Висшата лига на Англия

Английската Висша лига е учредена през 1992 г., предшествана от Първа дивизия на Футболната лига, която е основана през 1888 г. Понастоящем тя се счита за най-добрата футболна лига в света. Въпреки че английските топ клубове не печелят толкова често големите европейски купи, колкото испанските топ клубове, Висшата лига все още се счита за най-силното състезание в света. (Преди това Висшата лига е била известна като Barclays Premier League, тъй като преди това е била спонсорирана от Barclays Bank).  Има много места в интернет, където може да откриете как върви класирането Англия висша лига.

История

Висшата лига се появява на фона на мрачен период в английския клубен футбол. Лигата е известна с хулиганските си прояви, а посещаемостта е изключително ниска. Тъй като през 1985-86 г. страните не могат да се споразумеят за договор, лигата започва без телевизионно покритие. По това време най-големите клубове в страната започват да обсъждат създаването на нова независима лига.

С формирането си Висшата лига бележи историческо разделяне на дивизия от най-високо ниво от Футболната лига. Новата лига няма да бъде свързана с Футболната лига, която съществува от 80-те години на XIX век. Тя обаче остава част от системата на лигите, като отборите с най-ниско класиране във Висшата лига изпадат във втория ешелон, а отборите с най-високо класиране се издигат от втория ешелон във Висшата лига.

Подписани са нови договори с телевизионни компании, които признават потенциала за популярност на играта. Телевизионните права са предоставени на Sky, а програмата е разширена до петчасови сесии. Концепцията е силно повлияна от излъчването на NFL в Съединените щати, като за телевизионната аудитория са въведени функции като Monday Night Football.

Система на лигата

Лигата се състои от 20 отбора (с изключение на първите три сезона, когато са включени 22 отбора), които играят помежду си по два пъти (у дома и навън) на сезон с общо 380 мача. През сезон 2017-18 г. Манчестър Сити печели най-много точки от един отбор за един сезон – 100 (2,6 на мач).

Алън Шиърър, който вкарва 440 гола във Висшата лига по време на престоя си в Нюкасъл, държи рекорда за най-много отбелязани голове в лигата. Анди Коул (187 гола), Уейн Рууни (187 гола), Франк Лампард (177 гола), Тиери Анри (175 гола), Роби Фаулър (163 гола) и Майкъл Оуен (150 гола) – са сред най-добрите реализатори. Анри се откроява като играчът с най-много голове на мач (0,68).

Парите във Висшата лига

Висшата лига е състезание с високи залози. Телевизионните договори са много скъпи и носят много пари на лигата и клубовете. Мачовете се излъчват в над 180 държави по света. Разликата в приходите между Висшата лига и първенството на EFL е огромна (в рамките на 15 години след старта на Висшата лига колективните приходи на клубовете ще нараснат с над 1000 % ).

Плащанията за излъчване се разделят на три категории:

1) Плащания за равен дял – най-голямата част, която се разпределя поравно между всички отбори;

2) Такси за съоръжение – плащане за участието на даден клуб в мач на живо;

3) Плащания за заслуги – въз основа на резултатите.

Продажбата на билети за мачовете също генерира приходи, а цените на билетите са се повишили значително по време на съществуването на Висшата лига.

Възходът на Висшата лига направи членовете ѝ богати, а привличането на  чуждестранни играчи и мениджъри в невиждани дотогава мащаби в Англия, завинаги промени характера на играта в лигата.

Публикувано в ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.