НАТО задейства Силите си за реагиране

Това е първият път, когато Алиансът използва тези сили

През последните няколко месеца съюзниците от НАТО и европейските партньори останаха единни в опозицията на заплахите срещу мира и сигурността в Европа. В отговор на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна, Алиансът оперативно съгласува своите морски, сухопътни, въздушни, космически и кибернетични сили, за да защити суверенитета на НАТО. Това се казва в становище на ген. Тод Д. Уолтърс, върховен главнокомандващ на съюзниците в Европа (SACEUR), цитирано от БГНЕС. 

С плановете за реакция, одобрени от Северноатлантическия съвет и в съответствие с развиващата се среда за сигурност, сега използваме елементи от Силите за реагиране на НАТО. Това е исторически момент и първият път, когато Алиансът използва тези сили с висока готовност в качеството им възпираща и отбранителна роля. Те представляват гъвкава, надеждна в битка сила, която може да бъде използвана по множество начини.

Благодарни сме на нашите съюзници Канада и Съединените щати за техните неотдавнашни ангажименти да разположат допълнителни 7 460 войници, включително бронирана бригада, артилерийски части, военноморска фрегата и самолети за наблюдение, за да подкрепят това усилие на целия Алианс.

Докато НАТО установява тази засилена бдителност на източния фланг на Алианса, съюзническите военни сили засилват нашата готовност и оперативна съвместимост. Нашите войници, моряци, летци и морски пехотинци са готови да защитят всеки метър от съюзническата територия.

Възхищаваме се на смелостта и упоритостта на украинските въоръжени сили и гражданите в защитата на своята страна. Алиансът остава непоколебим в нашия колективен ангажимент да се защитаваме взаимно. Продължавайки напред, ние сме готови да използваме силата на всичките си сили, за да защитим Алианса, казва се в становището.

Публикувано в Горещо, ОБЩЕСТВО, Политика. Постоянна връзка.