Областният управител на Ловеч откри изложбата „Слънце за всички“

Областният управител Виктор Стойчев откри днес изложбата „Слънце за всички“. Под това мото деца и ученици от детски градини и училища от област Ловеч работиха по колективни рисунки, посветени на 21 март – Международен ден на хората със синдром на Даун, и 2 април – Световен ден за повишаване на информираността на обществото за аутизма.

50 творби са изложени във фоайето на областната администрация и може да бъдат видени до 15 април. Инициативата „Заедно за един по-добър свят“, която преминава под патронажа на областния управител, е на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – област Ловеч, с идеята да се покаже съпричастност към слънчевите хора и към хората от аутистичния спектър и да се подкрепят децата със синдром на Даун и аутизъм да разкрият своите умения.

В периода от 21 март до 1 април над 200 деца и ученици от 11 училища и детски градини – СУ „Тодор Кирков“ – Ловеч, ОУ „Панайот Пипков“ – Ловеч, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Александрово, ДГ „Снежанка“ – Ловеч, ДГ „Звънче“ – Луковит, ДЦДМУ – Ловеч, ЧНУ „Св. Седмочисленици“ – Ловеч, СУ „Васил Левски“ – гр. Априлци, ПГИТУ – Ловеч, ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Лесидрен, рисуваха заедно с доброволците от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч.

Областният управител поздрави организаторите за способността да мотивират децата чрез творчеството си да пресъздадат образа на доброто днес, да покажат положителните страни в общуването с приятели и връстници, добрите постъпки на съученици, красотата на българската природа, особеностите на родните обичаи и традиции и как виждат света днес. Той благодари на малките художници, че откровено и слънчево са пресъздали чудесни преживявания, природни картини, цветните си мечти за мир, свобода, красиви и вълшебни места.

„Пред нас се разбулва един богат детски свят, който по своему разкрива положителното. Рисунките ни подсказват какво трябва да променим ние, възрастните, днес. Децата деликатно ни намекват колко сериозно и хладно гледаме на света. Нека се се вслушаме в детския глас и потребности“ – коментира Виктор Стойчев. Директорът на Регионалния център Моника Дончева получи от него уверение, че изложбата няма да е еднократен акт, а сътрудничеството с областната администрация, на която тя благодари за гостоприемството, ще продължи.

Всеки от малките художници получи от областния управител подарък – торбичка с лакомства.

Публикувано в КУЛТУРА. Постоянна връзка.