защо? Ще обеднеят или забогатеят българите при въвеждането на еврото през 2024г.?

БСП нееднократно е заявявала позицията си по този въпрос. Ние имаме решение на конгрес. Но трябва да проведем сериозно разговора – какво означава това за България, за българката икономика и за стандарта на живот, за българските цени и живота на всеки българин. Най-общо позицията ни е, че България може да влезе, когато е готова и след шоково увеличение на доходите на българите. Защото, ако влезем с тези доходи в момента – ще пострадат много хора.

С една дума – влизане в Еврозоната, но когато доходите и стандарта са изравнени.


2. Какви са Вашите пет решения, за справяне с кризата създадена от COVID-19?

Предлагахме ги многократно още в 44-тото Народно събрание и те са:

Определяне на „чисти” болници, които да могат да приемат и лекуват хронично болни и хора, които не са с КОВИД. Това ще предотврати многото смъртни случаи от други заболяванания, които по време на досегашните вълна просто не бяха лекувани.

Масово тестване на населението, което ще доведе до определяне на групи, които ще могат да работят и така бизнесът няма да е толкова тежко засегнат. Масовото тестване и резултатите от него ще дадат и по-ясна картина за институциите, които взимат решенията за епидемиологичната обстановка.

Ясен план за действие при определен брой заразени, който да се знае от всички граждани.

Ясен ваксинационен календар и информационна кампания, насочена към най-уязвимите групи.

3. Ако се стигне до затваряне на държавата при настъпване на четвърта вълна на COVID-19 в България, това как ще се отрази на бизнеса и хората?

Мисля, че отговорът е само един – крайно негативно и трябва да се предприемат всички необходими действия, за да не се допусне такъв сценарии.

4. За или против въвеждането на ваксината за COVID-19 като задължителна в България, по примера на други европейски държави?

Не мисля, че задължителното ваксиниране ще се приеме от българите. Виждаме, че отношението към ваксините от КОВИД е меко казано нееднозначно, камо ли да говорим за задължително ваксиниране.

5. Какво е Вашето мнение по въпроса със спиране на строителството на АМ ХЕМУС и как ще се отрази това на област Ловеч?

Не мисля, че говорим за спиранне на строителството. Служебното правителство обясни подробно за какво става дума. Още повече, че , ако говорим за участъка до Летница – стана ясно, че още нищо не е направено, въпреки че милионите са преведени отдавна. Дори отчуждаването не е факт. Така, че определено не говорим за спиране на изграждането на автомагистрала Хемус.

6. За или против закриването на Специализираната прокуратура и
Специализираните съдилища и защо?

За, разбира се и тази позиция сме отстоявали още в 44-тото Народно събрание. Всяко специализирано правосъдие не е най-добрата характеристика на едно демократично общество. Още повече, че на Специализираната прокуратура и Специализираните съдилища у нас в последните години бяха използвани като „бухалки” срещу неудобните на властта.

7. Какви ще бъдат Вашите приоритети за област Ловеч, за които ще се борите в 46-то Народно събрание?

Решаване на проблемите с водостнабдяването в редица населени места, с лошото състояние на уличната мрежа в малките населени места, както и конкретни въпроси, които ми възложат гражданите по време на приемните ми, които ще организирам в областта от началото на месец септември.

Публикувано в Акценти, Интервюта. Постоянна връзка.