Почетохме годишнината от битката за Троянския проход

Почетохме годишнината от битката за Троянския проход Днес, 7 януари,  Троян  почете паметта на  загиналите руснаци, българи и финландци в битката за Троянския проход по време на Освободителната руско-турска война през 1878 г. От Община Троян бяха поднесени венци пред паметника на ген. Карцов в Троян, до сградата на читалището в централната градска част, и на паметника на загиналите воини в Балканец, откъдето е започнал походът през Балкана Троян – Кърнаре. Спазена бе традицията да се постави венец  и на Беклемето пред Карцовия бук, белязан от сабята на руски казак.
Вече 133 години поколения троянци скланят глава пред паметта на  героите от славната победа при Орлово гнездо – Курт Хисар. Пред паметника на генерал Павел Карцов в Троян се състоя тържество, на което Десислава Вутова – уредник в Музея на занаятите, припомни  славните и героични дни.
Преминаването на Троянския балкан станало при студ от  – 27 градуса.  Противникът се укрепил на върха, а придвижването било затруднено от преспите, в които затъвали коне и войници, тежки оръдия и боеприпаси. При невероятно тежки условия отрядът на ген. Павел Карцов успял да преодолее един от най-недостъпните проходи на Стара планина – Троянския проход.
В 1ч. и 10 мин. на 7 януари най-високата част на прохода „Орлово гнездо“ била превзета. Жертвите са  26 убити, 62 ранени, 6 изчезнали безследно и 48 измръзнали.
Турското командване било в недоумение: „Телеграфът донесе вестта за преминаването на русите през Троян. Това е невероятно! През Троян?! И то зиме?! Откровено казано, не повярвахме на това известие.“

/информацията е предоставена от Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Общината/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.