В Орешашкото читалище ще обновяват носиите

В Орешашкото читалище ще обновяват носиитеДва проекта на читалищното ръководство в Орешак са одобрени за финансиране, съобщи читалищният секретар Донка Василева. Единият е по широко огласената инициатива на мегамилионерите Мелинда и Бил Гейтс по програмата
Глоб@лни библиотеки – България“. Програмата дарява на библиотеките компютърна техника за ползване от населението. Мотото гласи:“Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникации за всеки“, припомни г-жа Василева.
Вторият проект на орешашкото читалище е бил оценен най-високо от всички разработки, представени в Националния дарителски фонд „13 века Бъгария“. Проектът „НОСИЯТА-ВЪНШЕН ОБЛИК НА ТРАДИЦИЯ, БИТ И КУЛТУРА“ ще позволи да се изработят мъжки и женски ризи, както и престилки, с които ще се обновят костюмите на прочутия с майсторството си танцов състав в Орешак. Сегашните са още от 1975 г. и старите ризи са значително похабени, но иначе носиите са хубави и ще грейнат в пълния си блясък. Така ще удължим живота на носията за идните поколения, сподели г-жа Василева. Проектът е устойчив във времето, върху него служители, читалищни ръководители и  танцьори са работили в екип и това е дало прекрасен резултат. Срокът по проекта е 60 дни, но се очаква да бъде удължен.

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩИНА с етикети , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.