Юбилейният концерт на „Траяна”

„За тези пет години вие се справихте с много трудности. Постигнахте много. И постигнахте главното – вие сте в сърцата на троянската публика”. Това заяви кметът на Троян Донка Михайлова в приветствието си за юбилея / 5 години/ на фолклорен ансамбъл „Траяна”. Големият концерт за предизвика толкова силен интерес, че зрители имаше до самата сцена в читалище „Наука”. Кметът обяви, че в началото на 2014 г. започва изграждането на нова репетиционна зала за „Траяна”. Донка Михайлова пожела за 10-годишнината тя да бъде тясна за желаещите да играят народни танци. Художественият ръководител Иван Иванов подари на кмета юбилеен плакет с благодарност за подкрепата и я покани да се включи в Групата за народни танци „Ха, за здраве”. Плакети получиха по-късно в ресторант „България” и другите двама кметове, които имат заслуги в града ни да го има този ансамбъл – Минко Акимов и Дилян Енкин. Плакетите са изработени от майстор керамика Галина Станева, дългогодишна участничка в „Ха, за здраве”.
В концерта бе показано най-доброто от богатия репертоар на „Траяна”. В първия танц – „Шопска картина”, участва един от официалните гости – Николай Несторов, художествен ръководител на фолклорен танцов състав „София-6”, с който се поддържат приятелски и творчески връзки. После на сцената излизаха и малчуганите, и средношколците , и големите – цялата възрастова палитра на младата формация. Най-хубавите песни от своя репертоар изпя формация „Накит” с ръководител Веселка Марешка. Пяха и „фолклорните звънчета” на Руслана Попсавова. Като „външни” в концерта бяха привлечени местни актьори, майстори на импровизациите и скеча – Мария Марковска и Пена Петрова, Росица Златешка и Пламен Петров. Всички изпълнения бяха горещо аплодирани от публиката.
Над 100 танцьори, музиканти и певци от всички възрастови групи. Над 80 концерта, участия в 4 фестивала – както в страната, така и във Франция, Италия, Гърция. Тази равносметка прозвуча в началото на концерта.
Хората, които са сърцето и душата на ансамбъла – на първо място художественият ръководител Иван Иванов и хореографът Боряна Кънчева, корепетиторът Валентина Казанджиева, Веселка Марешка и Руслана Попсавова получиха накрая специалното признание и благодарности на публиката. Поздравления за юбилея имаше от директора на консерваторията в побратимения с Троян френски град Виньо на Сена – Мартин Дилбо, от председателя на Читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска, от Ловешкото читалище „Наука”, танцов състав „Ябланска огърлица”, от Общинския фолклорен ансамбъл в Ловеч и редица други. Празникът се пренесе в ресторант „България” и продължи до малките часове на нощта с буйни хора.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.

One Response to Юбилейният концерт на „Траяна”

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Юбилейният концерт на „Траяна”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.