Донка Михайлова връчи плакети на спортните клубове

Донка Михайлова връчи плакети на спортните клубовеПлакети като признание за тяхната работа връчи кметът на Троян Донка Михайлова на председателите на спортните клубове, които функционират в общината. Това стана на среща в кабинета на кмета с цел новият градоначалник да се запознае с хората, които развиват тази важна дейност – спорта. На срещата бе решено да представят в писмен вид своите искания от общината, за да може при възможност те да залегнат в бюджета за идната година, подготовката за който вече е започнала. Клубът по баскетбол връчи на Михайлова баскетболна топка, което предизвика от нейна страна откровението, че е тренирала именно този спорт най-много време. При представянето на отделните клубове се разбра и за успехите им, и за проблемите, които съпътстват дейността им. Иван Мутафов, председател на Алпийския клуб към Училището за планински водачи в Черни Осъм, представи широко тяхната дейност, като подчерта, че работят изключително с младежи, че се самофинансират предимно и че спортът им е такъв, че не предполага публика. Тодор Колев, национален треньор на колоездачния отбор и президент на КК“Хемус – Троян“ каза, че в последните 20 години клубът работи в 4 възрастови групи, има сериозни постижения, домакинства заедно с Общината етап от Международната обиколка на България, търси спонсори.
Минко Топалски от клуб по биатлон „Аякс“ съобщи, че имат състезатели в 8 възрастови групи, годишно печелят по 13-15 медала, в момента са насочили внимание към нова инвестиция до мотопистата – там ще се изгради стрелбище, получили са 250 000 лв. от Федерацията, Общината и спонсори.
На срещата се разбра, че капитанът на мъжкия отбор по баскетбол Петър Лалев е вече председател и на клуба, а досегашният – Иван Макариев, остава в УС. Двамата споделиха, че се работи с 4 детски отбора, като приоритет е да се обхванат повече деца. За финансирането на баскетбола основен принос има Общината, средства идват и по програми. Г-жа Михайлова заяви, че е посетила зала „Чавдар“, която впечатлява с обновлението си, но се оказа, че и за нея като градоначалник е оставено да направи нещо – трябва ново табло.
Г-жа Беломъжева, която присъства на срещата поради отсъствието на  Иван Беломъжев, който със състезатели е в Австрия, с горчивина сподели, че от 2 години няма детски спорт в ски бягането, има само за мъже и жени. Проблемът е единствено финансов, тъй като за 1 дете трябват минимум 500 лв. за екипировка, отделно са нужни пари за пътуването до Беклемето, където са тренировките.  Сега състезателите ни се самофинансират, от Общината т.г. не са получили нищо, тъй като не развиват детско-юношеския спорт.
Емил Атев, президентът на КК“Атнес“ изтъкна, че сега в клуба тренират около 50 човека. Най-добрите участват във всички състезания от календара на федерацията, като са извоювали 5 призови места. Освен това в последно време Троян домакинства национални прояви по карате.
Новият председател на Клуба по ориентиране Мариян Данчев съобщи, че в момента тренират около 25 деца, а целта е да развият и зимно ски ориентиране. Доволни са от базата, предоставена им от Общината. Представителят на футбола – Сашо Николов, посочи, че имат 38 юноши младша възраст, 17 – старша, играещи в зона Велико Търново, мъже – 15, в областната група. Финансирането е в последните 2 години от Общината и от спонсори. Сега се провежда атрактивен футболен турнир в зала „Чавдар“, в който участват рекорден брой отбори – 21. Йордан Стефанов от младия тенис клуб, който прави първите си стъпки, каза, че вече тренират около 50 деца и чакат лиценз от Федерацията.
Христо Калистерски от спорта самбо, заместник на Николай Матев, тъй като работи с националния отбор на Сирия сега, съобщи, че тренират 40 деца.
Най-оптимистично настроени и доволни от положението бяха представителите на „Троян мотор спорт“ и на Водния клуб. Камен Ангелов припомни, че на мотопистата край Троян се провеждат национални и международни състезания и че най-прославеният ни спортист е Майкъл Иванов, който има няколко шампионски титли.
Милен Петков изтъкна, че Водният клуб е още от 70-те години и си е създал солидни традиции. Напоследък участват във водно-туристически събори на яз.Копринка, където троянските младежи се представят блестящо.
Донка Михайлова каза, че знае очакванията на някои клубове за по-различен подход във финансирането и очаква заедно да решават проблемите. Кметът изтъкна и друго – осъзнатата отговорност за важността на спорта, с който Троян се гордее, гордял се е и в бъдеще също трябва да се гордее. Михайлова подчерта, че развитието на масовия спорт за деца ще доведе и до другото – до големите постижения на откритите таланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.