3 бона дава Спортното министерство за джудо в Троян по проект

СК „Чавдар“ в Троян е финансиран с 3000 лв. по направление „Начално обучение по вид спорт“ за създаване на група. С парите ще бъдат осигурени екипи за децата, които ще започнат да спортуват джудо сега.Това се разбра в края на тази седмица, когато зам.-областният управител Пламен Огнянов връчи официално договора за изпълнение на дейности по програмата „Спорт за децата в свободното време- 2010“ на Министерството на физическото възпитание и спорта. В област Ловеч са само 2 такива договори, другият е на хандбалния клуб в областния център.
„За да се развива масовият спорт, да има възможност децата и младите хора от региона по всяко време да спортуват не за високи спортни постижения, а за здраве, те имат нужда от подържани многофункционални спортни площадки, имат нужда от свободен достъп до спортните бази.
Разбира се, когато се запали обичта на малките към спорта, те рано или късно се насочват конкретно към даден вид спорт и тренират с по-високи амбиции. Аз ви благодаря, че сте се потрудили и ще дадете тази възможност на желаещите да спортуват джудо и хандбал, и ви пожелавам да продължите да работите в тази насока, защото децата заслужават повече, а когато те се занимават със спорт, това ги дисциплинира, създава навици и влияе благоприятно на тяхното здраве, пази ги от прояви на агресия, създава приятелства за цял живот“, обърна се към ръководителите на спортните клубове Огнянов. На срещата присъства и експертът за Ловешка област от МФВС Пламен Дунчев.
В края на срещата Пламен Огнянов апелира да се презентира програмата пред обществеността, пред другите спортни клубове от областта и да се поставят на видно място в залите графици на заниманията по вид спорт. Той обеща да намери време и лично да провери как се изпълняват дейностите по програмата. От клубовете пък поискаха повече информация за различните програми на министерството.
Програма „Спорт за децата в свободното време“ е на Министерството на физическото възпитание и спорта. Тя е разработена в съответствие с една от основните приоритетни дейности – развитие на спорта в свободното време, както и с действащата нормативна уредба в областта на физическото възпитание и спорта, на основата на приемственост, в съответствие с утвърдените практики и традиции и нейното изпълнение ще даде възможност те да бъдат продължени, развити и усъвършенствани. Програмата се изпълнява успешно до момента благодарение на обединените усилия и осъществено взаимодействие между МФВС, Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), общинските администрации и спортните клубове. Независимо от постигнатите резултати при изпълнението й, е необходимо да се посочат негативните тенденции, свързани с нездравословния начин на живот на децата:
хиподинамия, понижена дееспособност;
наднормено тегло, гръбначни изкривявания;
непълноценно използване на свободното време;
повишаваща се агресия и поддаване към негативните явления в обществото;
недостатъчни или липса на спортни услуги за деца, предлагани от спортните организации;
недостатъчни финансови средства, отделяни за спорт за деца в свободното им време.
Посочените тенденции налагат продължаване и активизиране на действията на държавните и местните власти и на спортните клубове за създаване на положително отношение на децата към заниманията със спорт.
Програмата е разработена с оглед създаване на предпоставки и условия за предизвикване интереса на децата към двигателна активност, увеличаване и разнообразяване на възможностите за участие в спортни занимания по различни видове спорт през свободното им време.
Програмата и въведеното проектно финансиране дава възможност да се подпомогне дейността на спортните клубове – изпълнители на  проекти по Програмата. Да се повиши ефективността от общественополезната им дейност и да се създаде възможност за селекция на деца с перспективи за спортно развитие.
От 2010 г. Програмата „Спорт за децата в свободното време“ се реализира в две направления:
„Начално обучение по вид спорт“; „Спортни занимания през ваканциите“.
Досега действащата програма „Спорт за децата в свободното време“ даваше право на спортните клубове – изпълнители сами да избират времетраенето на спортните занимания (минимум 3 месеца) през цялата календарна година. На много места този избор не съвпадаше с ваканционните дни, а децата разполагат с най-много свободно време през ваканциите и родителите срещат затруднения с неговото оползотворяване.
С въвеждане на направлението „Спортни занимания през ваканциите“ в Програмата отпада изискването към спортните клубове – изпълнители за задължителния минимум за броя на групите и брой на занимания по съответния вид спорт. По този начин се осигурява възможност за свободен избор на  децата да участват в занимания по различни видове спорт през ваканциите.
По програмата, за която се кандидатства през октомври и обхваща дейности през цялата година, до момента 272 са одобрените проекти, а 130 не са одобрени. От Ловешка област са били подадени 4 проекта, като двата не са били одобрени. /информацията е от пресцентъра на областния управител/
Публикувано в ОБЩЕСТВО, СПОРТ И ТУРИЗЪМ с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.