На 28 октомври, в 17.00 часа в Информационно-културен център, Троян ще бъде открита изложбата „Обгърнати в приказка“ на художничката Бистра Сирин

„Обгърнати в приказки“ е дизайнерски проект, който свързва по уникален и нестандартен начин литературата и модата и включва серия от авторски илюстрации на художничката по български народни приказки, които са отпечатани върху лимитирана серия луксозни сатенени шалове. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“. По време на изложбата ще бъдат представени както самите шалове, така и оригиналните илюстрации. По време на откриването ще има кратък уъркшоп за тълкуване на приказния „код“. Концепция на проекта: Във време на политическа нестабилност, небивала досега подмяна на ценности и смесване на култури, раси и народи, българинът все повече се нуждае от идентификация със своите корени, с мъдростта на своя род и народ, с образи и сюжети, които да го вдъхновяват в ежедневието и да го правят устойчив за разнопосочните ветрове на глобалния свят.  Така, приказните герои, могат да съпътстват ежедневието ни и да ни напомнят „кои сме“, да ни обгръщат със своето „вълшебство“ в трудни моменти (чрез психологическите механизми, заложени в приказките), да ни помагат да се припознаваме като наследници на изключително богата родова културна и духовна традиция, да ни дават самочувствие и да ни закрилят чрез своето културно послание. Видео за проекта:
Страница на проекта: https://m.facebook.com/obgarnativprikazki/ Информация за Бистра Сирин Бистра Трупчева, позната в повечето аспекти на своето творчество под артистичния псевдоним Бистра Сирин е родена през 1966 г. в гр. Видин. Завършва Националната Художествената Академия в гр. София през 1992г. – магистърска степен „Изкуствознание“. Интересът към синтез на изкуствата и мултикултурни проекти ще остане емблематичен за цялото й престоящо творчество. Още дипломната й разработка в академията е на тема стилообразуване в облеклото и това е първата стъпка, довела до предстоящата изложба. Работи, както в сферата на Визуалните изкуства – живопис, рисувана коприна, моден дизайн, сценография, костюмография, така и в сферата на литературата и сценичните изкуства (театър и кино). Друга дейност, на която посвещава години е личностното развитие и неформалните методи на образование. Разработва и води 3 литературни клуба за личностово развитие – „Жива Вода“- за анализ на вълшебни приказки; „Приключалка“-за колективно създаване на приказки по нейна методика; „Арфа на ветровете“ – за творческо писане. https://www.facebook.com/Pri.KLJU4ALKA Режисира 3 музикално-поетични пърформанса; „Арена“ и „Песни от Тракия“(София – Сити Марк Арт Център), „Девойко, мори хубава“ (Кюстендил- галерията на Владимир Димитров Майстора) Поставя детският спектакъл „Юнак Орпю се жени за мома Мала Врида“ с участие на деца от клуб за личностово развитие към сдружение Поанта, София. От 9 години работи също по национални и европейски проекти за обучения по изкуство и театър и за младежки обмен. 2021 г. създава по проект към НФК кратък филм-мюзикъл, за който, двамата с композитора Радослав Николов, разработват собствена музика.
Ежегодно разработва колекции живопис и рисувана коприна: https://www.etsy.com/shop/BSerene
Публикувано в КУЛТУРА. Постоянна връзка.