Фамилия Йовкови с авторска изложба в Пловдив

Фамилия Йовкови с авторска изложба в ПловдивАвторска изложба керамика „Традиция във времето“ на прочутата троянска фамилия Йовкови бе открита днес в Регионалния етнографски музей на Пловдив. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с прекрасните творби на Николай Йовков и на дъщеря му Ралица, които са съответно трето и четвърто поколение керамици. И двамата имат свой собствен стил, признати са не само у нас, но и в чужбина. С тяхната изложба Етнографският музей в Пловдив обогатява предлаганото за посетителите в началото на активния туристически сезон.
Ето накратко и биографиите на двамата творци.
Ралица е родена на 22 юни 1978 г. в Троян. Завършва СХУПИ през 1996 г. Същата година е приета в Художествената академия в София и защитава с отличен дипломна работа по керамика през 2001 г. От есента на 2002 г. е преподавател по керамика и рисуване в Средното художествено училище по приложни изкуства. През 2002 г. Музеят на занаятите в нашия град организира изложба керамика на фамилия Йовкови, като представи четирите поколения. Ралица Участва в изложби в галерия „Серякова къща“. Заедно с баща си бе на биеналето в Тюфе/Превел (Франция) през 2007 г., през 2009 г.- в керамичното биенале в Коруж (Швейцария), където бе единствената българка, избрана между 818 кандидати от цял свят. Творбата й бе включена в Каталога на конкурса.
Бащата Николай Йовков е роден на 4 април 1948 г. в Абланица, Ловешко. Баща му Стоян Йовков е керамик, наследил занаята от своя баща Йовко Стоянов. Николай завършва керамичното училище в Троян през 1967 г., а след това е приет в Художествената академия „Николай Павлович“ в София. Постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище. Негови творби има в частни колекции във Франция, Швеция (където специализира през 2000 г.), Италия, САЩ, Япония, Германия. Участва в ОХИ в Троян, София, Плевен. Прави самостоятелни изложби в Орешак, Плевен и Трявна. В произведенията му се наблюдава разнообразие от стилове и форми, но от петнадесет години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика, в която преобладават растителни и животински елементи. През 2008 г. печели майсторско свидетелство в състезанието на керамиците, организирано от АЕК „Етър“ в Габрово и организира своя изложба там през 2009 г., за което ние своевременно ви информирахме.
Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.