Подписаха днес договора за проект на община Троян

Днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството зам.-министър Лиляна Павлова и кметът на Троян Минко Акимов са подписали договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Това дава възможност да стартира проектът, по който „Лъгът“ и „Младост“ ще бъдат преобразени в “ атрактивно място за живот на  всички представители на местната общност и осигуряване на благоприятна архитектурна среда, способстваща за интегрирането на хората с увреждания“, както дословно се казва в прессъобщението на Вера Добрева от Общината.  Общата стойност на проекта е 4 721 691 лв. Троян е една от 21 общини в България, с чиито кметове днес са подписани договорите за одобрените на по-ранен етап за финансиране проекти по схема BG161PO001/1.4-05/2009 „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда“.
По компонент 1 „Общини на 7-те големи града“, са подписани договори с 4 общини.
По компонент 2 „79 общини в обхвата на градските агломерационни ареали“, където попада и нашият град, са подписани договори със 17 общини.
Интересен детайл е, че община Троян и община Ямбол, от категорията на общините по компонент 2, заедно с общините Бургас и Стара Загора от тези по компонент 1, са били поканени да подпишат своите договори на официалната част. Проектът трябва да приключи в Троян до 21 месеца.

6 thoughts on “Подписаха днес договора за проект на община Троян”

 1. Във връзка с подадени жалби към Върховния административен съд и Административния съд София-град срещу Решение № РД-02-14-832/17.05.2010 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема BG161PO001/1.4-05/2009 „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда” сключването на договори по схемата се отлага до произнасяне от страна на съответния компетентен съд по искането, направено от административния орган, за допускане на предварително изпълнение на гореспоменатото решение.

 2. Уважаема Галя,
  защо поне един път не се заинтересувате кой, как и защо може да кандидатства и по кои програми. Защо не се позаинтересувате колко много общини, имащи право да кандидатстват по тази мярка, отдавна бяха одобрени. В община Ловеч дори отдавна проведоха конкурса за фирмата изпълнител. По решение „свише“ беше решено и на останалите, НЕКЛАСИРАНИ общини, да им се подхвърли по някоя трохичка – около 100 млн. Малко след това ВАС прекрати изпълнението на проектите по тази мярка за всички.
  Не е „интересен детайл“ това, че сме в една група със споменатите общини. Прочети и се запознай защо сме там и какво печелим или по-скоро губим.
  Всъщност, още нямам отговор на въпроса – вие PR на общината ли сте или журналист?
  Провалът с еврофондовете на територията на община Троян е ТОТАЛЕН и ужасяващ крах. Не само заради провала на проектите с които е кандидатствала администрацията, а най-вече заради изтърваните /вече безвъзвратно изтървани/ възможности десетки малки фирми, малки бюджетни организации, читалища, НПО и т.н. да кандидатстват.
  За този крах, троянските медии носите солидарна вина с неработещия и опасен вече за града и общината ни – ОбС Троян.
  Близо 3 години ЛЪГАХТЕ, МАНИПУЛИРАХТЕ И ДЕЗИНФОРМИРАХТЕ жителите на общината по въпроса с европроектите.
  Е, вижте СИ резултата 3 години по-късно!
  И.П.

 3. Подкрепям ви И.П. Защото многократно писах ,че информацията и новините които поднасят “Троянски новини“ не са в критичен стил,а като че ли свеки път се подмазват за нещо било на кмета или на друг.
  Аз не разбирам от журналистика, но според мен всички медии трябва да са критични и да участват активно в общинския живот. Това което ще се прави за града ме радва много, но трябва гражданска активност.Аз за мое съжеление не живея в моя роден град Троян, но мога да помогна с идей за подобряване инфраструктурата на града.
  Ще ви дам един пример от Испания където живея, тук например няма дървета по тротуарите, че да се блъскаме с тях и когато дойде есен да се наемат хора за да метат листата по улиците.Троян е планински град и няма толкова нужда от дървета по тротуарите.В парковете и местата където е нужно да, но не и където пречат. Опитайте да предложите това мнение и ще видите как ще светнат улиците на града, а с дървестната маса може да се продаде или даде на социялно слаби семейстава.Бъдете активни не чакайте цял живот някой да ни оправи, защото този някой не съществува.

 4. Пак ще се напълни с скъпи автомобили,паркирани пред общината…

 5. „Бъдете активни не чакайте цял живот някой да ни оправи, защото този някой не съществува.“
  Поздравления, А.Б.
  Точно това е една от колоните на демокрацията! Човек се бори докато е жив за правата и свободите си. Нищо не идва на готово, а който чака освободител – дочаква поробител. /може и вътрешен поробител/
  Жалкото е, че българите разбират това, когато отидат в някоя демократична държава. И разбират какво е свобода и същевременно какво е всеки да носи собствената си отговорност.
  Колкото до медиите. Те в цял свят са КОРЕКТИВ!!! на всяка власт. Това е призванието на свободните медии в свободните държави.
  Не и в днешен Троян, където медиите са коректив и яростен опонент на…… инакомислещите и опозицията каквото и да означава това.
  Отделно тоталното информационно затъмнение и напудрената пропаганда в услуга на поредната тоталитарна управленска върхушка.
  И.П.

 6. В Испания като няма дървета, в Германия пък има световноизвестна улица “ Unter den Linden“. Не злоупотребявайте с алкохол и няма да се блъскате в дърветата 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.