Троянска поетеса с премиера в София

Известната троянска поетеса Цветана Качерилска имаше вълнуваща творческа вечер в София.Тя се състоя в понеделник в салона на Славянското дружество. Цялостното творчество на нашата авторка бе представено от проф.Марин Кадиев, който каза, че това е една съвременна, модерна поезия в бял стих, която притежава вътрешна ритмика и мелодика, поезия, която се отличава с финес и емоционална дълбочина. „Цветана тръгва от предметно-веществения свят, за да разкрие вътрешното богатство на духовния живот. Тя поставя за основа на поезията си любовта, духовната близост и чистота. Тук няма да видим самоцелна образност или поза, но може да срещнем интересен метафоричен език и асоциативност“, каза проф.Кадиев.
За есеистичните книги „В аурата на Божествената любов“ и „Светлина от Водолея“ той сподели, че не е срещал досега поднесено по такъв начин синтезирано духовно познание, съчетано със задълбочен анализ. Впечатлен е от тематичното многообразие на статиите, от интересните теми и мъдростта, която те разкриват- за живота, човешките взаимоотношения, природата, окултната медицина. Подчерта, че освен статиите книгите съдържат  стотици мъдри мисли и афоризми на авторката, плод на нейната дълбока философска мисъл.
Професорът беше изкушен да прочете стихотворения от антологичната книга на Качерилска „Зад хълма на лятото“, а след това се получи интересна дискусия, в която присъстващите задаваха много въпроси и изразиха своето удоволствие да присъстват на това представяне, да се запознаят с творчеството на поетесата, което за тях е едно откритие.
Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.