Тези дни решават за игумен на Троянския манастир

Тези дни решават за игумен на Троянския манастирНерешеният въпрос по избора на игумен за нашия манастир ще трябва да намери изход утре и вдругиден, когато Светият синод се събира на заседание. Както нашите читатели знаят, след оставката на досегашния игумен дядо Теодосий – направена под влияние на негативното обществено мнение и мним или реален скандал с изгонването на инвалиди от обителта, за високия пост бе определен от синодалните старци младият архимандрит Григорий. Неговата кандидатура обаче възбуни духовете, монасите от братството при манастира пратиха писма с възражения. Патриарх Максим склони изборът на игумен за третия по големина манастир в България да бъде преразгледан. Междувременно се разбра, че до Сливенския митрополит Йоаникий, който издигна кандидатурата на Григорий, тъй като е негов духовен старец, са изпратени не само писма не само против, но и в защита на неговото протеже. Те били от жители на Орешак и са свидетелство за разделението, което характеризира обществото ни по принцип.
Постът игумен не е случаен не само защото Троянският манастир е един от трите ставропигиални /на пряко подчинение на Синода заедно с Рилския и Бачковския/, но и защото е богат, благоустроен, а неговият глава има право да участва в избора на патриарх.
Според запознати чрез решението на този казус владиците ще си премерят и влиянието, особено важна проверка при един бъдещ избор на патриарх.
Засега са известни три кандидатури, но може да се появи и някоя изненадваща. Йоаникий Сливенски отново щял да предложи архимандрит Григорий – с поддръжката и на Кирил Варненски. Другият кандидат е епископ Сионий, викарий на Дометиан Видински и бивш ректор на Семинарията, подкрепян от Григорий Великотърновски и Неофит Русенски. Сионий бе обвинен в блудство и сетне оправдан, но това все пак накърни името му. Интересна подробност е, че владиката Дометиан е писал на патриарх Максим, че не пуска Сионий за игумен. Претендент е и архимандрит Викентий, бивш троянски монах, сега помощник на Ловчанския владика Гавриил. И тримата кандидати са млади на възраст, но срещу всяка от кандидатурите може да се намери възражение и изборът да бъде оспорен.
Иначе животът в манастира продължава по старому. В почивните дни тук идват много поклонници, предимно млади хора с деца. Днес времето бе чудесно и хората се наслаждаваха на слънчева неделя в манастира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.