Община Троян организира Коледен базар от 23 до 31 декември

На 21 декември на площад „Възраждане“ официално ще бъде открит Коледен базар, който ще радва жителите и гостите на града в дните до 31 декември.

Провеждането на подобен тип базари е обичана традиция в много европейски градове, която в последните години успешно се налага и у нас. Идеята за организиране на Коледен базар отдавна се обсъжда в Община Троян, още повече, че намеренията на общината са подкрепени и от официалното искане на троянски занаятчии за организиране на такова мероприятие.

Посетителите на базара ще могат да открият на него голямо разнообразие от подаръци за предстоящите празници –  занаятчийски произведения, ръчно изработени подаръци и декупаж, зимни асортименти и коледна украса, традиционни коледни специалитети.

Заявления за участие са подали 12 троянски занаятчии и търговци, регистрирани на територията на Община Троян. Допълнително ще бъдат поставени и 7 коледни къщички.

Една от къщичките е заета от Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. В нея ще се предлагат авторски художествени и занаятчийски произведения на познати и обичани троянски занаятчии, сред които Ралица и Николай Йовкови, Надежда Христова, Румен Георгиев, Светлозар Пармаков, Енчо Ганковски, Марияна Личева и Росица Занкова.

Специално място е отделено и за изработеното от потребителите на няколкото функциониращи към момента социални услуги в Община Троян, сред които Комплекса за социални услуги с. Дълбок дол, Дневния център за подкрепа на деца и младежи с увреждания в Троян и т.н. , като съдействие ще им бъде оказвано от служителите на Центъра за обществена подкрепа в Троян. От къщичката им ще могат да бъдат закупени ръчно изработени от тях свещи, ароматизирани сапуни, разнообразие от коледни украси, коледни картички и плетива, изплетени от обитателите на Дома за стари хора в Добродан.

В най-просторната къщичка ще бъде разположена топлата точка на базара, където готвачите на механа „Кайзера“ ще радват посетителите с подбрани коледни лакомства, греяно вино, и разбира се, традиционната троянска греяна ракия.

Очаква се участие в Коледния базар да вземе и новият за града ни руски гастроном „Берьозка“.

За доброто настроение на посетителите ще се погрижат танцовите и музикални школи и състави към НЧ „Наука – 1870 г.“ (Троян) и НЧ „Развитие – 1898 г.“ (Орешак) и Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки, които всяка вечер ще представят кратки програми.

Община Троян Ви кани заедно да станем част от празничния дух на събитието!

Публикувано в КУЛТУРА. Постоянна връзка.