Именити спецове журираха конкурсите във Фестивала на сливата

Фестивалът на сливата в Троян премина при чудесно време, с хубава програма и много гости. «Това е най-добрият празник от 10 години насам», заяви местен бизнесмен на Консултативния съвет по икономика. Специални поздравления към организаторите изказа и адвокат Венелин Ангелов – също на Консултативния съвет.
Както винаги, имаше дегустации на ракия, жито и мармалад, изпълнения на фолклорни състави и младежки групи, песни и танци, много публика и участници. В хотелите, къщите за гости и другите места за настаняване беше пълно с гости, дошли специално за празника.
Много емоции донесоха на участници и публика конкурсите във Фестивала на сливата.
Като най-добър майстор на най-добрата троянска сливова ракия журито определи Николай Марков от Черни Осъм. Преценката бе на председателя на Българската сомелиерска организация в България Михаил Марковски, на Ерик Путон, експорт – мениджър на «Монин» и на шефа на ИПЖЗ доц.Диян Георгиев Короната на майстора бе предадена от предходния – Васил Найденов.
В атрактивния конкурс за автентична народна носия дефилираха 32 носии, представени от клуб «Краезнание» към Общинския педагогически център. Тук висока оценка заслужиха костюми от Голяма Желязна /представен от Габриела Табакова/, от Терзийско /Цвета Дочева/, моминска троянска носия от 1920 г./Михаела Касърова/. В конкурса за празнична тематична украса на търговски обекти, заведения и хотели първо място заслужи Виенската сладкарница «Славея, втори бе магазин «Коняк и канела», трети – хотел «Троян Плаза».
Истински кулинарни шедьоври имаше задачата справедливо да оцени журито на Конкурса за професионални готвачи, в който се изявиха представители на 7 обекта от региона. Първа стана Кристина Йорданова от «Шато Монтан», второ място заслужиха «Острова» и «Троян Плаза», трети стана най-възрастният готвач, представящ «Ловния ресторант» в Троян. Готвачите бяха изготвили цялостно меню като задължително бяха включили в него сливи или сливови производи. Те бяха преценявани обективно от Андре Токев, председател на Българската асоциация на професионалните готвачи и главен готвач на «Хилтън», Елена Малчева -представител на Българската асоциация на професионалните готвачи за Велико Търново и Веселина Маринова, гл. редактор на списание „Меню” и кулинарен журналист. В проведения в «Ривърсайд» конкурс за бармани се включиха 20 участници от страната, като пръв стана с виртуозното си изпълнение Дилян Трайков от Варна. Симеон Диков – Джуми от Троян представи заведение в София и единствен направи коктейл със сливова ракия, останалите използваха водка. Претендентите бяха преценявани от жури с председател Васил Колев – двукратен световен шампион Барманство–класика, и членове Емилиян Василев и Иво Ивов от Управителния съвет на Българската асоциация на барманите, подпомагани от Ерик Путон и Михаил Марковски, президента на професионалните сомелиери.

1 thought on “Именити спецове журираха конкурсите във Фестивала на сливата

  1. Предполагам че на всички е ясно че мойта адашка Иванка за пореден път е НАГЛАСИЛА нещата за да може нейната ученичка да излезе пак на 1 място и да прослави великата паралелка във великото училище и не на последно място да покаже и тя колко е велика. А за „безпристрастното“ велико жури просто не искам да коментирам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.