„За да станеш безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко да си овца.“

Илиян Пеевски

Г-н Пеевски, едни Ваши съграждани Ви наричат Цицерон на Троян, други – Голямата уста на местния парламент, а трети Ви имат за Тил Ойленшпигел. Къде е истината?

– Много са ми странни подобни квалификации при това наложено медийно затъмнение по отношение на мен и Атака Троян в рекомунизираната ни община. От къде ли имат информация?

Все пак, обикновено истината е някъде по средата.

„Голяма уста”? Може, но на фона на почти „гробното” мълчание на мнозинството от общинските съветници. Съветниците от Атака Троян сме много добре подготвени и който ни подценява прави голяма грешка. Освен това, хората от общината ни плащат заплати, а всяка заплата трябва да се заработи.

Версията тип „Тил Ойленшпигел” се насажда няколко години от една поръчкова троянска медия и нейния поръчков редактор с клишето „Само говори и нищо не прави”. Не знаех, че на сесиите трябва да си нося мотика или трион. Продължавам да мисля, че основното занимание на един политик е да води дебати преди вземането на важни решения, за които трябва предварително да е добре подготвен.

С „Цицерон” нещата са по-сложни. Давам си сметка, че живея в общество, където след всеки „Цицерон” се извива опашка кой да изпълни ролята на Марк Аврелий.

– За външния наблюдател на заседанията на Общински съвет-Троян критиката Ви по адрес на настоящия кмет Минко Акимов и екипа му впечатлява с неизменната си ярост и упоритост. Как да си я обясним?

– Ярост е прекалено силна дума. Ако внимателно сте следили сесиите, основните ми критики бяха /и продължават да са/ към групата съветници от Герб и техните партньори от „Избор за Троян”. Критиките основно са свързани с липсата на управленска програма, продължаване на порочната система на управление на община Троян, която система наричам „Модела БСП”. Герб Троян излъга избирателите си и продължи да управлява по този пагубен модел. Лошото е, че дори по-зле се справя от самата БСП.

Кметът Акимов също получи много критики, но те бяха свързани предимно с опитите и успеха му в крайна сметка да направи от ОбС Троян послушен слугински придатък към кметската администрация. Днес кметът Акимов вече започна да „бере плодовете” на този „успех”. Все пак бях коректен и го предупредих преди 2 години, че е много удобно за един кмет да има слугински ОбС, но накрая сметката се плаща от кмета, а управляващата група общински съветници, респективно управляващата партия /партии/ се представят целите в бяло.

– Упрекват Ви, че атакувайки радикално ГЕРБ-Троян, всъщност работите косвено за каузите на троянските социалисти?

– БСП имали кауза? Този виц съм го пропуснал! Тези „упреци” са поредният кьорфишек от провалени партии и лидерите им, които Атака Троян бие на всички избори от 2005-та насам с резултат в пъти по-голям. От две години бием на изборите и БСП. Няколко пъти заявявах от трибуната на ОбС Троян, че Герб Троян и БСП Троян са двете страни на една и съща монета. Нещо повече – в Герб Троян има два пъти повече бивши номенклатури от БКП, отколкото в самата БСП.

– Поведението Ви по отношение на ГЕРБ-Троян буди недоумение с оглед на доброто взаимодействие между премиера Бойко Борисов и лидера на партията Ви Волен Сидеров. Не са ли Ви „дърпали ушите“ от София, в частност, от Вашия съпартиец и ловешки депутат Кирил Гумнеров?

– Първо, извинявайте, ама какво общо има между парламентарното управление на държавата и местното самоупавление? Този цирк, който се разиграва в общинските съвети /не само в Троян/ и смешните опити да се плагиатства работата и структурата на Парламента – това няма нищо общо със ЗМСМА и много често подобни заигравания водят буквално до суспендирането на този закон.

Второ – какво общо имат Герб Троян с Герб на национално ниво? Правителството на Герб, което се подкрепя от екипа на г-н Сидеров и депутатите на Атака, има ясни цели, връща държавата на българите, променя визията на европейските ни партньори към България, получава все по-голямо доверие от международните финансови институции и т.н., т.е. г-н Сидеров знае ясно и точно за какво подкрепя правителството на премиера Борисов и мнозинството на Герб в Парламента.

Аз не знам за какво трябва да подкрепям управлението на Герб Троян и администрацията на кмета Акимов. За промяната на управленския „модел БСП” ли? За връщането и включването на действено гражданско общество /каквото имахме в началото на 90-те/ в управлението на общината ли? За програми и усвояването на еврофондовете ли? За европеизирането на община Троян ли? За какво? Атака Троян единствена има Програма за управление на общината с политически пакет /за смяна „модела БСП”/, икономически пакет, социален пакет, пакет за културата, спорта, традициите и занаятите и т.н. Герб Троян няма нищо! Не само Герб – всички партии представени в ОбС Троян нямат ни програми, ни визия за развитието на Троян. Е, и на програмна основа нямаме допирни точки. Какво тогава да им крепя? Мераците за власт?

„Дърпане на уши” в Атака няма. Ние сме свободни хора, взаимно се уважаваме, работим с доверие един към друг и самостоятелно вземаме решенията си в зависимост от конкретния случай и местоположение. Хората твърде малко познават Атака, поради медийната и правителствената война, която води Тройната коалиция срещу нас години наред. Волен Сидеров е един великолепен лидер, който никога не си е позволявал да си налага мнението над структурите в страната, още по-малкото да „дърпа уши”. Същото важи и за г-н Гумнеров. Не случайно именно Сидеров пръв заговори за джентълментството в политиката.

– Толкова ли е лошо в Троян днес?

– Не е толкова, по-лошо е. Вече говоря за необратими процеси в някои сфери. Три години предупреждавах, че Троян е влязъл в низходящата спирала и вече ще наблюдаваме само увеличаване скоростта на пропадането. Ако днес сменим „Модела БСП”, стъпим на поне 60% от останалите налични ресурси, привлечем дори половината от гражданския сектор в помощ – най-рано след 2-3 години ще спрем пропадането. Чак след 3 години ще може да говорим и да се реализираме в позитивния спектър. Бихме могли и по-бързо на база европрограмите, но и там от една страна работата и капацитетът на Герб Троян издишат, а от друга – има наслагване на проблеми от редица външни фактори.

Упадъкът на Троян не е случаен и всичко идва от безхаберието и управленската немощ на БСП /3 мандата/ и 3 години управление на Герб&слугинаж.

Най-много ме плаши демографският срив и огромната миграция на младите хора. Загубата на човешки ресурс и то в репродуктивната му част е фатален.

 

– Доколко са вярни слуховете, че в Троян нараства етническото напрежение заради нарастващите домови кражби, дело на представители на малцинствата?

– Мисля, че това са само слухове за създаване на етническо напрежение. В Троян има няколко цигански фамилии, които знаят как и са научени и могат да спазват правилата. Троянската полиция върши /поне до момента/ добра превантивна дейност с тях. Проблемите се създават от приходящи „гастрольори”, някои от които се заселват в Троян. Дори местни цигани са се оплаквали от тях при нас в Атака.

Ето, и за циганското малцинство нямаме визия в общината. А бихме могли много да се поучим от опита на кмета на Каварна г-н Цонев.

– Трите инициативи на кмета Минко Акимов, които биха Ви накарали да го аплодирате?

– Само една е достатъчна – СМЯНА НА „МОДЕЛА БСП”.

 

– Какво може да Ви накара да се извините на кмета Минко Акимов?

– Айнщайн казва – „Човек, който никога не е грешил, никога не се е опитвал да направи нещо ново”.

Аз съм нормален човек и знам, че когато работиш и то много- нормално е да сбъркаш някъде. Ще се извиня на секундата. Правил съм го. Общинските съветници от другите партии – те са безпогрешните. Няма как да сбъркат. Градът се сбърка и побърка от тяхната безпогрешност.

– Какво да очакваме от ПП АТАКА Троян до лятото?

– Да си вършим работата, както до сега. В момента държим 47% от работата в ОбС /предложения, изказвания, внесени точки, питания, изявления, декларации, реплики, процедури и т.н./.

– Битка за какво ще са Местни избори 2011 за ПП АТАКА – Троян?

– Атака Троян не води битки. Другите водят битки срещу Атака на изборите. На последните избори синята коалиция похарчи 25 пъти повече средства, за да получи 3 пъти по-нисък резултат от Атака. Като имат грешни пари – да си водят битките с Атака. Изборите са сериозна работа, отговорност пред хората и Атака Троян отново ще излезе с ясна и конкретна програма за спиране пропадането на  община Троян и нейното развитие. Сигурно ще ви прозвучи старомодно, но приемете, че съм традиционалист.

– Пътят, който извървя ПП АТАКА – Троян във времевия отрязък 2007-2011-а?

– Помъдряхме, както се казва. Имаме повече опит. Имаме по-силен характер, собствена и уникална визия. Трудно ще ни сбъркат с друга партия.

– Сама срещу всички ли е ще е ПП АТАКА на тези избори в Троян?

– В днешния ОбС Троян има общо 10 партии, девет от които – сам самички срещу Атака. Сега сериозно – мисията, каузата, ако щете, на Атака Троян е да промени „модела БСП”. Това е модел, система, която е обслужвала тоталитаризма. През 1989-та година сменихме тоталитарния строй и приехме демократичния строй. И толкова! Още не сме сменили системата след 21 години. А тази система /модела БСП/ е напълно неадекватна и не може да обслужва демократичния строй. То за това нищо не върви. Какъвто бензин да сложите на един трабант, каквото оборудване и тапицерия да промените – повече от 120 км/час няма как да вдигнете. А на мен ми писна 21 години да ми обясняват как с трабанта ще ходим на Формула 1 да се състезаваме с фераритата.

– Доколко Местни избори 2011 ще са и личен сблъсък на умения и качества между отделните кандидат-кметове в Троян?

– Не го приемам като личен сблъсък, а по-скоро като сблъсък на програми, идеи, визия за бъдещето и т.н. Вижте, все още робуваме и сме подвластни на стереотипите от миналото. Да дойде „бащицата” или някой свръхчовек да ни оправи. А в това време всички стоят встрани и чакат. Чакат, мрънкат, недоволстват и спрягат името на следващия „бащица”. Общество от странични наблюдатели и коментатори.

В основата на демокрацията лежи гражданското общество. Не казионното, а действеното, самоуправляващо се гражданско общество. За Правата и Свободата си всеки е длъжен да се бори ежедневно. Нищо не идва наготово и нищо не е безплатно, освен сиренцето в капана за мишки. При робите също е задължение на робовладелеца да подсигури храната и подслона.

За мен и за Атака Троян изборите са форма на договор, който ще сключим с населението относно бъдещия ни живот в община Троян. Без участието на гражданското общество и бъдещата ни обща и съвместна дейност – няма да може да реализираме и ще са безсмислени мерките от политическия ни пакет, а от там провалът ни е гарантиран. Сблъсъкът е на друго ниво – не в личностите, а в смяната на системата.

– От какво и от кого имат нужда местните националисти, за да постигнат победа в Троян?

– Нуждаем се от помощта на цялото общество. Не е по силите на никоя организация сама да смени една управленска система в една самоуправляваща се общност. Най-много ще разчитаме на населението, на неправителствените организации /до колкото ги има/, както и на всички политически формации, които искат да скъсаме с миналото и да градим заедно една нова и европейска демократична община.

– Вярно, че все още е твърде рано, но да очакваме ли ПП АТАКА да издигне пак кандидатурата Ви за кмет?

– Това не стои на дневен ред и не е толкова важна моята кандидатура. По-важното е каква ще ни бъде програмата, а чак след това ще се прецени кой е най-подходящ да изпълни тази програма. Така разсъждавам – ще търсим човек за работата, а няма да търсим работа на човека. Мераклиите за власт ги търсете в другите партии.

Опасявам се, че нещата в Троян до там са докарани, щото може да се повтори един случай от 30-те години на миналия век, когато Троян е останал без кмет и никой не е искал да стане такъв. На предстоящите местни избори потенциалните кандидати или трябва да са супер подготвени, или ще са поредните мераклии като функция от вродена умствена недостатъчност.

– Как да си обясним, че вън от Троян популярността Ви расте, а в същото време атаките на троянските леви и десни партийни функционери срещу Вас нарастват лавинообразно?

– Пак ще цитирам Айнщайн – „За да станеш безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко да си овца.” Явно някои много се дразнят, че не успяват да ме направят член на овчето си стадо, дори и като „черна овца”.

Освен това, когато някой напълни гащичките има два избора – или да се скрие и да мълчи, или да търси да обвини кой друг му … в гащите и да крещи. Те си избраха да крещят срещу мен и Атака. Да, ама миризмата не става по-слаба от това. След 3 години тотална война на 9 партии срещу Атака Троян – тези „юнаци”, след като не ни „убиха”, имат ли представа колко силни ни направиха?

– Успехите на ПП АТАКА – Троян от 2007-а насам?

– Все по-ясно се очертаваме като втората политическа сила в Троян. По-важното – показахме в ОбС Троян какво можем, как и за какво се борим. Мисля, че показахме на практика един нов модел на политическо поведение – всичко „на масата” и всичко пред очите и ушите на хората. Така е честно и морално.

– Какво си пожелахте на големия християнски празник Рождество Христово?

– Здраве и късмет. Останалото може да го имам, ако съм работил добре и съм спечелил от труда си.

Здраве и късмет желая на Вас и вашите читатели!

 

Милен Нанков

Кореспондент на в-к „Труд”

 

14 thoughts on “„За да станеш безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко да си овца.“”

 1. Много е прав Пеевски за гражданското общество, което тук липсва. В България като цяло има някакви наченки за такова. Лесно е да се мрънка, да се дава акъл отстрани, но когато нещата опрат до реални действия и поемане на отговорност всеки се скатава…

 2. А когато има Гражданско общество и то в Троян,а кмета отказва всякакво взаимодействие с него, какво правим?
  Дават му се предложения,действа се коректно и според нормативните актове, от страна на Общината пълно мълчание и показване на каквито и да е намрения за работа с подобни организации….

 3. Избираме кмет, който мисли че е назначен от обществото за да му служи! И той ще взаимодейства с гражданското общество.

 4. Не ревете за гражданско общество… Нали точно вие тука оплюхте вкупом, надълго и нашироко, един от малкото напъни за гражданско осъзнато народонаселение. Все едно, че не беше достатъчен Минко Акимов и тоталното му отричане на всякакви опити да го накарат да свърши нещо.
  Не разбрахте ли, че със словоблудства по форумитев нищо не става. Трябват реални действия и ЕДИНСТВО на хората от Троян.
  Докато има разединение – ще има управляващи като Акимов.
  „Тоз не ми харесва, онзи не ми харесва… Ау, този ми каза че съм мърла, ама по- интелигентно така….“ И изразходваме енергия да се ядем един друг… А те „Котараците“ точно това искат – мишките да се дърлят за вмирисаното сиренце

 5. „помнещ“, кой кого е нападал, кой ви е пречил и кои бяха тези от осъзнатото народонаселение да ни подсетиш

 6. Това интервю разкрива Пеевски наистина като един от троянските ни политици, които все още са запазили доблест, чест и достолепие! Защото повечето му днешните колеги са се превърнали в подлоги или на тяснопартийни интереси, или на икономически кръгове!

 7. Споко, Троян! Наесен ще си изрете за кмет пак Дилиян Енкин! Ха, на бас!

 8. Даже ВЕЧЕ е факт провалът Ви!
  Това жестоко вкопчване в политиката!!!..спасяване на хората с програми /нищо от това,че са „стадо овце“/, „те,другите…“, „миризмата им..“ , „борим се…“ , „колко силни ни направиха…“ и т.н. и т.н.
  Пълни глупости!Срещу какво и как се борим?…чудим се какви гимнастики с умни и ефектни думички да правим,само и само да нахраним кръвожадното си Его!
  Добре,че са ония“другите“за да се почувстваме значими,обеснявайки им!Много самохаресване,много нещо!
  Думи,думи..а,дали подредихме себе си?..дали извадихме гредата от нашето око или „грижейки“се за другите ще прикриваме необичането си?!Впрочем политиката няма нищо общо с обичането,затова и „сблъсъка“е на ниво- вътре в нас.Щом изобщо сме в политиката,нямаме нищо общо с „отговорност пред хората…“ ,“…нейното развитие“!
  И никой не се сеща май,че всички сме овце на Един Пастир!
  И ,че всяка овца ще се изправи един ден пред Пастира да даде обяснения за голямата си любов и загриженост към ближния-оня другият!
  Аз пък ще цитирам част от Оная Единствената Книга:
  “ Затова слушайте, пастири, Господнето слово:
  Заклевам се в живота Си, казва Господ Йехова, понеже стадото Ми стана плячка и овцете Ми станаха храна на всичките полски зверове, защото нямаше пастир и пастирите Ми не потърсиха овцете Ми, а пасяха себе си и не пасяха овцете…
  Затова слушайте, пастири, Господнето слово:
  Ето, Аз съм против пастирите; и ще изискам овцете Си от ръцете им и ще ги направя да не пасат вече овцете; пастирите няма вече да пасат себе си, защото ще избавя овцете Си от устата им, за да не им бъдат за храна.
  Самият Аз ще паса овцете Си и Аз ще ги успокоя, казва Господ Йехова.
  Затова Аз ще избавя овцете Си и няма да бъдат вече за плячка; и ще съдя между овца и овца…“
  И понеже съм християнка,затова написах това.

 9. Интересно как един Пеевски би коментирал библейския цитат на т.нар. Мария?

 10. Ако всичко това, което огласява Пеевски, е вярно, Троян би трябвало да излезе на площада и да не се прибере, докато кмет му е още Минко Акимов. Но явно Пеевски е прав, че в този буден някога град днес се населява най-вече от едно… стадо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.