Троянчета се включиха в Празника на шоуто и имитацията

Младите троянци Христо Младенов – като имитатор на Васко Кеца, и деветокласничката Илияна Илиева като превъплъщение на любимата от филма „Флашданс“ Ирен Кара, бяха сред участниците в първия по рода си у нас  „Празник на шоуто и имитацията“ в Априлци. Двамата представители на Студия „Гласове“ при НЧ“Наука“ с ръководител Мариета Жекова бяха най-младите имитатори на сцената в читалището. Празникът бе при организацията на Тур клуб РеМарк, местната община и читалище „Бъдеще“ в Острец. Идеята – чрез това шоу да се отдаде заслуженото в родния му край на големия актьор Иван Балсамаджиев, който си отиде твърде рано от този свят, както и да се популяризира Априлци като туристическа дестинация.
Барелеф на талантливия български актьор, роден и израснал тук, бе открит от кмета на Априлци Младен Пелов и от Нико Заричинов, председател на Тур клуб РеМарк и основен инициатор на събитието. Барелефът, увековечаващ Балсамаджиев, е дело на скулптора Куню Желев. Тържественият момент бе споделен от семейството на актьора – майката, сина Ангел, който благодари на организаторите за жеста пред паметта на баща му, и други.
После паметта на Иван Балсамаджиев бе почетена чрез изкуството, на което той бе майстор – имитация на известни личности като Емил Димитров, Георги Парцалев, Цветан Цветанов и Яне Янев /изиграни от Стефан Рядков/. Авторски скеч изпълни и Мария Марковска от Априлци, деен член на троянското Общество на чешитите и зевзеците.
Събитието бе отразено по БНТ в сутрешното издание за култура.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ с етикети , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.