Факти за лаптопа

Лаптопът е лек и преносим компютър. Потребителят може да пренася лаптопа, като го сгъва, защото той е проектиран специално за тази цел. Това е станало възможно благодарение на намаляването на компютърните компоненти.

История

В днешни дни съществува възможността за сглобите компютър сами, според вашите нужди. Можете да изберете основни компоненти спрямо това за какво точно ще използвате компютъра. Много от частите можете да закупите от онлайн магазини с ardes бг код за отстъпка. За да сглобите подходящата за вас колаборация правилно е добре да се посъветвате със специалисти. Нека разберем как това се е случвало назад във времето.

Британският дизайнер Бил Могридж изобретява първия лаптоп през 1979 г. Корпорацията GRiD Systems му помага да направи подобрения в своя дизайн. Продуктът е проектиран от GRiD така, че да има сгъваем дисплей, който покрива клавиатурата. Името му е GriD Compass. През 1982 г. Grid Systems започва да произвежда лаптопи GriD Compass. По-голямата част от тях са продадени на американската армия и на НАСА.

Компютърът на GRiD тежал една пета от теглото на всеки друг компютър на пазара по това време. През 80-те години на ХХ век НАСА използва лаптопа в програмата си за космически совалки. Компютърът Grid Compass е трябвало да бъде свързан към електрическата мрежа.

Дизайнът „Clamshell“, който се използва в почти всички съвременни дизайни на лаптопи, е патентован от GRiD. През 1988 г. Tandy Corporation купува GRiD Systems.

Въпреки това някои историци смятат Osborne 1 за първия „истински“ преносим компютър. Адам Осбърн, бивш книгоиздател, основава компанията през 1981 г. Osborne Computer е основана от него. Неговият преносим компютър тежи 11 кг.

В компютъра бяха включени петинчов екран, сериен порт и две флопидискови устройства. Osborne 1 се предлагаше с редица програми. Можеше да се закупи и едночасова батерия.

Друг преносим компютър, Epson HX-20, е пуснат на пазара през 1981 г. Той имаше монитор с течнокристален дисплей (LCD) и представляваше преносим компютър. Към компютъра беше включен и вграден принтер. Цялото устройство можеше да се захранва от батерия.

Година по-късно, през 1982 г., Казухико Ниши и Бил Гейтс, двама компютърни дизайнери на Microsoft, обсъждат нов преносим компютър. Основната характеристика на компютъра е нова технология за LCD дисплей. На Radio Shack е показан прототип на новия преносим компютър. Shack се съгласява да започне да произвежда компютъра. Година по-късно компанията пусна TRS-80 Model 100 – компютър, който приличаше страшно много на днешните лаптопи. TRS Model 200, подобрената версия на компанията, е представена през 1986 г. През следващите две години Compaq Computers пусна преносим компютър, а NEC пусна първия преносим компютър в стил ноутбук – NEC UltraLite.

1989 г. е знаменателна година за производителите на преносими компютри. На първо място беше Apple Computer, която пусна първия си преносим компютър – Macintosh Portable, който се превърна в PowerBook. След това Zenith Data Systems представи Zenith MinisPort – преносим компютър с тегло 2,5 кг. Накрая Compaq Computer създаде Compaq LTE, който беше първият преносим компютър на компанията.

Преносимите компютри продължиха да се развиват, като бяха добавени различни подобрения и нови функции. Лаптопите имат редица предимства, включително възможността да се носят навсякъде, независимо дали на работа или у дома, както и възможността да се използват на по-малко място от традиционния настолен компютър.

Недостатъци

В същото време преносимите компютри имат редица недостатъци, включително:

– По-високи цени

– По-лесна кражба на компютъра

– Когато се използват в автомобил, те имат потенциала да предизвикат произшествия.

– Те са по-склонни към счупване от настолните компютри.

– Често са по-бавни от настолните компютри при изпълнение на тежки задачи, като например игри, редактиране на видео или графичен дизайн, поради ниските им технически спецификации и ниските цени.

След 2010 г. хората купуват по-малко преносими компютри, тъй като таблетите са още по-практични в това отношение и заемат част от тази пазарна ниша.

Публикувано в КУЛТУРА. Постоянна връзка.