Предстои връчването на Петия приз „Николай Ганков“

Ден преди Международния ден на театъра, в който пък по съдбовна намеса е роден Николай Ганков, на 26.март, в троянското читалище „Наука“ ще се състои поредната церемония по даването на почетния приз с неговото име. Наградата „За всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности“ ще бъде връчена за пети пореден път като памет за Николай, който си отиде твърде рано от този свят, и като едно признание за хората, които дават много за своя град и за неговото развитие в областта на Духа. Синът на Николай Ганков – Христо, който работи като тв журналист в София, отново е подготвил цялостен спектакъл за своя баща, запечатал най-съкровените мигове от живота, дейността и творчеството му – като един спомен и размисъл за живота, миналото, настоящето и бъдещето, както го определя..
„Ще разпознаете в него един обикновен човек, дал своя необикновен принос за развитието на културата, изкуството и политиката в нашия град. Ако се вгледате в неговата усмивка, запечатана във вечността от лентата, ще си спомните за него – дейния общественик и читалищния секретар, театралния режисьор, автора и водещия на „Троянски дневник“ – Николай Ганков.“ Това казва синът, който е истински голям пример за синовно преклонение пред бащиното дело, нещо толкова рядко в наше време, когато борбата между поколенията и взаимното неразбиране доминират над всичко. Кой троянец е новият носител на почетната награда „Николай Ганков“ ще стане ясно на 26.март от 19 ч. в читалищната зала „Форум“.

Ден преди Международния ден на театъра, в който пък по съдбовна намеса е роден Николай Ганков, на 26.март, в троянското читалище „Наука“ ще се състои поредната церемония по даването на почетния приз с неговото име. Наградата „За всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности“ ще бъде връчена за пети пореден път като памет за Николай, който си отиде твърде рано от този свят, и като едно признание за хората, които дават много за своя град и за неговото развитие в областта на Духа. Синът на Николай Ганков – Христо, който работи като тв журналист в София, отново е подготвил цялостен спектакъл за своя баща, запечатал най-съкровените мигове от живота, дейността и творчеството му – като един спомен и размисъл за живота, миналото, настоящето и бъдещето, както го определя.. „Ще разпознаете в него един обикновен човек, дал своя необикновен принос за развитието на културата, изкуството и политиката в нашия град. Ако се вгледате в неговата усмивка, запечатана във вечността от лентата, ще си спомните за него – дейния общественик и читалищния секретар, театралния режисьор, автора и водещия на „Троянски дневник“ – Николай Ганков.“ Това казва синът, който е истински голям пример за синовно преклонение пред бащиното дело, нещо толкова рядко в наше време, когато борбата между поколенията и взаимното неразбиране доминират над всичко. Кой троянец е новият носител на почетната награда „Николай Ганков“ ще стане ясно на 26.март от 19 ч. в читалищната зала „Форум“.

12 thoughts on “Предстои връчването на Петия приз „Николай Ганков“

 1. Извинявайте, но правилното е да напишете – СЕМЕЙНИЯ Приз „Николай Ганков“. После си го очаквайте с нетърпение ако щете.
  Защото най-малкото е обидно при наличието на толкова известни троянци, които още приживе получиха своето национално признание в сферата и историята на българската култура, днес да бъдат забравени, а в същото време да се налага на обществото една „награда-приз“ за един обикновен труженик и то в сферата предимно на телевизионерството.
  Всеки син обича и пази прекрасни спомени за своя баща, но това не означава, че трябва да ги афишира и налага по такъв начин на обществото.
  Защото то, обществото, е призвано да отсее и да определи кой и за какво да бъде номиниран и връчвани награди в чест и на неговото име, а не кое да е семейство и роднини.

 2. Да бе, и според мен този „приз“ е малко преувеличен.
  Аз лично имам спомени от г-н Ганков само от телевизионния екран. Чак такава „икона“ ли е, че трябва да му се нарече приз, който се раздава всяка година ???
  Разяснете ми моля неговото битие и с какво е толкова много е заслужил, освен, че е водил троянската новинарска емисия…

 3. Добри коментари, добри хора! Аз обаче не се сещам някой друг да е направил нещо за отбелязване на Международния ден на театъра и миналата и тази година в град Троян и то точно за 27 март.
  Как присъства днес театралния живот в Троян??????
  Не ви ли се иска по-често да гледате спектакли или по- ви е гот само да си киснете пред компа, а пък който можете да клъвнете в нета, добре дошло!!! 🙂

 4. Re: Селски дневник, много буквално четете! Да, връчва сина, но от името на кого…………………………………..това май липсва в коментара Ви?! Защо ли?

 5. Добра забележка и добър въпрос – от „името на кого“? И на мен ще ми е интересно да узная.

 6. Не мога да проумея какъв е този негативизъм!Това го можем само ние българите!Засрамете се!Мисля,че този приз е нещо изключително хубаво за този град(и за България)!Българите трябва да почитат добрите хора и да си спомнят за тях!Подкрепям тази инициатива и се радвам,че стана традиция за града!!!

 7. Абе „Селски“, аз лично Христо, дето организира цялото събитие, не го познавам, обаче доколкото знам момчето, вместо да си бара пи*ката, както ти правиш, е отделил пари и време(защото нали не си мислиш, че любимия ви кмет и общински съвет ще отделят някакви средства за едно толкова чуждо за „селската“ им културна душевност събитие като Международния ден на театъра), за да може все пак да се отбележи подобаващо и един празник, който е малко по-различенн от 14 февруари, хелуин и подобни „Велики“ празници, за които по медиите се отделят часове, а за 27 Март съм сигурен, че ще е радостно ако го споменат за 1 минутка накая на новините.и какво лошо намираш, ако едно такова честване се съчетае с уважаване на паметта на един човек, който е живял достойно(ако тази дума има за теб някакво значение) и сърцето му е било наистина отдадено на това изкуство-Театъра.
  Така, че айде моля ти се, спри да правиш, тва дето съм посочил по-горе и вземи да направиш и ти нещо и токава изразявайте мнението си като истински „стожери“ на троянското общество, в каквито безспорно виждам, че се изживявате с твоя приятел Темплар.

 8. Ама нали и аз това казвам – Този „Приз“ ви е лика прилика, но ако може си го чествайте в тесен семейно-приятелски кръг и не ни натрапвайте роднините и приятелите си!
  Празника на Театъра е съвсем друго нещо.
  А ако говорим за театрали и хора дали наистина много на троянския театър – би следвало да има подобен приз на името на Д.Гимиджийски най-напред. Дали изобщо сте чували за него обаче?

 9. Връчва го инициативен комитет и доколкото знам в него влизат видни троянци. И отговор на въпроса ти – Гимиджийски. Ако искаш хората да знаят нещо за някого, или да ги запознаеш с някого може би трябва да популярицзираш делата му. Но идва въпроса, за написаното в коментарите по-горе – кой и с какви средства ще се захване за такава работа, когато в Троян културата е в дупка, а нито обществеността нито ръководството на общината се сещат за нея. Един концерт на ВЕСЕЛБИН МАРИНОВ, ВЕРОЯТНО ТРЯБВА ДА ОТБИЕ НОМЕРА ЗА ВСИЧКИ МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ, А ВЕРОЯТНО И ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ГОДИНАТА…..изключвам гостуването на така любимата чалга. Все пак съм на мнение, че интелигенцията в нашия град трябва да надделее и да се бори за културата и изкуството. Няма да повярвам, ако ми кажете, че тези две неща изобилстват или пък просто не са ви нужни!!!

 10. Николай Ганков е допринесъл много за развитието на културата и на театъра в Троян! Призът е една много добра инициатива от страна на сина му, защото така всяка година в нашия град се споменава,напомня,ако щете, за културата и духовния живот на града ни! Когато Ганков оглавяваше дълго време нашето Читалище, имаше и той лично беше организаторът на много пиеси и постановки в театъра ни. Така ние не забравихме какво е това театър и изкуство. Освен символ на театралния и културния живот в града ни, той беше символ и на политическия живот и ако не си беше отишъл толкова рано, той щеше да направи много и за политическия живот на града ни. Затова вижте какви са били делата на този човек за града ни, защото много хора го познаваме не само от “Троянски дневник“, но и от нашето “Читалище“! Нека да почива в мир и дано да има хора, които да могат и да продължат неговото дело в сферата на културата и театъра в град Троян!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.