Откриха рядка монета от 246 г. край Троян

Откриха рядка монета от 246 г. край Троян Изключително рядка и добре запазена сребърна римска монета е 28-мата по ред находка от експедиция „Состра 2011″.
Това съобщи ръководителят на експедицията доц. д-р Иван Христов, заместник – директор на Националния исторически музей, цитиран от БНР.
Римската монета е открита пред югоизточната кръгла кула на крепостта. На лицевата й страна е изобразен император Филип I Араб, а на обратната – богинята на щастието. Монетата е сечена през 246 г. Новата находка ще влезе в колекцията на Троянския исторически музей.
Всяко лято от 2001 година се извършват разкопки на римската крайпътна военна станция „Состра“ край троянското село Ломец. Програмата е финансирана от Националния исторически музей и от община Троян.
Част от стените на крепостта и главната порта бяха реставрирани. При разкопките са разкрити помещения както за войниците, които са охранявали част от пътя „Виа Траяна“ от Дунав към Филипополис, днешен Пловдив, така и жилищни помещения на началника на военната част.
По думите на доцент д-р Иван Христов римската крепост „Состра“ е една от най – запазените в страната. Разкопките в централната й част продължават.

Троян /КРОСС/

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.