Можеше ли да се предотврати катастрофата край Микре с 4 жертви?

ЕЦТП настоява за бързи мерки в Отсечката на смъртта

Четири жертви взе само в неделя път I-4 край Микре в зоната, известна като Отсечката на смъртта. Инцидентът е поредният на това място на пътя София – Варна и ясно показва, че взимането на мерки трябва да е в спешен порядък!

Според първоначалната информация причина за трагичната катастрофа е неправилно изпреварване, нещо, което всъщност е често явление именно в тази зона, заедно с превишената скорост.

Припомняме, че в момента тече акция на „Пътна полиция“ именно по отношение на превишената скорост и неправилното изпреварване. Затова се питаме дали можеше поне в нейните рамки контролът край Микре да бъде засилен. Както и дали по този начин инцидентът можеше да бъде предотвратен.

Всъщност сме убедени, че епизодичните акции няма да решат проблема в смъртоносната отсечка. Необходими са спешни мерки за превенция и контрол, включително оглед на пътните знаци, на настилката, почистване на растителността, евентуално увеличаване на камерите. Неведнъж ЕЦТП е подавал сигнали до властите за тези проблеми, но и досега реакция не е последвала.

Силно сме разтревожени от факта, че само за първите 6 дни на месец юни жертвите на пътя вече са 8, а тежките пътно-транспортни произшествия са 61! И питаме: Има ли МВР в лицето на „Пътна полиция“ стратегия по отношение на пътната безопасност за започналия вече летен сезон или темата и този път ще се изчерпва с акции на парче и попълване на статистиката?! 

 European Center for Transport Policies EUCTP

Публикувано в Акценти, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.