Жителите на Троян искат повече концерти и музикални фестивали, показа проучване на културната публика в града

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва на 7 май в Орешак със специално събитие с участието на един от най-популярните музикални продуценти в България, родом от Троян – Иван Шопов и изложби на най-отявлените местни творци – Иван Мутафов, Румен Георгиев, Мила Воденичарова, Веска Колева и Неда Личева

27 април, Троян – Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април в фокус върху културния живот в Троян и предпочитанията на публиката в града показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Почти половината – 41% отбелязват, че биха искали да има повече музикални фестивали. Същата бройка – 41% са отговорили положително и за музикалните концерти, като форма на културен живот, който биха искали да виждат по-често в Троян. В същото време, всеки трети посещава културни събития по-малко от веднъж месечно, а 27% – повече от веднъж месечно. Положителна новина е, че само 5% казват, че не посещават никакви културни събития. Най-често жителите на Троян ходят на театър – 56%, следван от изложби – 45% и кино – 39%. Над една трета отбелязват, че посещават фолклорни фестивали, също толкова ходят на музикални концерти. Най-рядко срещаните форми на изкуство от публиката са балет и събития за електронна музика, което се обяснява от липсата на този вид изкуства в града.

Проучването дава интересна информация и за причините за посещение на културни събития – мнозинството – 62% гледат на тях като развлечение, а за 58% те са средство за повишаване на общата им култура. 40% изпитват вътрешна потребност, а малко над една трета – любопитство.

Още през май месец Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе ново музикално звучене и музика в града, със специално събитие с участието на един от най-популярните музикални продуценти в България, родом от Троян – Иван Шопов. На 7 май в двора на Националното Изложение на Художествените Занаяти и Изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, между 12 и 18 ч, ще бъдат представени изложби на някои от най-познатите местни творци – Иван Мутафов и Мила Воденичарова. Всички посетители ще имат възможността напълно безплатно да повишат знанията си или да задоволят любопитството си, като се включат в различни работилници – открит урок по грънчарство в две направления, рисуване върху плочка и точене на колело с Румен Георгиев, дърворезба и работа с длето с Веска Колева и Траян Димитров, открит урок по рисуване върху стъклени свещници с Неда Личева, урок за оцеляване в планината от Иван Мутафов – алпинист и преподавател в училището за планински водачи в Черни Осъм.

Отговаряйки на желанията на публиката, организаторите са подготвили и интересна музикална програма, в която се включва едно от най-познатите лица на град Троян – музикантът Иван Шопов, известен със съчетанието на фолклорна, джаз и електронна музика в продукциите си. Шопов художник, музикант, продуцент, композитор и новатор, добил голяма популярност по света и у нас с колаборациите си с майстора на кавала Теодосий Спасов и фолклорната формация Авигея. Иван Шопов участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и колаборативни албуми и създава мост между нашата музикална история и съвременния вкус на днешната публика. Това го превръща в една от водещите фигури на европейската електронна сцена, а в неспирните си международни участия той достига и САЩ, Южна Америка, Русия, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Троян е един от най-богатите градове в културно отношение. Пази много ценни традиции и играе важна роля в съхраняването на културното ни наследство. Ние искаме да покажем това богатство, но и да го подчертаем чрез съвременното изкуство и музика. Резултатите от проучването, което инициирахме показват добър интерес от страна на публиката, но много малко разнообразие и иновативни подходи в представянето на изкуството. Нашето желание е да внесем свеж поглед и подход в културния живот на града. Събитието ще е специално и различно и ще покаже един нов облик на град Троян“ – казват от организаторите на Ritual Gatherings.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.

Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/

Проучването на публиката бе инициирано от Културният фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 100 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Троян, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Публикувано в КУЛТУРА с етикети . Постоянна връзка.