В Троянския манастир отбелязаха 10-годишнина от кончината на патриарх Максим

На 6 ноември в Троянския манастир „Успение Богородично“ бе отбелязана 10-годишнина от кончината на Негово светейшество българския патриарх Максим. Поводът събра архиереите на Българската православна църква, ведно с игумена на Троянския манастир епископ Сионий, които отслужиха Света литургия и панихида до гроба.

Патриарх Максим е погребан в църквата на Троянската света обител, близо до чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Да отдаде почит на покойния патриарх дойде и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя присъства на ритуала, а после поднесе цветя на гробното място.

Припомняме, че на 24 април 2012 г. по предложение на Корнелия Маринова, тогава председател на Общинския съвет в Ловеч, Максим е избран с решение на общинските съветници за почетен гражданин на Ловеч поради големите му заслуги за духовния живот на българския народ.

Обръщение към присъстващите от името на Негово светейшество Неофит, патриарх български, прочете Ловчанският митрополит Гавриил. В текста за Максим се казва: „Заветът му към нас бе да пазим светостта и единство на БПЦ. Единство, което той успя да удържи в условията и враждебност и безпрецедентен натиск. Наш свещен дълг е да пазим в църквата паметта за него и да подражаваме на примера му.“

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст, като беше начело на БПЦ 41 години.

Роден е като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак. Основно и прогимназиално образование получава в родното си село. От 1929 г. учи в Софийската духовна семинария, която завършва в 1935 г. На следната година става певец и деловодител на църквата „Успение Богородично“ в Русе, като остава на поста до 30 април 1938 година. През септември същата година започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет. По време на ваканциите си е певец, библиотекар и проповедник в Троянския манастир. Участва в изборите за Ловчански митрополит и на 20 ноември 1960 година е канонически утвърден за такъв. От 4 юли 1971 г. до кончината си е български патриарх и софийски митрополит.

Община Ловеч, пресцентър