Творческа вечер на Марияна Църовска в София

В същински празник на Изкуството, Добротата и Светлината се превърна творческата вечер на троянката Марияна Църовска в престижната софийска галерия за модерно изкуство на улица „Оборище” миналата седмица. Гостите имаха възможността да се докоснат до творческия свят на Марияна и нейните послания за красота и любов чрез изложените в галерията нейни картини и чрез стихове от новата й стихосбирка „Песента на тишината”. Събитието стана възможно със съдействието на винарска изба „Катаржина Естейт” и нейния изпълнителен директор Цветелина Николова, която също е троянка. Цветелина получи в знак на благодарност от авторката картина, в която е вградено логото на винарската изба.
Картините на Марияна въплъщават красотата. Някои от тях са с мъниста и са работени по 4-5 месеца, по 8-10 часа дневно, както сподели в словото си художничката. Други са с цветен пясък, който за нея е „като жив и трябва да се укроти” – това тя прави с лепило. „Радвам се, че мога да зарадвам с тях и вас, да ви заредя с любов и красота, частица от Майката Природа”, каза Марияна. Тя сподели още, че преодолявайки тежка болест, неусетно е трансформирала един свой недостатък, като го впрегнала в работа. А посланието й към хората е :”Всеки може да трансформира нещо, което не харесва в себе си”.
Стихове от втората й стихосбирка / първата – „Минало неизживяно”, е от м.г./ прочетоха учителката по литература в СОУ”Васил Левски” Мария Църовска, и софиянките – близки приятелки на авторката – Марта Спасовска и д-р Мария Папазова. Марта определи Марияна като „жена герой”, успяла „една болка да приеме като ключ” и с него да отключи творчеството. Д-р Папазова я нарече „учител по смирение, благородство, по превръщане на болката в красота”. След поетичния спектакъл свои мисли сподели друга приятелка на Марияна – Мадлен Алгафари. Тя каза, че „тази малка грамадна жена е живото доказателство как дефектът може да се превърне в ефект”.
На творческата вечер присъстваха учители колеги на Марияна от НУ”Св.Св.Кирил и Методий”, където преди заболяването си е работила. Освен прочутите д-р Мария Папазова, Мадлен Алгафари и доц.Анна Драганова, сред гостите можеха да се видят и известни личности от арт средите – художниците Косьо Джелебов и Саша Тодорова, керамиците Цветелина Борисова и Татяна Димитрова, писателят Ванцети Василев.
Събитието бе заснето от екип на Нова телевизия и ще бъде излъчено в предаването „На кафе с Гала”.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.