От сайт троянец научи, че преди години са му отпуснали стипендия награда

От сайт троянец научи, че преди години са му отпуснали стипендия наградаИменитият троянски спортист Христо Гергански научи от сайта на „Ловеч Прес“, че преди повече от 3 години троянските общински съветници са му гласували награда и стипендия. Тъй като тогава е бил и студент в Националната спортна академия, гласувано му е било през следването си да получава стипендия 40% от минималната месечна заплата, дадена му е и парична премия в размер 360 лв. за бронзов медал, спечелен от него на престижно спортно състезание – Световното първенство за хора с увреждания, състояло се в Швеция. Решението е от 11.12.2007 г. Гергански обаче не е получил нито стипендията, нито паричната премия. Макар че е ходел много по лагери и съответно е отсъствал, адресът му е троянски, майка му е била жива до миналата година. Никой обаче не се е обадил, за да съобщи хубавата вест и съответно спортистът като правоимащ да ползва това, което му е било гласувано като признание на обществото за неговия висок дух и мъжество.
Христо Гергански е медалист от престижни световни състезания на лекоатлети с увреждания на опорнодвигателния апарат. Един от основателите е /както сам споделя – още от комунистическо време/ на БПА – Българската параолимпийска асоциация, която се занимава със спорт за хора с увреждания на опорнодвигателния апарат и с нарушено зрение. От 2008 г. след контузия спрял да се състезава. Дотогава е натрупал богат опит като един от големите ни състезатели на параолимпийски игри – в клас T42 и F42, в който са състезателите с ампутация на единия крак между коляното и тазобедрената става. В богатата му спортна биография има много участия на параолимпиади и сериозни постижения. В Барселона, 1992 г., когато мъртвата днес „Елма“ го е спонсорирала и това е било първото спонсорство в България на човек с увреждане, е 6-и на скок височина. През 1994 – пак с помощ на „Елма“, на първото световно състезание за хора с увреждания, е 4-и в скок дължина и в атлетическия многобой, 5-и – на скок височина. По-късно в Атина през 2004 г.  има най-добро класиране на български параолимпиец до момента – 4-о място в скок дължина, 5-о в скок височина, 6-о на 100 м гладко бягане. През 2006-а на световното в Асеен, Холандия, е пети в три дисциплини/ скок височина, скок дължина, 100 м гладко бягане/. На първото и единствено засега състезание за хора с увреждания в зала, състояло се в шведския град Болнас, е най-доброто му класиране – 3-о място и бронзов медал в скока на височина, за което е и гласуваната награда от Общинския съвет в Троян. Христо казва, че за това състезание таксата му е платена от Общината, тя е била негов спонсор тогава.
През 2008 г. след контузия спрял да се състезава. Завършил е магистратура Адаптирана физическа активност и спорт в Националната спортна академия, сега е преподавател на хонорар по тази дисциплина в Академията, същевременно работи и  като ортопедичен техник – изработва протези за долни и горни крайници във фирма ВИП+МТЛ. Има дъщеря Гергана, която след 4 месеца ще навърши 2 годинки.
Това, което са му гласували в началото на мандата си предишните общински съветници и което не е стигнало до него, е можело да подпомогне годините на труд, състезателна дейност и учение. При тази ситуация – Христо изобщо можеше и да не разбере, че е имал такава възможност от родния си град, едва ли нещо вече може да се направи и той да получи със задна дата гласуваното. „Подиграли са се с мене и с името ми. Докъде я докараха -в един град, за който се говореше с уважение и който бе в основата на създаването на спорта за хората с увреждания“, казва огорчено състезателят. И добавя :“Аз съм направил история, а те не са“.
Интересно е как е отчетено това решение – дали като изпълнено или не. И дали някой ще носи отговорност за случилото се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.