Националното изложение в Орешак се готви за 40-ия си юбилей

Дейностите в Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази година ще бъдат подчинени на 40-ата годишнина от началото на тази уникална за страната културна институция, която днес е общинско дружество. За юбилея ще бъде подготвена и книга, която ще бъде представена през ноември – тогава ще бъде организирана и национална конференция, свързана със занаятите. Намеренията са да бъдат поканени и чуждестранни участници наред с корифеите в тази област в национален мащаб, с перспектива да се организират и международни изложби в Орешак.Всичко това стана ясно на среща с „Приятели на изложението“, пред които управителят Иван Чакъров сподели своите идеи. Участниците в тази неформална група, между които кметът на Орешак Христо Терзиев и собственикът на ресторант „Кайзер“ Мариян Трифонов, изказаха своето мнение, дадоха нови предложения за развитието на Изложението.
Път на младите в изкуството ще продължи да дава и тази година Националното изложение на изкуствата. В програмата за 2011-а година акцентът е върху трите традиционни празника :Великден, Голяма Богородица и Празник на сливата и троянската сливова ракия.През априли за 40-годишния юбилей ще има обща ретроспективна изложба, в която посетителите ще могат да се насладят на сътвореното през годините от българските майстори.  През май пък  4 художествени училища в страната – от Сливен, Троян, Смолян и Трявна, ще подредят  обща експозиция, за да покажат творческите търсения на своите питомци.
В средата на август, когато в най-голямото троянско село идват гости от цялата страна заради храмовия празник на Троянския манастир и заради неколкодневния панаир, в Изложението ще гостуват деца от Широка лъка и Котел. Младите певчески таланти на България досега не са идвали в този край, затова идеята на управителя бе посрещната с адмирации. Програмата на децата ще бъде в двора на Националното изложение, който предлага красив естествен декор за подобни изяви. Пак там през септември пък ще е Сливовият празник. Миналата година тук той бе оргавизиран изключително успешно според всеобщото мнение. Статистиката пък показва, че са дошли над 800 гости, което е своеобразен рекорд.Тази есен гостите ще могат да видят възстановка на автентична казанджийница, в която да се вари благината. Дотогава вероятно и базата ще бъде обновена по проект. Във всяка от експозиционните зали ще има демонстрационен кът, така че за посетителите се гарантира видяното да е и по-емоционално, и по-атрактивно, и едно незабравимо преживяване.

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО, ОБЩИНА с етикети , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.