Интернет цензура без граници /ACTA – Anti Counterfeiting Trade Agreement/

Интернет  цензура без границиОт НИС на СДС ни изпратиха становище за спорния документ АСТА, който събужда опасения за повсеместна цензура в интернет пространството. Ето целия текст: Правителството на ГЕРБ създаде поредния парадокс. Всички знаем, кога премиерът Борисов играе мач с тигрите от Бстрица, колко гола е вкарал, кога е победил или загубил любимият му отбор. Оказва се обаче, че управляващите имат много тайни, които касаят всички в държавата. Тихомълком за два месеца правителството е успяло да присъедини България към спорния международен договор ACTA – „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането“. Споразумението е било одобрено през ноември на заседание на кабинета, а този месец е подписано от посланика ни в Япония.
Най-много  свобода в България остана в Интернет, където въпреки напъните на Румен Петков и Цветан Цветанов, до момента цензурата е слаба. Може би управляващите от ГЕРБ виждат сериозна възможност да използват това споразумение като претекст за намеса и в интернет пространството.
Какво е АСТА?

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи ограничаване действията на интернет пиратството.

Зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти, замаскирано като търговско споразумение, то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Притеснително е че межународният договор не е дискутиран публично и се очаква да бъде приет „невидимо“. В момента 22 европейски държави са го подкрепили, както се разбра, сред тях е и България. Предстои то да бъде разгледано и в Европейския парламент.  Ще ви припомня обаче, че докладчикът по споразумението в Европейския парламент се оттегли в знак на протест. Европейският надзорник за защита на личните данни пък коментира, че има опасност от масово наблюдание и мониторинг на милиони потребители в интернет, независимо от това дали записват данни или просто са подозрителни.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права. Ако обменът на данни не бъде прекратен доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Освен това споразумението дава изключителни права на развлекателния бизнес. Записани са механизми – точният текст е „частно разследване“, които могат да заобиколят полицията и съда. За облекчаване на тежестта на доказване на вина се въвежда и презумпция за вреди, които не трябва да се доказват. Така на практика се установява със закон неустойка, с което се подминава съществената роля на съда при всеки подобен спор.

Една тръговска спогодба, която замества наказателния кодекс и определя, че ти си виновен, независимо от съществуването на съдебната институция.

В същото време контролът върху прилагането на всички тези мерки ще стават без намеса и разходи от ищеца, като се използват ресурсите и възможностите на държавната репресия.

По този начин, с този документ, развлекателната индустрия ще може да цензурира сайтове и дори да ги спира. Вменява отговорност на доставчиците на интернет, ограничава възможностите за производство на генерични лекарства. Никой няма да може да коментира даден продукт, защото той е защитена марка. Особено, ако коментарът е критичен.

Затова ние питаме правителството и министър Трайчо Трайков:

Кой е дал мандат на това правителство да взима решения, които ще се отразят на развитието на България в дългосрочен план?

Какви ангажименти е поела България с подписването на АСТА?

Защо документът не е предложен за обществено обсъждане?
Българското правителство продължава да подписва договори като селски кмет, без дебат, без консултации, често без да знае какви са последствията от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.