Художественото училище се сдоби с пластика на индианец

Питър ДжонАмерикански керамик, потомствен индианец от рода Анануака в племето Чероки бе на посещение в Националната гимназия по приложни изкуства „Проф.Венко Колев“ в Троян. Питър Джон е израсъл в индиански резерват в северозападен Ню Йорк и от 45 години се занимава с керамика. В България е по програма на Държавния департамент на САЩ като „Посланик на културата“ за обмен на опит в сферата на изкуството. Поводът е и това, че ноември е обявен за месец на културата на американските индианци. В България той изнася и лекции за проблемите на индианците в САЩ пред студенти, изучаващи американистика в различни вузове в страната.
В изпълнения до краен предел от възпитаници на училището кабинет по история на изкуството Питър Джон презентира своето творчество и в продължилия повече от час разговор с учениците сподели интересни факти за днешния живот на своите събратя, избрали да живеят в индианските резервати на САЩ.
След това в едно от керамичните ателиета гостът индианец показа наживо как изработва своите творби, започвайки от обикновена конична форма, източена на грънчарско колело, и превръщайки я след това в изящна пластика-„Глава на индианец“, характерна тема за творчеството му. Така за по-малко от час пред погледите на учениците и преподавателите се роди уникална керамична пластика, която авторът подписа и остави като дарение за музейната експозиция на съвременната керамика в Художественото училище.
След това гостът разгледа с огромен интерес експозицията от дипломни работи на възпитаници на училището, като не спести похвалите си за таланта и професионализма на младите художници.
След гостуването си в Троян Питър Джон посети Орешак, а следващите стъпки в българското му присъствие бяха Габрово,Велико Търново и Пловдив.

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО с етикети , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.