Бивш свинарник ще става приют за бездомни животни

Бивш свинарник ще става приют за бездомни животниЗаради противоречието с член от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, съгласно който „Кметовете на общини, райони и кметства предприемат мерки за недопускане на животни на територията на депата за отпадъци“, в Троян се налага да се обособи нов терен за безстопанствените животни. За да изпълни изискванията на Закона за защита на животните в местната Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в Община Троян за периода 2008 г. – 2011 г., бе предвидено наличният обект (изолатор) за обработка на кучета, находящ се на територията на Депото за твърди битови отпадъци, да бъде реформиран в приют за бездомни животни. Сега той трябва да намери друго място. Затова след обстойно обсъждане на възможностите Общинската администрация в Троян предложи като най-подходящи за целта сградите на бившия свинарник, които не се ползват поне 10 години вече и са в землището на село Белиш. Обектът е от 3 сгради с обща площ 274 кв.м и поотделно – 40 кв.м, 198 кв.м и 36 кв.м. Намират се в района на бетоновия и варовия възел на общинското дружество БКС и сега ще бъдат отдадени под наем за благородната цел, за да се изпълнят в Троян законовите изисквания и високите стандарти на Евросъюза в отношението към животните. В бюджета за тази година са заложени средства за приюта.

17 thoughts on “Бивш свинарник ще става приют за бездомни животни

 1. Това добре, но кога ще изчезнат бездомните кучета от улиците???

 2. Това е много хубаво, но както са казали хората : „А дано, ама надали…“ 🙁

 3. Няма да изчезнат, щом има хора, които ги изхвърлят от домовете си…

 4. Ами така, вместо да се избият псетата правеет им хотели. Вместо да гледаме прасета щели сме да гледаме кучета?! Абе хора! Кой го измисли това?

 5. Ами богата община сме. Толкова празни хотели си имаме тук, а защо да си нямаме и един пълен пък? 🙂

 6. Богата зависи за кого. За хората пари няма, има за кучетата,а и нали те са с предимство…А така ще се отчете и дейност…

 7. Не съм съгласен с вас!
  Приют за бездомни кучета трябва да има. На всякъде по света го има и работи. Крайно време е и ние да се обзаведем с такъв. Като излезнеш от вкъщи и ти се озъби някое голямо куче, просто звъниш на един номер и те идват и си го прибират. От там нататък си е тяхна грижа какво ще си гоправят. Дали ще го ваксинират и ще го оставят в приюта, за хора, които искат да си вземат такова, да се грижат за него, да си му дават необходимите ваксини и да се зарегистрират в регистър като стопани на куче и да си плащат всяка година таксата.
  Дори и да не оставят всички кучета в приюта, ще има някой доста по-хуманен начин за умъртвяване( доколкото това е възможно – хем хуманен, хем умътртвяване), но няма да е като бой с тояги докато животното издъхне или пък да го стрелят с въздушна пушка и единственото , което му остава е една голяма рана и това че остава сакато за останалата част от дните си… Кои сме ние, че да осъждаме животните на ттова?! Нямаме никакво право! А и какво са виновни животинките, че някой безмозъчен „стопанин“ днес е решил, че иска куче, а утре решава друго и му тегли един шут в заника през портата и то остава гладно и бездомно….?
  Нека не бъдем гадни и бездушни! Нека дадем на животните това, което можем! Те биха го направили за нас!
  Та нали „кучето е най-добрия приятел на човека“ .

 8. Напълно съм съгласна с този коментар , на Колев…Наистина за хуманността на едно общество се съди по отношението му към по-слабите и беззащитните, животните влизат в това число. И нека се запитаме не сме ли прекалено силни в омразата и тохвърлянето на нещо вместо в обединяването в името на друго, добро, свързано с любов към околния свят /бил той хора, животни, природа,…/. Останалото е перверзия, някакъв вид изкукване…

 9. Обективната и Колев сигурно не са безработни от няколко месеца, нямат деца или въобще някакви семейни грижи. Ей, хора! Опомнете се бе! До наесен ще ядем и кучета и котки и няма да има нужда да им правим приюти.

  Перверзия е във времена когато бащите и майките ни изнемогват с мизерните си пенсии които не стигат за насъщния, в същото време половината ни безработни съграждани изпозаложили имоти, битова техника и прочие, за да могат да изпратят децата си с един лев за закуска на училище, да говорим за кучешки приюти!

  Като има тази община толкова пари нека осигури поне на децата ни безплатна закуска и транспорт до училищата.

 10. До г-н редраг ,
  Не, несъм безработен от няколко месеца, защото неискам да съм безработен няколко месеца! Имам семейство, имам и дете.
  Всичко това за бащите и майки те ни, че изнемогват с нищожните си пенсийки е така, но тези пари са одобрени за кучешки пансион. Никой няма да ги даде за друго, колкото и да се недоволства. Няма ли начин, поне едно добро начинание в тоя град, да не бъде оплюто?!
  А що се отнася до безплатната закуска и транспорт до училищата за децата ни, то и сега си ги има. Поне до четвърти клас е така, за по-нагоре още нямам виждане. Но ако няма, то ще трябва аз да си го подсигуря на детето, а не да мрънкам и да чакам на готово. В крайна сметка това дете аз съм си го искал и аз съм си го правил. Не общината. Не кмета. Не президента и не Борисов. Аз.

 11. Драги ми хора…
  Човек за човека днес е вълк. Ще се отделят средства от бюджета за кучетата… О, БОЖЕ !!!!
  Ами за котките няма ли да отделите ? Що за тъпотии.
  Вместо да се чудите къде да дадете парите от бюджета, които и без това СА МАЛКО и ПОЧТИ ГИ НЯМА…направете си сметката дали първо ние-гражданите нямаме нужда от тия пари. Кажете ми случай с ухапан от куче в Троян ??? Поне в близките година, две…пет аз не съм чувал. Кучетата в града (бездомните) се броят на пръстите на двете ръце. Скитат по главната (главно около тотото) и по цял ден спят. Никому не са скачали и никому не пречат. Нито пък са и гладни защото все се намира по един съвестен гражданин да им подхвърли остатък от закуската.
  Инвестирайте тия пари в ремонт на градския парк – Вие не минавате ли от там да видите пейките ? Шадраванчето също не работи – децата няма откъде да пият вода.
  Помислете първо за хората – после за кучетата.
  В противен случай скоро няма да има разлика между човек и куче.
  Или пък помислете за кучетата първо, пък сигурно те ще гласуват на наближаващите местни избори…

 12. Темплар съгласна съм с теб… („Помислете първо за хората – после за кучетата.“)
  Да не се „прахосат“ пари именно за тази кауза и то точно сега… Но не си прав, че има кучета само около тотото…. Има хайки на доста места в града… и много пъти съм изпадала в ужас, заради тях…. тези в по крайните квартали не са така добродушни като тези на центъра. Може би са по-гладни, а => и по свирепи.

 13. България стана кучешка държава! За кучетата се грижат повече отколкото за децата и възрастните хора.

 14. nqma mnogo bezdomni ku4eta v troyan za6toto nqkoi gi nagosti sas otrova.ne iskam da si spomnqm kolko ku4eta sme spasili sas totadjiikata za6toto vseki pat vijdam o4ite im mole6ti za pomo6t.az sam za ku4e6ki priut i ako trqbva da se napravi neka da se napravi kakto e v evropeiskite strani
  .

 15. Хора, защо трябва за всичко да мислим отрицателно? И кога най-после ще поемем наистина отговорността за собствения си живот? Започна вече да се говори за глад – ами някой да пречи на някого да си посее храна? И работа има – стига да иска човек да работи. Е, не се търсят хора за бюро, нито се предлагат заплати , съпоставими с европейските – ама ако някой пищи, че ще мре от глад, ще се наеме и за по-малко пари, и ще намери начин да си засее нещо….Ама мен ако питате – или чипа ни е сбъркан, или нещо друго става…най-лесното е кметът да е крив за всичко, него да ругаем и от него да искаме.А кучкарникът е необходимост, няма какво да се убеждаваме пък и в това

 16. И да има, и да няма кучкарник, кучета пак ще има в града… винаги… някои хора са много хуманни – еми да си вземат в тях да си ги гледат, като толкова обичат кучетата… Не мога да приема кучета в центъра на града да се влачат там, където децата ни си играят… животните не са виновни, така е, но… децата или те са ни по-важни?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.